Når man har mange enheder i sit underholdningscenter i stuen, så ender det også med at man har mange fjernbetjeninger der ligger og roder. En løsning på det problem, er at købe en multi-fjernbetjening som kan betjene alle ens apparater. Logitech har længe været den førende spiller på markedet for multi-fjernbetjeninger, og vi skal her se nærmere på en af de nyeste modeller fra dem, deres Logitech Harmony Ultimate One.
Hvad er der i kassen?
Kassen er matsort og domineret af et billede af selve fjernbetjeningen. I kassen finder vi:
- Logitech Harmony Utimate One
- Ladestander plus strømforsyning
- USB kabel
- Startguide
Design og funktionalitet
Selve fjernbetjeningen er opdelt i tre områder. Nederst finder vi bl. a. knapper til volumen op/ned og kanal op/ned, og en 5-vejs tast til at navigere menuer. Over dem sidder en 2,4″ touchskærm i farver. Det er her at man virkelig kan grave sig ned i de forskellige devices og styre ting man ikke benytter så ofte. Et tryk på skærmen blive bekræftet med et kort signal fra den indbyggede vibrator. Skærmen (og tasternes baggrundsbelysning) slukker efter noget tid, men tænder igen så snart man samler fjernbetjeningen op. Over skærmen sidder endnu en række knapper, der bl.a. tæller play/pause og skip funktioner, og en off knap der både bruges til at slukke tændte enheder, men også selve fjernbetjeningen.
Logitech Harmony Ultimate One har et indbygget batteri der kan drive fjernbetjeningen i en uges, alt afhængig af indstillinger for baggrundslys i taster og skærm, og generelt brug. For at oplade den, så stiller man den i den kompakte ladestander.
For at komme i gang med at bruge Harmony Ultimate One, så er det første man skal gøre at sætte den til en computer med det medfølgende USB kabel (det er heldigvis et standard Micro-USB stik der sidder i fjernbetjeningen) og gå ind på setup.myharmony.com og downloade MyHarmony applikationen. Det er fra MyHarmony at alle indstillinger skal gøres, hvorefter de så bliver synkroniseret over i Harmony Ultimate One via USB. For at tilføje de enheder man vil kontrollere (den understøtter helt op til 15 enheder), så vælger man blot mærket på sit udstyr, og indtaster serienunmmeret. Så er chancerne MEGET store for at Logitech har enheden i deres database, og så overfører man indstillingerne for alle knapperne helt automatisk til fjernbetjeningen. Jeg har et ældre Philips TV, en LG Blu-ray afspiller, en gammel Denon forstærker og en A C Ryan filmstreamer, og alle enhederne kunne nemt findes i databasen.
Brugen af Harmony Ultimate One er for det meste baseret på handlinger, såsom “Se film”, “Lyt til musik”, “Se TV” osv. Det betyder at man kan vælge de enheder der skal tændes og indstilles til hver handling. F.eks. har jeg en handling der hedder “Se Film”, som tænder TV’et, tænder filmstreameren, og indstiller TVet på den rigtige kanal, blot ved et tastetryk. Man kan indstille stort set alt ved en handling, lige fra hvilke enheder der skal bruges, hvilke kanaler eller output de skal skifte til, og hvor længe en enhed er om at tænde. Alle disse indstillinger gøres fra MyHarmony applikationen.
Hvis man går fra at se film til f.eks. at vælge at se TV, så ved fjernbetjeningen at TV’et er tændt, så den slukker kun for film streameren, og skifter TV’ets input til TV signalet. Ganske fikst! En handling betyder også at de fysiske knapper kan styre hver sin enhed, f.eks. kan kanal op/ned styre TV’et, mens volumen op/ned kan styre en evt. surroundforstærker.
Hvis der går noget galt når man starter en handling (det kan være en der går ind foran fjernbetjeningen mens den er ved at sende kommandoer) så er det også muligt at rette det fra fjernbetjeningens menu, her vælger man bare “Fix it myself”, og så kan man få de enheder der er en del af handlingen på ret kurs igen.
