onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserAnmeldelse: Garmin Edge 810

Anmeldelse: Garmin Edge 810

(Garmin EDGE 810 er udgået og erstattet af Garmin EDGE 820)

garmin-edge-810-on-bike

Vi har den seneste måned trampet i pedalerne for at kunne teste og anmelde 2 topmodeller indenfor cykel GPS’er, nemlig Mio Cyclo 505 og Garmin Edge 810, nu er tiden kommet til sidstnævnte.

Garmin’s Edge-serie er uden tvivl den mest omtalte på cykelforums og jeg fornemmer de har siddet ret tungt og godt på tronen i et stykke tid, men det virker omvendt også som at cykling (og gear hertil) efterhånden er blevet så stort at flere forsøger at gøre dem kunsten efter.

Mange vil nok miste pusten når de ser prisskiltet på mellem 3500-4000,- for det er jo “bare” en cykelcomputer? Heldigvis ikke, den kan meget mere end det og så er det nok heller ikke målrettet dem som bruger cyklen frem og tilbage mellem job og hjemmet, men derimod alle motionscyklisterne, de mere ambitiøse og så nok også bare alle dem der i hvert fald ikke går ned på udstyr…

Hvad er der i kassen?

Garmin Edge 810 kommer i en lille firkantet kasse, denne ligner den samme kasse som alle deres traditionelle GPS og Navigations produkter leveres i.

Kassens indholder afhænger af hvilken “bundle” man vælger, den anmeldte enhed var med alt udstyr hvilket betyder følgende indhold i kassen:

  • Garmin Edge 810
  • Pulsbælte
  • Hastigheds/cadance sensor
  • Detaljeret kort på microSD kort (Navigation)
  • I alt 3  monteringsbeslag
  • USB kabel for opladning, opdatering og overførsel
  • 220 volt oplader til opladning
  • Manualer og quick-start guide

Se vores unboxing af Garmin Edge 810 nedenfor.

[youtube id=”Xxgg6PI3sWM” width=”600″ height=”350″]

Montering

Selve monteringen afhænger igen af hvilken bundle man har valgt, har man valgt enheden med hastigheds/cadance sensor skal denne monteres, sammen med en magnet på hjulets eger, ellers er det faktisk kun selve holderen på styret der skal monteres til Garmin Edge 810. Der medfølger 2 små “gummi/plast-holdere” der holder Garmin Edge 810 fast med kraftige elastikker direkte på styret, alternativt er der en holder med en lille arm på. Den fylder lidt mere, men gør det til gengæld muligt at vinkle Garmin Edge 810 hvilket kan være en fordel i forhold til at undgå direkte sollys der gør det lidt mere besværligt at se hvad der sker på skærmen.

Montering af selve Garmin Edge 810 er lynhurtigt overstået og den sidder solidt fast på styret, uden brug af dobbeltklæbende tape, lim eller andet – det betyder også den nemt kan flyttes fra én cykel til en anden, uden at efterlade sig spor.

garmin-edge-810-on-bike-sideview

Opsætning

Ved første opstart bliver man bedt om at indtaste nogle grundinformationer, eksempelvis vægt, højde og cykeltype – disse kan ændres senere. Den grundlæggende opsætning er lynhurtigt overstået og man kan derefter let opsætte flere profiler, eksempelvis hvis man har flere cykler, ligesom man kan have en profil for træning og en for løb med hver deres indstillinger. Det er super nemt at parre de forskellige sensorer, eksempelvis pulsbælte, cadance-sensor ol., jeg oplevede i hvert fald ingen problemer med parring af disse.

garmin-edge-810-on-bike-menu

Design og funktionalitet

Set i forhold til en traditionel cykelcomputer, så virker Garmin Edge 810 måske en smule voldsom, men den er rent faktisk ganske kompakt i forhold til konkurrenterne og hvis navigationen skal give mening kan skærmen ikke være meget mindre. Edge 810 føles ualmindeligt robust når man tager den i hånden, den er bygget af meget kraftig plast bagpå og med en pæn blank kant rundt om skærmen, med “Edge” skrevet henover. Bagpå Garmin Edge 810 er kun selve beslaget som bruges til at skrue den fast i holderen og nederst er indgang til USB og microSD kort gemt bag en gummi-låge der beskytter mod vind og vejr. Foran er der 2 knapper og så naturligvis touch-skærmen hvor størstedelen af betjeningen finder sted. På siden er én knap, til tænd/sluk – det behøver jo slet ikke være så avanceret.

