Vi har tidligere anmeldt storebroren til Astro A40, nemlig Astro A50 Battlefield edition, men som vi allerede der nævnte er der nogen der sværger til kablede enheder og deres pålidelighed, så lad os se, hvad det kablede alternativ med MixAmp Pro kan gøre for vores lydoplevelse.
Hvad er der i kassen?
Astro A40 pakken er aflang og når man har trukket den endelige pakke ud af det udvendige hylster sidder man med en æske der kan foldes ud og i de to dele finder man henholdsvis headsettet og MixAmp Pro recieveren. I den udfoldelde venstre del er der ikke noget spændende, men i den højre som man åbner yderligere har man den aftagelige mikrofon, som løftes op og under denne har man de nødvendige kabler og den grafiske manual. Kablerne der medfølger er optisk toslink, USB til strøm (og chat på PS3/PC), Xbox 360 controller kabel, PC-splitter kabel og et almindeligt 3.5mm jack.
[youtube id=”zDkUZP671zI” width=”600″ height=”350″]
Design
Hvis man har læst vores tidligere anmeldelse af Astro A50, eller på anden vis er bekendt med storebroren til det Astro A40 vi har gang i her, vil man bemærke at der er en stor lighed mellem de to produkter. Eftersom Astro A40 kom på banen først er mange designmæssige træk taget med over med tanken ”don’t fix what ain’t broken” og når man sidder med Astro A40 ved man også, hvorfor det er sådan. Astro A40 er nemlig et designmæssigt gennemført produkt med gode, solide og flotte materialer og fås som standard i to farver, men det er også muligt at anskaffe sig specielle udgaver, der farvemæssigt adskiller sig, men funktionsmæssigt er der tale om det samme. Vores testudgave var helt sort og her taler vi om at virkelig alt er sort, hvilket et eller andet sted godt kan virke en anelse kedeligt. Selv det cylinderformede kabel inden i rammen er også sort, hvor det eksempelvis på A50 er rødt og giver et lille knæk på den dystre sorte. Det er kun den aftagelige mikrofon, der har en smule aluminiumsfarve i toppen, men her bør nævnes at man via Astros egne hjemmeside kan designe sine egne tags for cirka 200 kr. inkl. fragt. Disse tags erstatter de sorte med Astro logo der leveres standard med dette headset og de er nemme at tage af og på takket være små magnetter. Tagsene sidder på ydresiden af de relativt store over-ear ørebøffer, som fint passer over ørerne og lukker egentlig temmelig tæt til. Ydermere kan ørebøfferne bøjes indad i DJ-style, men de kan også vippe op og ned så de på bedst mulig vis tilpasser sig hovedformen af brugeren. Dette er blandt andet en af de ting der gør dem behagelige at have på hovedet. Vægten af Astro A40 headsettet er egentlig ikke så lav som man måske kunne forvente, men tager man deres størrelse i betragtning er det ikke så underligt. Store højttalere er lig store magneter og dermed vægt.
Den aftagelige mikrofon på Astro A40 er forholdsvis lang og kan vippes helt ind til munden så man ikke behøver tale særlig højt for at blive hørt.
Astro MixAmp Pro recievern, som medfølger, er faktisk den, der får hele magien til at spille. Denne, relativt store og tunge accesory til Astro A40, er headsettets centrale enhed og forbinder selve headsettet med den eller de enheder man har lyst til at forbinde til den. På fronten har man udgange til Daisy-chain så man kan forbinde adskillige Astro A40 (eller andre headset med optisk lydindgang) til hinanden, hvor man fx alle skal spille split-screen sammen og få en god lydoplevelse alle sammen. Der er altså tale om en toslink-passthrough. Derudover har man selve udgangen til øretelefonerne og en udgang til Xbox 360 controlleren. Ja, dette betyder desværre at for at bruge denne funktion skal denne (relativt tunge) MixAmp stå temmelig tæt på brugeren, hvilket efter min mening ikke er optimalt. Dog er lydindstillingsknapperne og funktionerne placeret på toppen af recieveren, så det er naturligvis også relevant at denne står tæt på brugeren, skulle denne være interesseret i konstant at ændre indstillingerne. Eftersom Astro A40 er et multiplatform headset føles det dog som en begrænsning, da mange har deres konsoller til at stå under TV’et i stuen og man sidder selv et stykke væk og nu er man tvunget til at slæbe en MixAmp til, hvor man gerne vil sidde. Heldigvis er USB-kablet langt nok til de fleste stuer, men man føler at det fylder unødigt på en eller anden måde. I små rum er det måske mindre relevant eller for den sags skyld for PC-gameren, der alligevel sidder tæt på bordet. Som nævnt har man på toppen knapperne til indstillinger og består af følgende: Game/Voice drejeknap, der lader en indstille balancen mellem det ens holdkammerater siger og spillyden, profilknappen der kan skifte mellem 4 forskellige profiler, hvor blandt andet en fokuserer på fodspor og på denne måde giver dig fordel i skydespil, Dolby Digital knappen, så du kan slå funktionen til og fra samt naturligvis den store Volume-drejeknap, hvis funktion siger sig selv. Bag på MixAmp Pro enheden har man indgang til USB for strøm, toslink optisk lydindgang, MP3-indgang så man kan tilslutte sin musik fra andre enheder som kan spille mens man spiller på sin konsol eller lignende og en stream-udgang så man kan broadcaste sin lyd til omverdenen. Designmæssigt er MixAmp enheden faktisk den mest lækre enhed af de to og den føles kraftig med aluminiums-drejeknapper, der giver en smule modstand når de drejes så man som bruger får fornemmelsen at det er noget der vil holde i hundrede år.
