Razer har lanceret deres Chroma serie og heriblandt finder man også Razer Kraken 7.1 Chroma headsettet, som svar på enhver gamers drøm om kvalitetslyd og i et godt design. Ved at det er del af Chroma serien betyder det at man kan personliggøre headsettet ved selv at vælge, hvilken farve logoet skal lyse med, men denne feature er nok den mindst vigtige og vi skal derfor se nærmere på om Razer Kraken 7.1 Chroma lever op til den lydmæssige præstation.
Hvad er der i æsken?
Ved første øjekast er æsken til Razer Kraken 7.1 Chroma ganske diskret og simpel, hvilket den til dels også forbliver, men kigger man nærmere ser man dog at den på en ikke iøjfaldende måde er fyldt med information om alle de features og karektaristika, som gør dette headset til noget unikt. Den er bygget med en låge i fronten og en gennemsigtig plastik, som er lige til at tage af og komme direkte ned til headsettet. På selve lågen, som i øvrigt er lukket med velkro og altså ikke magneter finder man en velkomstbesked fra Razer. Selve indholdet består af headset, manual og klistermærker.
Design
Med Razer Kraken 7.1 Chroma er der tale om et ganske stort headset, men det er ikke udelukkende grundet dens 40mm lyddrivere. Selve designet minder meget om et par store DJ-hovedtelefoner og Razer Kraken 7.1 Chroma kan da også foldes helt sammen ved at høretelefonerne bøjes indad og på denne måde fylder de trods alt en smule mindre til transport. Den store masse bliver forstærket af at hovedbøjlen hele vejen også er en smule tykkere end normalt, hvilket alt sammen dog kan være med til at forklare, hvorfor hele headset ikke afgav et eneste knirk under min vride-test, hvor det fik en lille stresstest mellem hænderne og dermed er kvalitetsindtrykket af Razer Kraken 7.1 Chroma skudt helt i vejret for de føles fantastisk robuste og solide.
I den venstre øretelefon kan man ane mikrofonen og denne kan trækkes ud når man ønsker at bruge den, og på toppen har den en LED-ring, der fortælær dens status. Ud over dette er mikrofonen ganske fleksibel, så selv hvis man ønskede det kunne man have den trukket ud og blot bøje den væk fra ansigtet når man ikke brugte den. Selve mekanismen med at køre den ind og ud er en smule besværlig, idet man knap nok kan tage fat i toppen af mikrofonen når den sidder helt inde og når den skal skubbes ind er der alt for meget modstand på de sidste par centimetre.
Hovedbøjlen på Razer Kraken 7.1 Chroma er både tyk og bred, men den er ikke lige blød hele vejen rundt. Det er kun selve midten, som er med blød polstring mens man kan mærke plastikken i siderne. Også i midten men på den anden side er der et Razer logo printet ind i kunstlæderet med en Razer grøn farve og selvom jeg ved denne grønne farve nærmest er deres varemærke, så bør der have været valgt en anden farve i Chroma serien simpelthen for at gøre den mere neutral og lade brugeren vælge farve i selve siden. Plastikken er en generel genganger på designet af Razer Kraken 7.1 Chroma, hvor det nok kun indmaden er der indeholder noget metal, men kvalitetsindtrykket falder faktisk ikke af den grund da de som nævnt føles ganske robuste og selve øretelefonerne er ganske fleksible så de kan tilpasse sig hovedformen.
På siden af øretlefonerne finder man et Razer logo, som lyser op når man tænder for headsettet og det er denne del der er Chroma-funktionel og man kan via softwaren selv vælge hvilken farve der skal lyse op, mens det ligeledes er muligt at indstille forskellige effekter.
Funktionalitet
Man forbinder til computeren via USB-porten og hvis man ikke har Razer Synapse 2.0 installeret bliver man spurgt om man ønsker at installere denne software for at få det meste ud af sit headset, hvilket jeg anbefaler man gør, for selvom der “blot” er tale om et headset bliver man hurtigt klar over at personaliseringen af headsettet ikke blot indebærer muligheden for at vælge hvilken farve det skal lyse i. Synapse 2.0 guider brugeren gennem den første opsætning for at sætte surround op, hvor man skal fortælle systemet, hvor man kan høre helikopterlyden komme fra og her er jeg måske ikke den helt skarpe, så jeg lukkede øjnene og gjorde mit bedste, hvilket stemte meget godt overens med standardindstillingerne fra Razer, men det er her ens forskellige hovedformer og ører kan komme til at spille en rolle for netop denne indstilling for at softwaren på bedste vis kan guide lyden til os så vi også opfatter den som værende ægte virtuel surround. Efter denne initialisering bliver man præsenteret for adskillige detaljerede indstillingsmuligheder. Der er med Razer Kraken 7.1 Chroma nemlig tale om et personligt headset, som takket være Synapse 2.0 softwaren kan personliggøres og dette også udover blot belysningseffekterne for lyden kan sættes op til at passe ens ønsker og behov med massevis af forskellige elementer at rykke på, såsom mikrofonens følsomhed, stemmens klarhed, bass boost, equalizer, osv., men det der i denne henseende mangler er en profilvælger, som der er at finde på musene og tastaturerne for hvem siger at man ønsker den samme lydprofil i alle ens spil eller alle situationer. Nogle gange spiller man sammen med sine venner, hvor mikrofon og stemmeklarhed har en betydning, mens man andre gange mere har brug for at den musik man hører i baggrunden kommer til udtryk. Det er i øvrigt ikke muligt at justere lyden på farten, men man skal ind i windows eller have forhåbninger om at ens tastatur har genvejstaster hertil.