Garmin Edge 810 vejer lige under 100 gram, 98 gram for at være præcis og føles hverken stor eller klodset, er vandtæt og batteriet er opgivet til at holde i ca. 17 timer, hvilket stemmer fint overens med mine erfaringer i den praktiske del, nemlig testen.

Garmin Edge 810 tilbyder, helt grundlæggende, 3 funktioner;

  1. Navigation
  2. Cykelcomputer (Vise fart, kørte km ol.)
  3. Opsamling og lagring af data, fra både “cykelcomputer” og eventuelle sensorer der er tilknyttet, herunder pulsbælte, hastigheds/cadance-sensor

Startskærmen på Garmin Edge 810 er ret simpel, man kan vælge mellem cykelprofiler, om man kører løb eller træning, og naturligvis tilgå indstillinger, kort ol. – men ellers er det bare at vælge korrekt cykelprofil og trykke på KØR. Skærmen er i øvrigt på 2,6″, i farver – dog med en begrænset opløsning på 160 x 240 pixels. Den er trykfølsom og kan endda betjenes med hansker – da skærmen er rimelig lille kan det dog være en udfordring at få ramt helt præcist med handsker på, medmindre de er ganske tynde – det ændre dog ikke på det faktum at skærmen kan betjenes med handsker.

Under kørsel kan man bladre mellem 5 skærme, med et hav af information og sammenligning med tidligere, bl.a. kan man se forbrændte kalorier, kørte km, hastighed, kort, stigninger ol. Skulle man have brug for at “pause” undervejs er dette muligt, ligesom man kan vælge at gemme eller slette en tur, så kun aktuel og korrekt data lagres og efterfølgende uploades til Garmin Connect.

Selve navigationsdelen fungerer nærmest som man kender det fra bilen, dog med den forskel at Garmin Edge 810 viser “antal minutter” til man skal dreje af, udfra ens aktuelle fart. Ellers fungerer denne del også glimrende, dog skal man lige vænne sig til at blive guidet ned at små veje og cykelstier i områder hvor man måske normalt kun har færdes i bil. Der er også mulighed for at vælge forskellige POI’er, eksempelvis tankstation, cykelhandler eller lign., hvis man pludselig får brug for en optakning af væske, et nyt dæk eller lign. Slutteligt er det naturligvis også muligt at hente og loade forskellige “baner/ruter” ind i Garmin Edge 810 – der findes et hav af disse som enkeltpersoner har oprettet og lagt i Garmin Connect, eller man kan bruge en tidligere kørt rute, som rute at navigerer efter.

Note: Navigation kræver ekstra kort, i dette tilfælde er modellen leveret med kort over Europa. Modellen leveres som standard med det der kaldes “kontur-kort”

Garmin Edge 810 har ikke indbygget Wi-Fi, som konkurrenten Mio Cyclo 505 som vi anmeldte for kort tid siden, men til gengæld har den bluetooth, så den kan snakke sammen med din smartphone og Garmin Connect App’en der fås til både Android og iOS. Ved at parre Garmin Edge 810 med ens smartphone, kan man få aktuelle vejrmeldinger på Edge 810, gøre det muligt at lave “live tracking” så venner, familie ol. kan følge dig live, eksempelvis hvis man deltager i et større arrangement – samtidig med at ens data automatisk overføres til Garmin Connect (Online) hvis man ønsker det vel at mærke.

garmin-connect-app-01

 

garmin-connect-app-02

Vi har testet Garmin Edge 810 i løbet af den seneste mdr., og bl.a. sat den op imod en standard cykelcomputer fra Sigma og en Smartphone med Endomondo app’en installeret – for at se hvor stor forskel der var på resultaterne og de vidste sig faktisk at være rimelig ens, resultatet er fra en tur på omkring 25 km.

