Som en del af Fox Searchlight Pictures 20 års jubilæum har vi valgt at fokusere på nogle af selskabets største titler, og denne gang kigger vi tilbage på 2004, hvor en lille, lækker komedieperle med solidt skuespil så dagens lys.
Vi følger den afdankede, skilte forfatter Miles (Paul Giamatti), som lever en ensomt liv med sprut og dårlige vaner. Han drager ud på en roadtrip med sin kammerat, Jack (Thomas Haden Church), som skal giftes. Sammen kører de i gennem Amerikas vinområder og nyder en uge sammen. Deres vidt forskellige tilgange til livet resulterer i nogle emotionelle op- og nedture, som både vækker dårlige minder fra Miles’ skilsmisse og ikke mindst sætter nyt lys over situationen. Kan denne road-trip kaste lidt lys på Miles dystre hverdag, eller ender deres venskab bare i større ulykke end før?
Det at filmen følger ugedagene én efter én har den effekt, at handlingen både kan fortsættes eller mere eller mindre nulstilles for hver dag – det giver en formidabel dynamik i handlingen, hvor fortællingen bliver en slags kreation, som bliver bedre og bedre jo flere brikker der bliver placeret på historien. Strukturen vækker virkelig potentiale i filmens egentlig meget rolige handling, og på trods af at filmen er meget dialogpræget, virker tempoet og intensiteten overraskende effektiv.
Hvis man har set den klassiske 90’er-film Swingers med Vince Vaugn og Jon Favreau, så minder denne film faktisk om de to hovedpersoner, bare 20 år senere. En overintellektuel mandsperson og en nede på jorden almindelig ’dumrian’, som sammen danner et unikt makkerpar på denne hektiske roadtrip. På den ene side spiller de to ungkarle på vej mod nye damer og nye oplevelser, men på den anden side er de også to midaldrende kammerater, som måske bør overveje at finde den rigtige plads for dem i livet. Det udæsker en masse pinagtige, akavede datesituationer, livsrelaterede tabuer og ikke mindst en masse sprudlende dialoger. Manuskriptet er virkelig gennemarbejdet til perfektion, da dialogerne og skuespillernes indbyrdes interaktioner virkelig er skruet sammen på sådan en måde, at hele filmen kører derudaf som en leg.
Det er utroligt forfriskende at se nogle skuespillere i hovedrollen, som man normalt forbinder med biroller og mindre produktioner. De lever sig virkelig ind i deres intense roller, og vælter indover skærmen med overbevisende storhed og lever fornemt op til ansvaret af hovedrolleindehavere. Paul Giamatti spiller sin lidt klassiske, underspillede humorist, mens Thomas Haden Church virkelig går all-in med en helt ny tilgang til skuespillet. Han virker ufatteligt afslappet, casual og ikke mindst utrolig passende til rollen som den lidt skæve personlighed. Sammenspillet mellem disse to skuespillere er generelt helt i gennem formidabelt, og på trods af at man måske ikke ville tro, at disse to ville blive tildelt rollerne, så leverer de det med sådan en pragt, at man ikke kan forestille sig andre i rollerne.
Filmen udvikler sit emotionelle niveau, jo længere de to mænd kommer på deres køretur i vinlandet, og man føler også langsomt, at man er kommet tættere ind på kroppen af de underholdende personligheder. Filmen er defineret som et komediedrama, og filmen er et soleklart eksempel på en velfungerende kombination af disse til genrer. Det hele centrerer i bund og grund om vinsmagning, og denne lille dille åbner op for uanede muligheder for at udforske det menneskelige følelsesregister. Skuespillet er virkelighedstro, nede på jorden og ikke mindst defineret af en masse livsaspekter, som vi seere kan fuldt ud relatere til på den ene eller den anden måde. De to kæmpeoverraskelser i skuespillet vækker komikken til live gennem en dramatisk, ofte sortkomisk tilgang til nogle af livets nydelser såvel som forfærdelige oplevelser.
Filmen i sig selv er en udviklingshistorie, som bevæger handlingen fra et punkt til et andet, men inde i handlingen finder vi også en masse små udviklinger, som sammen danner en symbiose af interessante aspekter af livet. Køreturen gennem vinlandskabet bliver i sig selv et symbol for et kærligt skub i den rigtige retning, da den deprimerede vinelsker møder en masse personer, som selv står ved en skillevej i deres liv – disse personer sammen med hans gode, dameglade ven hjælper ham med at komme ovenpå efter skilsmissen og lykken er lige om hjørnet. Filmen behandler nogle særlige tematikker omkring, at selv den mindste vindrue kan skabe noget unikt, og det at livet stadig har meget at byde på.
Bonusmateriale
Her får man det klassiske DVD-bonus, som består af bl.a. en række kommentarspor, slettede scener samt et interessant indblik i filmens tilblivelse. Samlet set en meget standard omgang bonusmateriale, der dog formår at afrunde på fin vis.
Konklusion
Samlet set er denne skæve dramafilm en formidabel velskrevet fortælling, som helt igennem går i dybden med personlig udvikling, følelser og ikke mindst et unikt venskab. Filmen roterer om vinsmagning, og denne fornøjelse står ikke kun som et symbol på livsnydelse, men giver også et indblik i selve kunsten at kunne smage vin. Sideways er en palet med et utal af smagsnuancer, som skal nydes nænsomt og ikke mindst fordøjes længe for at kunne forstå hele dens unikke smagsoplevelse.
Pris og tilgængelighed
Release: Udkom i 2004 på DVD.
Find forhandler og den bedste pris på Sideways
Sideways Trailer
[youtube id=”YS9ocP6FNvM” width=”600″ height=”350″]