Tilbage i August løftede Samsung sløret for en smartphone der ikke umiddelbart lignede, eller ligner, det vi indtil nu har set fra Samsung. Modellen blev frigivet til salg i butikkerne midt i september og pt. køres der massiv markedsføring på modellen på TV og ikke mindst online.
Samsung Galaxy Alpha er, efter Samsung’s eget udsagn, skabt udfra hvad brugerne efterspørger – hvilket skulle være et lækkert og eksklusivt design, krydret med kraftfuld indmad. Jeg har prøvekørt Galaxy Alpha i ca. 3 uger og i denne anmeldelse vil jeg dele mine praktiske erfaringer og den generelle oplevelse med Jer.
Specifikationer
- 4,7″ HD Super AMODLED skærm – 1280×720
- Octa Core processor )Quad 1,8 GHz + Quad 1,3 GHz)
- 2GB RAM
- 32GB intern hukommelse
- Wi-Fi, Bluetooth og NFC
- 12 megapixel kamera bagpå, 2,1 megapixel kamera foran
- Android 4.4.4 (KitKat)
Design
Galaxy Alpha er, uden tvivl, den flotteste og mest eksklusive Samsung smartphone jeg har haft mellem hænderne, der er ikke den “plast-fornemmelse” som jeg desværre synes har præget Galaxy S4/S5 og de tidligere Note modeller. Galaxy Alpha er udført med en kant i metal der både ser og føles lækker, bagsiden er udført i plast med en “gummi-agtig” overflade, der dog slet ikke føles som plastik. Fronten er helt clean, der er én enkelt fysisk knap og en tynd ramme i siden, mens den er lidt tykkere i top og bund for at gøre plads til højttaler og kamera øverst, samt knappen nederst.
På højre side af metalrammen er én knap, nemlig on/off knappen, og på modsatte side knapper til justering af volume. Nederst er microUSB-stikket der bruges til opladning, eller dataoverførsel, samt mikrofon og den højttaler der bruges ved afspilning af musik. Øverst er blot minijack stik til headset eller hovedtelefoner.
På bagsiden er det “gode” kamera, blitz samt NFC funktionalitet placeret.
Kanterne er afrundede og telefonen ligger rigtig godt i hånden, måske specielt takket være den “gummi-agtige” og bløde bagside der sikrer et godt greb og at den bliver i hånden. Den umiddelbare kvalitets fornemmelse er høj og man har indtrykket af man står med en premium smartphone mellem hænderne – som måske endda er en værdig konkurrent til en iPhone 5S den dag i dag?
Som en lille “ekstra-feature” kan bagsiden fjernes, det er nemlig også her batteriet er gemt og micro-sim kortet skal placeres. I praksis betyder det 2 ting, nemlig at batteriet kan skiftes hvis det skulle blive “træt”, modsat eksempelvis iPhones hvor skift af batteriet er en større operation og dernæst at bagsiden kan skiftes når eller hvis den skulle blive træt og slidt at se på, et skift af bagsiden vil med stor sandsynlighed få smartphonen til at fremstå som ny.
Funktionalitet
Processoren i Galaxy Alpha er ganske potent og det betyder at man i praksis vil opleve den som ganske kvik, både til at åbne apps, downloade apps, surfen på nettet og hvad man nu ellers normalvis bruger sin smartphone til. Styresystemet er Android 4.4.4 (Også kaldet KitKat) med Samsung’s eget “skin” over. Det nedsætter måske nok hastigheden en smule i forhold til en rå/ren Android installation, men byder til gengæld på et lidt mere smart grafisk interface – og sådan er det nu engang med de fleste producenter.
Skærmen på 4,7″ har en rigtig fornuftig størrelse og Galaxy Alpha virker, for mig, hverken stor eller klodset – hvilket nok skyldes det slanke design, de afrundede kanter og den forholdsvis smalle ramme – i hvert fald i bredden. Størrelsesmæssigt passer den mig perfekt, den kan nemt betjenes med én hånd, er nem at have i lommen og virker ikke for stor eller klodset at have med rundt. Størrelsen er jo naturligvis en smagssag, så nogle vil måske finde den for stor, mens andre måske endda vil finde den for lille…
Netop skærmen er på én måde både lækker og lidt skuffende. Skærmen er en AMOLED skærm, hvilket betyder der er godt knald på farver og kontrast – og skærmen står da også godt, desværre er opløsningen bare en kende lav ift. hvad vi ser fra mange af konkurrenterne i dette prisleje, her har vi vel næsten allerede vænnet os til minimum full HD opløsning. Når man lige umiddelbart ser på skærmen vil man måske ikke bide mærke i det, men ligger man en smartphone ved siden af – med Full HD eller højere opløsning, vil man kunne se at denne vil fremstå mere detaljeret og en smule skarpere.
På den mere tekniske del, så er Galaxy Alpha udstyret med alt i trådløse forbindelser, fra den seneste og hurtigste trådløse standard; Wireless-N, til Bluetooth 4.0 og NFC, alt sammen for at sikre den mest stabile og hurtigste trådløse forbindelse, uanset om man surfer på nettet eller skal udveksle data mellem to enheder.
I Galaxy Alpha er der naturligvis en indbygget højttaler og selvom disse normalt ikke er ret meget værd, så synes jeg det bør nævnes at lyden i den faktisk er ganske udmærket, hvilket specielt kommer til udtryk hvis man ser en video, eller afspiller musik derpå, uden hovedtelefoner eller headset tilsluttet.