  • Garmin Edge 810: Distance: 24,2 km / Gennemsnitshastighed 23,61 km/t
  • Endomondo på Samsung Galaxy Note 2: Distance: 24,26 km / Gennemsnitshastighed 23,04 km/t
  • Sigma cykelcomputer: Distance: 24,99 km / Gennemsnitshastighed: Ikke målt

Garmin Connect

Et produkt som Garmin Edge 810 er ikke meget værd, uden ordentligt software til at gennemgå og analysere den data der er opsamlet, det kan være alt fra hastighed, til puls, ruter man har kørt og en masse andet. Al den viden skulle gerne gøre at man kan optimere sin træning, alt efter ens niveau og ambitioner naturligvis.

Med Garmin Connect lagres dine data i skyen, når først de er overført fra enheden, således at man fra enhver computer kan logge ind og gennemgå ens data, ligesom Garmin Connect kun kræver et plugin til browseren og ikke installation af en hel masse software, man kan derfor med fordel bruge Garmin Connect på flere forskellige PC’er og installationen er hurtigt overstået, her får man også mulighed for at tilslutte Garmin Edge 810 og overfører data med det samme (Via USB)

http://media.ereviews.dk/#!album-90

Via Garmin Connect kan man, som tidligere omtalt, se, gennemgå og analyserer på opsamlet data, ligesom man kan finde nye, eller oprette egne ruter. Der er også mulighed for at opstille forskellige mål som man løbende følger op på, ligesom der bl.a. kan laves træningsplaner. Det er et rigtig godt værktøj og Garmin Connect er uden tvivl en af grundene til Garmin’s succes indenfor netop “fitness enheder”, for det virker bare enormt godt og man fornemmer straks at der løbende arbejdes på at udvikle og forbedre dette.

http://media.ereviews.dk/#!album-91

Konklusion

Efter at have tilbragt en god måneds tid sammen med bl.a. Garmin Edge 810 forstår jeg nu hvorfor Edge-serien generelt roses af cykelfolk, for det virker bare! Det er måske ikke den mest avancerede enhed med et hav af funktioner og features – bl.a. er skærmens opløsning ikke imponerende, men til gengæld så virker alting gennemført og er en udsøgt fornøjelse at bruge i praksis. Menuerne er nemme at finde rundt i, indeholder kun det allermest nødvendige og både overførsel og opdatering via pc’en er “piece of cake”.

Ja, den er dyr, isoleret set – for egentlig ikke specielt i forhold til konkurrenterne, men du får også en enhed der kan “det hele”, er virkelig nem at bruge og let kan udbygges med det udstyr du nu engang har brug for og så er Garmin’s Connect univers ganske enkelt ikke set bedre i skrivende stund – det spiller!

Man kan tillade sig at drage paralleler, kunne man måske sammenligne Egde 810 med en iPhone, den kan måske ikke så meget og er ikke “teknisk overlegen”, til gengæld er den utrolig brugervenlig, lækker at se på og virker bare!

[checklist]

  • Nem opsætning
  • Nem og simpel betjening
  • Robust og solid
  • Garmin Connect – virker til både PC og Mac
  • Bluetooth for parring med smartphone
  • Mulighed for masser af tilbehør

[/checklist]
[badlist]

  • Skærmens lave opløsning
  • Ingen Wi-Fi

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: Fra 3499,- afhængigt af medfølgende tilbehør (Fås bl.a. hos CykelPartner.dk)

Find forhandler og den bedste pris på Garmin Edge 810

(Garmin EDGE 810 er udgået og erstattet af Garmin EDGE 820)

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

3 KOMMENTARER

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

(Garmin EDGE 810 er udgået og erstattet af Garmin EDGE 820) Vi har den seneste måned trampet i pedalerne for at kunne teste og anmelde 2 topmodeller indenfor cykel GPS'er, nemlig Mio Cyclo 505 og Garmin Edge 810, nu er tiden kommet til sidstnævnte. Garmin's Edge-serie er...Anmeldelse: Garmin Edge 810