De store omsluttende øretelefoner, der går over øret, giver en vakumeffekt omkring ørerne, hvilket naturligvis gør at man får en helt indelukket lydoplevelse, som er meget intens, men det betyder til gengæld også at ens ører har det en smule varmt efter relativt kort brug. Ser man bort fra denne downside så er lydgrngivelsen ganske fortrinlig med Razer Kraken 7.1 Chroma, hvor den gør sig velegnet til al slags musik og med equalizeren kan man også vælge lydreproduktionen, som man foretrækker den, men hvis man vil have min anbefaling skal man ikke røre alt for meget ved bass boost for det kan, i min optik, blive en smule for meget og den ellers gode balance forsvinder. Muligheden er velkommen til dem der ønsker det naturligvis, men personligt foretrækker jeg en mere afbalanceret kombination. Ved fuld skrue og den rette musik vibrerer hele Razer Kraken 7.1 Chroma headsettet og ens hoved nærmest med. Det er en helt fantastisk fornemmelse og efter denne læring skulle der absolut fyres op for Battlefield 4 på fuld skrue og ganske rigtigt også her var det som om man kunne mærke eksplosionerne på sin egen krop. Kort sagt, Razer Kraken 7.1 Chroma kan spille højt… rigtig højt.
Man kan sige meget om den virtuelle surround og at den giver en falsk og til tider upræcis gengivelse af virkeligheden, men ikke desto mindre er det noget som giver en forbedring af spilleoplevelsen, men i den grad også af gameplayet, hvor det især i skydespil er uhyre vigtigt at kende fjendens placering og ikke mindst retning, så man kan tilpasse sit eget gameplay og forhåbentlig møde en med blot et stereo-setup i den anden ende så man kan udspille ham ved også at have en lydmæssig fordel. Denne lydmæssige præcision får man med Razer Kraken 7.1 Chroma, hvilket ikke er ensbetydende med at man overtrumler sine modstandere, men alle fordele man kan samle sammen gør til sidst sammen en forskel i det store hele.
Under designbeskrivelsen nævnte jeg at Razer Kraken 7.1 Chroma er et stort og fyldigt headset, der føltes meget robust, og den samme følelse havde jeg gennem hele testperioden, men dette betyder desværre også at har man blot et hoved, der er en smule stort, så får man udfordringer for Razer Kraken 7.1 Chroma strammer omkring ørerne ganske meget. Det føles faktisk ubehageligt efter relativt kort tid og selvom man vænner sig en smule til ubehaget er det ikke noget jeg kan lade forbigå usagt for selvom denne strammen er med til at skabe den vakumeffekt jeg nævnte tidligere, så er den altså også med til at stramme om hovedet i en højere grad end hvad acceptabelt er.
Konklusion
På den ene side har jeg fået en ganske fantastisk oplevelse med Razer Kraken 7.1 Chroma for selvom lysvalget ikke siger mig noget så var lydindstillingerne gennem Synapse 2.0 og den omsluttende lydoplevelse ganske fantastisk, men jeg kan ikke se bort fra at headsettet føles direkte ubehageligt at have på hovedet til tider, også selvom dette er med til at skabe førnævnte effekt. For dem med et mindre hoved, der potentielt ikke kommer til at have samme udfordring, så vil de møde et ganske robust headset, der med sin Chroma-belysning kan passe med resten af serien fra Razer og en 7.1 virtuel surround effekt der blandet med en god omgang bund kan være med til at give en helt igennem fantastisk spilleoplevelse. Disse funktioner vil jeg faktisk sige kommer med et reasonabelt prisskilt, hvor jeg personligt havde forventet noget højere fra Razer.
[checklist]
- God robust byggekvalitet
- Lydkvalitet
- Vibration ved høj volumen og bass
- Fed surround
- Indstillinger gennem Synapse 2.0 softwaren
[/checklist]
[badlist]
- Ingen fjernbetjening eller knapper til hurtig indstilling
- En smule ukomfortable (strammer, jeg har dog et stort hoved)
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 699,-
Se aktuel pris hos PriceRunner
Det er et godt headset, når man snakker med nogle over skype, men jeg kan ikke høre noget som helst musik i det?
Hej Michelle,
Beklager den sene svartid på din besked. Jeg har intet problem med at høre hverken musik eller spil i disse. Man skal blot vælge den rette output i sit operativsystem.