Batteriet som Galaxy Alpha er udstyret med, er på 1860 mAh og ved normal, daglig brug, gav dette ca. 2 dages batteritid, før den var helt flad. Dette ved et forbrugsmønster af en smule tale, men masser af surfen, SMS, apps og lign. Det synes jeg faktisk er ganske OK – men jeg er nok også efterhånden nået dertil at kan den blot holde i ét døgn, fra jeg står op og til jeg går i seng, så er jeg rent faktisk tilfreds – den skal bare ikke løbe tør for strøm midt på dagen…!
Af særlige features bør integrationen med Samsung’s Wearables nævnes, altså eksempelvis Deres Gear Fit som jeg tidligere har testet og anmeldt på Vores søstermedie, CykelStart.dk. Derudover er der også mulighed for at beskyttet telefonen ved at bruge fingeraftrykslæseren til at låse Galaxy Alpha op med – den funktion blev jeg dog aldrig gode venner med og jeg endte hurtigt med at slå den helt fra. Ofte ville den slet ikke god, eller gen-kende mit fingeraftryk – mens jeg på eksempelvis iPhone 6 overhovedet ikke oplever skyggen af problemer. Funktionen skal formentlig nok virke for nogle, men for mig var der blot en irritations-faktor når den var så upræcis og “ustabil” som jeg oplevede den.
Som nævnt tidligerer er Galaxy Alpha udstyret med 32GB hukommelse og desværre er der ingen mulighed for at udvide denne med microSD hukommelseskort, hvilket jeg måske ikke helt ser årsagen til. microSD kortet kunne sagtens være placeret bag bagcoveret sammen med batteri og sim-kort, men Samsung har valgt denne løsning og heldigvis har de så valgt 32GB og ikke 16GB eksempelvis, som måske ville være i underkanten for de der gerne fylder Deres smartphones med billeder, musik og film. Personligt streamer jeg det meste materiale, eller har det liggende på en NAS hvorfra det tilgås som en cloud-løsning – så den “begrænsede” hukommelse oplevede jeg i praksis ikke som en udfordring.
Kameraet i Galaxy Alpha er på 12 megapixel og det i sig selv er egentlig ikke imponerende – men vigtigst af alt er jo naturligvis hvor gode billeder det tager og ikke hvor mange megapixel der står på databladet. Billeder som Galaxy Alpha tager er ganske glimrende, omend den som de fleste andre smartphones er noget besværet når vi snakker billeder indendørs i svag belysning. Der er naturligvis mulighed for et hav af filtre og effekter og der er også mulighed for optagelse af video i både 4K opløsning og i slow-motion. Førstnænvte optagelser fylder dog rigtig meget, så her vil det være en stor fordel ofte at kunne “tømme” Galaxy Alpha for indhold på en PC eller Mac.
I galleriet nedenfor er et par eksempler på billeder taget med Galaxy Alpha.
Se også vores video-gennemgang af Samsung Galaxy Alpha, hvor både design og udvalgte features gennemgås.
Konklusion
Samsung Galaxy Alpha er uden tvivl en rigtig lækker smartphone, designet er ikke bare flot, men den føles også både lækker og eksklusiv at have mellem hænderne. I daglig brug er den ganske kvik, omend ikke lynhurtig, men hurtig nok til en god brugeroplevelse. Skærmen står udmærket, men skuffer lidt med en lav opløsning for en smartphone i dette prisleje. Kameraet tager også ganske glimrende billeder, trods det “kun” er på 12 megapixel, frontkameraet på 2,1 megapixel er dog ret skuffende – her burde Samsung have brugt lidt mere energi i disse “selfie-dage” og særligt hvis man ville bruge den til videoopkald over Skype eksempelvis.
Batteritiden er glimrende og jeg oplevede at kunne kører på én opladning i op til 2 dage – det er ret godt gået for en smartphone med 4,7″ skærm og kraftig indmad. Som nævnt tidligere kan hukommelsen ikke udvides, de indbyggede 32GB er hvad man har og det må man så bare gøre op med sig selv hvorvidt det er nok nu og i fremtiden, for mig personligt ville det være rigeligt fint – da jeg streamer eller har mine data placeret på en cloud-løsning der ikke stiller store krav til lokal lagerkapacitet.
Det er svært ikke at sammenligne Samsung Galaxy Alpha med Apple’s iPhone, for med det flotte design og den lækre kvalitetsfornemmelse som Samsung har formået et stoppe ind i Galaxy Alpha er den måske nok en af de mest værdige og “sammenlignelige” konkurrenter pt., i hvert fald hvis man sammenligner med iPhone 5S der lige pt. koster omkring 4700,- med 32GB hukommelse, hvor Galaxy Alpha i skrivende stund koster omkring 4000,- med 32GB hukommelse.
Er man på udkig efter en premium Android smartphone hvor design og, kvalitet er de primære faktorer, vil jeg derfor bestemt anbefale at man har Samsung Galaxy Alpha med i sine overvejelser!
Pris og tilgængelighed
Set til ca. 4000,-
Se aktuel pris hos PriceRunner
[…] denne, så var designet simpelthen for plastikagtigt og det gjorde Samsung op med da de lancerede Samsung Galaxy Alpha, som vi også har testet her på siden. Nu er der så kommeyt en endnu billigere version med samme […]
[…] min personlige mening, været præget af alt for meget plast. Samsung tog første skridt med Deres Galaxy Alpha som jeg selv testede og anmeldte sidste år og for nyligt med et par billigere modeller kaldet […]