søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserAnmeldelse: Asustor AS-604T

Anmeldelse: Asustor AS-604T

asustor-as-604t-side

Vi har efterhånden testet & anmeldt et hav af forskellige NAS servere og med den udvikling der er på området  øjeblikket, bliver det nok ikke mindre den kommende tid.

NAS servere bliver stadig mere udbredte i både de danske hjem og blandt mindre danske virksomheder der har behov for en kost-effektiv løsning der giver mulighed for at dele lagerplads på tværs af arbejdsstationer, men også kan se fidusen i lade NAS serveren håndtere nogle af de services man måske får hostet eksternt eller måske slet ikke drager udnytte af i dag. Blandt hjemmebrugerne kan en NAS server løfte en lang række opgaver og først og fremmest “binde” hele hjemmet sammen, således at services, filer ol. er tilgængelig ét centralt sted.

Asustor er en nyere producent, vi første gang stiftede bekendskab med i starten af året da vi anmeldte Asustor AS-602T, turen er nu kommet til storebroderen, AS-604T. Den primære forskel er at AS-604T nu er udstyret med 4 bays, dvs. mulighed for at indsætte op til 4 3,5″/2,5″ harddiske, strømforsyningen er nu indbygget og derudover er der også blevet plads til et LCD display øverst.

Hvad er der i kassen?

Asustor AS-604T ankommer i en ret neutral, brun, emballage. I denne finder man;

  • Asustor AS-604T
  • 220 volt Strømkabel
  • CD med installationsvejledning
  • 2 stk. ethernet kabler
  • Skruer til montering af både 2,5″ og 3,5″ harddiske

Harddiske medfølger ikke og skal derfor købes seperat, man kan naturligvis sagtens starte med én disk og løbende udvide – der er intet krav om at den skal udstyres med 4 harddiske fra start. Det er dog en rigtig god idé lige at verificere at de valgte harddiske er kompatible med Asustor AS-604T (http://www.asustor.com/service/compatibility)

Se vores unboxing og første indtryk af Asustor AS-604T nedenfor.

[youtube id=”id4yHTbObPA” width=”600″ height=”350″]

Specifikationer

  • Intel® Atom 2.13GHz Dual-core Processor
  • 1GB DDR3-RAM, kan udvides til 3GB
  • 4 x 3.5″ eller 4x 2.5″ harddiske
  • 2 x Gigabit ethernet
  • USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 4, eSATA x 2 samt HDMI
  • Bruger 33,2W i brug, 1.4W i sleep
  • Støjer 24 dB

asustor-as-604t-front

Design

Asustor AS-604T er i sagens natur noget større end lillebroderen, AS-602T, men stadig rimelig kompakt i lyset af at den indeholder op til 4x 3,5″ harddiske.

Asustor AS-604T er udført med en plastfront, mens selve “skallen” er i aluminium som både ser og føles eksklusiv og lidt mere lækker end gennemsnittet.

Foran er de 4 drevbåse frit tilgængelige og diskene kan derfor udskiftes uden at Asustor AS-604T skal åbnes, dog skal man lige bruge en skruetrækker til skruerne som harddisken sidder fast med i selve rammen. Drevbåsene er med et kliksystem der virker ualmindeligt solidt og lækkert, man er ikke i tvivl om at disse holder! Øverst er placeret et lille LCD display der kan vise en ønsket tekst, temperatur eller blot enhedens navn. Ved siden af displayet er 4 knapper, da det også er muligt at udføre en grundlæggende indstilling af Asustor AS-604T direkte via knapper og displayet – bl.a. kan man se aktuel CPU temperatur, aktuel diskplads og lign.

I venstre side af forsiden er Asustor logoet placeret øverst og lige nedenunden en on/off knap. I bunden er der indikator for LAN 1 og LAN 2, så man kan se om et netværk fejler eksempelvis og i bunden er et USB 3.0 stik der kan bruges i forbindelse med “One Touch Backup”, hvor man kan tilslutte en harddisk eksempelvis, og kopierer alt indholdet over på Asustor AS-604T via et tryk på knappen.