Det er selvfølgelig også muligt at styre sine enheder uden at man skal starte en handling, men det kræver at man skal grave sig lidt ned i menuerne på touchskærmen. Logitech mener helt klart at man skal gå via handlinger, og det giver for det meste også god mening.
Hvis man ikke er tilfreds med standard indstillingerne for en handling eller enhed, så kan man justere og flytte funktionerne rundt på de forskellige knapper som man lyster. Det er muligt at sætte Harmony Ultimate One op præcis som man ønsker, dog skal man lige over MyHarmony applikationen stort set hver gang, og en synkronisering tager nogle sekunder så jeg oplevede at min opsætning strakte sig over nogle dage, hvor jeg lige fandt ud af at der skulle ændre noget, og så skal fjernbetjeningen synkroniseres, og så gik der lidt tid så fik jeg lyst til at justere på noget andet.
En fiks detalje ved Harmony Ultimate One er at der sidder en IR modtager på undersiden. Det betyder at hvis man har en obskur enhed der ikke er i databasen, så er der muligt at aflæse IR signalerne fra den originale fjernbetjening, og gemme dem i Harmony Ultimate One.
Konklusion
Idéen med at erstatte alle ens fjernbetjeninger med en enkelt enhed er rigtig god. Harmony Ultimate One understøtter enormt mange enheder, Logitech skriver selv at de har over 225.000 enheder i deres database. Jeg oplevede også at mine enheder nemt kunne findes. Fjernbetjeningen kan indstilles og justeres i en uendelighed, og det er både fantastisk, men også lidt problemet med den. Hver gang man lige vil justere på timing af en handling, eller tilføje en knap som man opdager man hellere vil have som en fysisk knap i stedet for en på skærmen, så skal man starte en computer, tilslutte til MyHarmony applikationen, gøre sin indstilling, vente ca 10-15 sekunder på at fjernbetjeningen bliver synkroniseret og så kan man teste om justeringen virkede efter hensigten. Hvis ikke, så skal man hele møllen igennem igen. Det betyder at opsætningen godt kan trække ud, og at man ind i mellem oplever frustrationer fordi at man lige skal bruge en speciel funktion som ikke er en del af standard opsætningen af enheden. Så kan man enten finde original fjernbetjeningen frem, eller starte MyHarmony applikationen og tilføje funktionen til Harmony Ultimate One. Under min test så lagde jeg simpelthen alle mine originale fjernbetjeninger væk, og så benyttede jeg kun Harmony Ultimate One, og det gav da også anledning til et par irriterende situationer. Men i det store hele, så er den fantastisk når man har fået den indstillet til sine præferencer, og ikke skal bruge en eller anden obskur funktion fra den originale fjernbetjening. Der er også ret meget power på signalet, så hvor jeg før måtte pege ret direkte med den originale fjernbetjening, så kan jeg slippe af sted med at pege mod loftet med Harmony Ultimate One, og så stadig styre mine enheder.
Logitech Harmony Ultimate One er en velkonstrueret enhed, der løser opgaven godt. Dog vil jeg ikke anbefale at man smider de originale fjernbetjeninger alt for langt væk, men i hverdagen så var Harmony Ultimate One nok til at styre mine enheder efter 3-4 dage med tilvænning og fin-justering.
[checklist]
- Flot design
- Understøtter mange enheder
- Kraftigt IR signal
- Stort set alt kan justeres og indstilles
[/checklist]
[badlist]
- Stort set alt kan justeres og indstilles
- Noget langsom indstilling og synkronisering via MyHarmony
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til ca. 1450 kroner.
Find forhandler og den bedste pris på Logitech Harmony Ultimate One
[…] har før set på Logitech Harmony fjernbetjeninger, bl. a. Ultimate One, og Touch. Her skal vi se nærmere på deres nye topmodel, Logitech Harmony […]