Som en del af Fox Searchlight Pictures 20 års jubilæum har vi valgt at fokusere på nogle af selskabets største titler, og denne gang kigger vi på en formidabel musikfilm om en afdanket country-sanger, Crazy Heart.
Vi følger Bad Blake (Jeff Bridges), som er nødsaget til at spille på usle steder for at skrabe penge sammen til sin hverdag. Hans karriere røg i vasken det øjeblik, hvor hans elev Tommy Sweet (Colin Farrell) steg op i graderne, hvilket sendte Bad ned på bunden af en whiskyflaske dagligt. Da en ung journalist ønsker et interview med Mr. Blake, begynder han at finde glæden ved livet igen, og genoptager sin karriere – men sprutten har stadig grebet om ham, og spørgsmålet er: kan han komme frem i søgelyset igen, eller vil whiskyen i sidste ende tage livet af ham?
Jeff Bridges leverer en formidabel præstation som den afdankede musiker Bad Blake, og den alkoholiserede og nedtursprægede hverdag bliver fornemt skildret gennem hans indlevelse i rollens intensitet. Derudover har han også et skjult sangtalent, som bliver sluppet fri i et lækkert country-mix. Hans sans for sangtalent spiller perfekt sammen med hans utroligt positive skuespilpræstation, og der er ikke noget at sige til, at han vandt Oscaren for bedste skuespiller i 2010. Ved siden af ham finder man også Colin Farrell, som faktisk også leverer noget af en ørehængende country-præstation. Robert Duvall spiller den hjælpsomme kammerat og klippe, som hjælper Bad i gennem hans værste tid i sin karriere.
Koncepter med afdankede talenter har været set i bl.a. The Wrestler, The Fighter og mange andre formidable fortællinger, og denne film formår at gnide albuer med nogle af de helt store i genren. Handlingen rummer en cocktail af solide skuespillere, benhårde følelser og ikke mindst en virkelighedstro skildring af livets drejninger, hvilket er opskriften på en drink, man uden tvivl vil bestille et par gange mere i fremtiden. Filmen drejer sig omkring en persons efterhånden ulykkelige hverdag, hvor man følger velkreeret spiral af problemer, som spreder sig til alt omkring ham. Denne struktur giver en formidabel dybde i konceptet og man betages af den smukke fortælling.
Filmen fortæller om det tidspunkt i livet, hvor man står ved en altafgørende skillevej – enten ender man i rendestenen og langsomt mister sit liv, eller også griber man fat i nogle af de små hjælpende hænder, som livet en gang i mellem smider frem på bordet. Derudover beskæftiger filmen sig også med forhistorien såvel som eftervirkningerne af et liv med druk, hvor man kommer helt tæt på den involverede i krisen. Den har ikke samme power og virkning som f.eks. Johnny Cashs fortælling i Walk the Line, men formår alligevel at dække over et område i musikverdenen, som man hører alt for lidt om.
Musikken er uden tvivl et af de elementer i filmen, som promoverer filmens egenskaber allerbedst. Country-musik er ikke for alle, men i denne film er de meget tilforladelige og ikke mindst utroligt ørehængende. Specielt den afrundende sang ’The Weary Kind’ som virkelig opsummerer hele filmens tematik og følelsesregister i et fantastisk velskrevet stykke musik. Den vandt også en velfortjent Oscar for bedste originale sang, og man kan kun være fuldt ud enig i beslutningen.
Filmen er utroligt livsbekræftende på sin helt egen måde, hvor man hele tiden balancerer på halsen af en whisky-flaske og undrer sig over, hvorvidt Mr. Blake kan holde balancen eller ryger direkte ned i sprutten igen. Denne herlige uforudsigelighed og fine kombination af op- og nedture gør det til en sand fornøjelse at se filmen. Scenografien er også utrolig inspirerende, da den er blandet sammen af en masse sorthvide og farverige optagelser, som skiftevis illustrerer stemningen i scenerne. Omgivelserne giver en realistisk opfattelse af sydstatsområderne i Amerika, hvor country-musikken florerer mere end noget andet – på den måde viser filmen også, at selvom country-musik er varemærket dernede, så er man ikke nødvendigvis sikret en plads i den store liga. Man skal være benhård, have masser af selvdisciplin og ikke mindst klare den turbulente hverdag som musiker.
Bonusmateriale
Her finder man blot nogle slettede scener, som giver et lidt alternativt indblik i, hvad der ellers var i omløb af optagelser før den endelige film.
Konklusion
Samlet set er Crazy Heart en fantastisk fortælling om en afdanket musikers karriere i gennem flere år, hvor man får fortalt historien gennem en masse op- og nedture. Skuespillet er helt i gennem fantastisk og manuskriptet giver pusterum til en masse velovervejede moraler og tematikker. Desuden er musikken helt igen fantastisk velskrevet og komponeret, hvilket gør Crazy Heart til en ren fornøjelse for alle sanser.
Pris og tilgængelighed
Release: Udkom i 2009.
Find forhandler og den bedste pris på Crazy Heart
Crazy Heart Trailer
[youtube id=”Y0349E7kFEM” width=”600″ height=”350″]