Bagpå er den indbyggede strømforsyning placeret øverst, nedenunder denne en stor blæser der sørger for køling af harddiskene. I højre side er øverst én USB 3.0 port, 2x eSATA, 4x USB 2.0 porte, 2x Gigabit Ethernet, HDMI udgang og Kensington lås for sikring af Asustor AS-604T. Jeg undre mig over at Asustor har valgt at inkludere eSATA portene, personligt havde jeg hellere haft 2 ekstra USB 3.0 porte – men måske eSATA er mere brugt på andre markeder, for umiddelbart har det aldrig fået helt fat i Danmark. Når det så er sagt, er der vel faktisk alt hvad hjertet begærer af tilslutningsmuligheder, men særligt de 2 Gigabit ethernet porte og HDMI bør fremhæves. De 2 gigabit ethernet porte kan bruges for tilslutning til 2 forskellige netværk, via “link aggregation” på samme netværk eller som fail-over løsning. HDMI udgangen kan bruges for tilslutning til TV skærm eller anden enhed med HDMI indgang og via Boxee App’en kan Asustor AS-604T bruges som medieafspiller/mediecenter.

asustor-as-604t-back

Installation og opsætning

Før man kan komme igang med Asustor AS-604T skal der installeres én eller flere harddiske, det kan være både 2,5″, 3,5″ og SSD’er. Husk at tjekke om de er kompatible med Asustor AS-604T inden! Selve installationen kan næsten ikke være nemmere – træk skuffen ud, monter harddisken med de medfølgende skruer, skub den ind og klik den fast, that’s it!

Herefter tilsluttes Asustor AS-604T til netværket via kabel (Kan også bruges trådløst via Wi-Fi dongle, men kræver opsætning, hvorfor den første gang skal tilsluttes via kabel. Slutteligt tilsluttes 220 volt og Asustor AS-604T kan tændes for at gennemfører selve installationen.

Med til Asustor AS-604T er en CD, på denne finder man “Control Center” der bruges for at tilgå og opsætte Asustor’s NAS servere. Denne fungerer til både PC og Mac.

Selve installationen kan gennemføres på 2 måder, den “hurtige” hvor man laver en standard-installation og den “avancerede” for brugeren der ønsker fuld kontrol over opsætningen – bl.a.netværksopsætningen, diskopsætning og lign.

http://media.ereviews.dk/#66

Funktionalitet

Efter den grundlæggende opsætning og installation føres man til et webinterface hvorfra Asustor AS-604T administreres, dvs. det er her man installerer apps, aktiverer services, administrerer data og faktisk styrer alt omkring Asustor AS-604T.

Webinterfacet er opbygget i en stil der vel bedst kan sammenlignes med en blanding af OS X og iOS, altså med store ikoner for de enkelte apps eller indstillinger. Som på iPad/iPhone man oprette flere “hjemmeskærme”, eksempelvis en med kontor apps, en med multimedie-apps og i den dur. På overfladen kan det måske virke lidt overfladisk, men ved at trykke på de enkelte ikoner kommer man ind i en dybere menu. Det “polerede” interface gør dog Asustor AS-604T nem at gå til for den uerfarne, men den mere avancerede bruger tilfredsstilles ved de ganske dybe og avancerede menuer man kan tilgå.

http://media.ereviews.dk/#67

Asustor AS-604T er først og fremmest en helt almindelig netværksharddisk, dvs. du kan lagre data på Asustor AS-604T og dele mellem alle enheder på dit netværk, altså både PC’er og Macs. Men det der gør Asustor AS-604T interessant og adskiller den fra mængden, er det faktum at den er udstyret med et operativsystem, nøjagtigt som bl.a. Synology og QNAP, et operativsystem der kaldes for ADM. Via ADM kan man opsætte et hav af forskellige services, installere apps og få Asustor AS-604T til at udfører et hav af opgaver der måske tidligere ikke blev udført centralt, eller måske blev udført fra flere forskellige enheder.

Udover at kunne administreres via et webinterface, er der også, i skrivende stund, 2 mobile apps tilgængelige, nemlig AiRemote og AiDownload. AiRemote bruges sammen med Boxee softwaren, og omdanner din smartphone til en fjernbetjening der bruges i boxee app’en, med AiDownload kan man administrerer sine downloads og eksempelvis tjekke om den er færdige med at hente en bestemt fil, via sin smartphone.

Hører man til i gruppen af de mere avancerede hjemmebrugere, eller måske blandt de mindre virksomheder, er det ydersat interessant at Asustor AS-604T understøtter iSCSI og NFS samt er VMware, Citrix og Hyper-V klar.

Som udgangspunkt er Asustor AS-604T ikke opstart med et hav af apps og services, disse skal man selv hente, og installere/aktivere – således udgår man at Asustor AS-604T bruger unødvendige systemresourcer, men man risikerer naturligvis også at folk ikke får fuld udnyttelse af enheden, da man selv, aktivt, skal finde og installerer den app/service der udfører opgaven.

Et par af de app’s/services som jeg mener bør fremhæves:

  • App Central: Via App Central henter man alle de apps/services man ønsker, det er ligeledes her man finder opdateringer til allerede installerede apps.
  • Backup: Det er muligt at tage backup af data lagret op Asustor AS-604T til eksterne enheder, en anden NAS server, en FTP server eller lign. Derudover kan Asustor AS-604T naturligvis også bruges som Time Machine i forbindelse med Apple enheder, således at backup af alle hjemmets Mac’s lagrs på Asustor AS-604T.
  • Download Center: Via Download Center kan man søge direkte på Torrent netværk og sætte Asustor AS-604T til at hente filer fra forskellige steder – således man kan downloade direkte til NAS’en og undgå at skulle have en PC eller Mac til at stå og downloade hele natten.
  • DVBLink TV Server: Tilslutning en DVB-T tuner via USB og del denne på netværket, således man man se TV på alle hjemmets pc’er og macs – og optage kan man endda også.
  • Boxee: Brug Asustor AS-604T som medieafspiller koblet direkte på TV’et via HDMI. Boxee er et komplet interface til mediecenter brug og via AiRemote kan ens smartphone eller tablet bruges som fjernbetjening.
  • Surveillance Center: Komplet overvågningsløsning med op til 4 IP-kameraer, kan vise data i realtime og optage når der sker bevægelse.

Derudover kan Asustor AS-604T naturligvis også bruges til de mere klassiske opgaver, eksempelvis til UPnP server, således at billeder, video og musik lagret på Asustor AS-604T kan tilgås via andre UPnP enheder på netværket, eksempelvis TV, medieafspillere og lign.

Udover de muligheder der er nævnt ovenfor, findes også et hav af andre app’s der kan hentes via App Central, eksempelvis app’s der gør det muligt at drive et WordPress baseret website, en online kalender-løsning ol., der er i skrivende stund 91 forskellige apps, så mulighederne er mange!

Webinterfacet kan naturligvis tilgås via det interne netværk, men det er også nemt at opsætte Asustor AS-604T således at den kan tilgås udefra, så længe der er adgang til en internetforbindelse. På den måde kan man adgang til sin data uanset hvor man er, og man kan eksempelvis tjekke om der er ubudne gæster i hjemmet, se om ens downloads er færdige eller noget helt tredje. Webinterfacet fungerer ret fint og er ganske brugervenligt, desværre er det stadig ikke på dansk – om det kommer vides pt. ikke. Der kommer dog løbende softwareopdateringer med nye funktioner og diverse rettelser og sammenholdt med det faktum at Asustor er helt nye på markedet, må man konkluderer at de går “all-in”.

Benchmark

Vi har testet ASUSTOR AS-604T på et Gigabit netværk hvor der er brugt en Linksys EA4500 router og en Windows 7 baseret PC med Gigabit ethernet.

ATTO Disk Benchmark

asustor-as-604t-atto-disk-benchmark

Maks skrivehastighed: 103 MB/s
Maks læsehastighed: 70 MB/s

LAN Speed Test (1000MB fil)

asustor-as-604t-lan-speed-test

Skrivehastighed: 571 Mbps
Læsehastighed: 220 Mbps

Igen imponerer Asustor på ydelse, sammenlignet med eksempelvis QNAP TS-469PRO og QNAP TS-469L samt Synology DiskStation DS412+ – der er fuld skrald på!

Konklusion

Asustor har på kort tid opnået en ikke uvæsentlig position på markedet og dette med god grund – for de leverer varen, 100%. Med et nyt brand og et forholdsvis komplekst produkt kunne man frygte at man sad tilbage med en “halv” oplevelse, men det er bestemt ikke tilfældet, selvom der naturligvis stadig er plads til forbedring, men det gælder nu også for de andre store producenter af NAS løsninger til hjemmebrugere og små virksomheden.

Asustor AS-604T er yderst velegnet til den krævede hjemmebruger, eller den mindre virksomhed, der har brug for en løsning med op til 4 interne harddiske, enten for at kunne udvide, eller simpelthen fordi behovet for kapacitet forudsætter 4 harddiske.

Man føler ikke der er sparet nogle steder på Asustor AS-604T, finishen og kvalitetsfornemmelsen af selve hardwaren er i top, ydelsen er ligeledes til UG og der er rigeligt med udvidelsesmuligheder og andre fede features der trækker karakteren i vejret.

Der er dog stadig småting der mangler, bl.a. undre det mig at man slet ikke kan bruge Surveillance Center via en Mac, uanset om man bruger Chrome, Firefox eller Safari og sådan er der forskellige småting som man, hvis man har haft en NAS fra en af de mere etablerede producenter, måske vil savne – selvom det hører til i småtingsafdelingen.

Som nærmeste konkurrenter er Synology DiskStation DS412+ og QNAP TS-469Pro og umiddelbart giver ganske enkelt bare “mere for pengene”, om man så foretrækker en af de andre pga. den softwaremæssige del, må være en individuel vurdering.

[checklist]

  • Indbygget strømforsyning
  • Lækker kvalitet/finish
  • Stort udvalg af apps/services
  • Imponerende ydelse
  • RAM kan udvides
  • Dual Gigabit ethernet
  • Porte/udvidelsesmuligheder (eSATA, USB, HDMI…)

[/checklist]
[badlist]

  • Surveillance Center kan ikke tilgås via Mac
  • Begrænset udvalg af apps til smartphones og tablets
  • Ingen mulighed for dansk sprog i webinterface

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 4800,-

Find forhandler og den bedste pris på Asustor AS-604T

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

3 KOMMENTARER

  1. Nu ved jeg godt at dette review er skrevet for flere år siden.

    Dog vil jeg lige påpege at to af de tre kritik punkter der nævnes. nemlig det med manglende apps til smartphone og tablet, samt mulighed for Dansk sprog i web interface er der rettet op på. Dog kan jeg ikke sige om det tredie kritik punkt, det med at Surveillance Center kan ikke tilgås via Mac. Da jeg ikke har mulighed for at teste dette. Apples produkter kommer ikke inden for mine døre.

    Jeg har selv en af disse dejlige enheder og den køre med dansk sprog. Plus der er også apps til både Android og Apple.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har efterhånden testet & anmeldt et hav af forskellige NAS servere og med den udvikling der er på området  øjeblikket, bliver det nok ikke mindre den kommende tid. NAS servere bliver stadig mere udbredte i både de danske hjem og blandt mindre danske virksomheder...Anmeldelse: Asustor AS-604T