Funktionalitet
En ægte gamer går op i kvalitet ligesom enhver anden entusiast, men nogle gamere ligger vægt på det grafiske, andre på det gameplay de bliver præsenteret for, men der er i den grad også dem for hvem lyden er en yderst vigtig faktor. Her kommer kvalitetsheadset, som Astro A40, ind i billedet og besvarer dette kald og behov. Det er nemlig værd at bemærke at ligeså forskellige genre og platforme af spil, der findes derude, så er der ligeså mange forskellige personer, der spiller dem. Disse kan ligge vægten på at de kan fordybe sig fuldstændigt i deres spil uden forstyrrende elementer fra omverdenen eller man vil kunne nyde sin musiksamling mens man spiller på sin PlayStation 3 og begge dele er mulig med Astro A40 takket være den medfølgene MixAmp.
De store Astro A40 højttalere kan spille så højt at man snildt kan bruge dem som små højttalere ved skrivebordet skulle man ikke have andet blot ved at ligge dem på bordet og pege øretelefonerne udad mod sig selv. Det hele handler dog ikke om kvantitet, men derimod kvalitet, hvor Astro A40 viser sin styrke ved at have en yderst afbalanceret lydsfære med en meget god sammensætning af lyd, hvilket blev testet i forskellige miljøer, såsom film, spil og musik. Musikken blev vanen tro testet i forskellige genrer og her stødte vi ikke på nogle udfordringer. Film og musik komer til at lyde helt forkert hvis man aktiverer en af profilerne på MixAmp Pro recieveren, der ikke er standardprofilen, da denne naturligvis udelukkende er egnet til spil, hvor man kan give sig selv en fordel ved at systemet selv skruer op for de lyde der er vigtige i eksempelvis skydespil, såsom fodtrin og skud. I det netop lancerede Battlefield 4 til PS3 var det med Astro A40 muligt at mærke både Dolby surround, forskellen i profilerne og den krystalklare lydkvalitet fra selve øretelefonerne. Takket være MixAmp Pro recieveren er man selv herre over sin lydoplevelse, da man kan tilpasse niveau, profil og mix mellem chat og gaming. Der er en god mængde bass i headsettet, men det er uden at være for meget. Det er dog værd at bemærke at, hvis man har skruet nok op og der er nogle store skuddueller så oplever man nærmest at selve headsettet ryster på ens hoved. Indlevelseseffekten er absolut på sit højeste i en sådan situation. Man føler sig revet med ind i slagmarken og det er ligesom det vækker ens sanser på ny.
Til at starte med er Astro A40 meget behagelige at have på hovedet og de føles hverken tunge eller klodsede. De slutter tæt om ens ører og hviler fint på hovedbunden. Initielt er der således ingen problemer, men efter nogle timers gaming begynder problemerne at vise sig i form af en strammende fornemmelse og man får nærmest ondt i hovedet. Det hjælper at udvide headsettet, men eftersom dette dermed ikke hviler på hovedet føles det heller ikke så behageligt eller stabilt at have på. Der er tale om noget som viser sig efter et par timer og går væk efter en pause, men herefter kommer det meget hurtigere end første gang. Det er som om man skal hvile sit hoved i en halv times tid før man faktisk er klar til et par timers gaming med Astro A40 igen. Jeg gør dog her opmærksom på at dette er en subjektiv observation og fra én hovedfacon. Det kan derfor sagtens være at de fleste andre ikke oplever problematikken.
Som allerede nævnt er det med MixAmp Pro enheden muligt at benytte Daisy-chain til at forbinde flere headset eller audio-enheder med optisk lydindgang sammen. Tilfældigvis havde vi Astro A50 headsettet i huset samtidigt med Astro A40 og det var muligt at teste denne passthrough funktion. Den virkede efter hensigten og der var ingen støj, som jeg kunne mærke, hvilket betyder man snildt kan lave denne opsætning med sine venner når de kommer på besøg og man ikke kan bruge fjernsynets højttalere. Det foregår ganske enkelt ved at man smider et optisk kabel fra MixAmp Pro recieveren videre til Astro A50s reciever med optisk lydindgang.
Under skype samtale kunne jeg selv høre forstyrrende skrattende lyde i headsettet og modtageren i den anden ende af samtalen blev også irriteret nok til at mute til jeg havde skiftet input-enhed og slået mikrofonen på mit Astro A40 fra. Den samme fejl viste sig igen blot ved at mikrofonen var tændt og ikke nødvendigvis i brug og i andre programmer end Skype. Det fortsatte da vi skiftede til Windows. Det var brand ærgerligt for når det virkede var kommentaren ligesom med Astro A50 ”Det er faktisk så tydeligt at jeg nærmest føler du er i samme rum som mig selv”. Efter at have testet Astro A40 headsettet uden MixAmp forsvandt problematikken og efter lidt research og firmware-opdatering af selve MixAmp enheden virkede det til at problemet var forsvundet. Da vi testede Astro A50 havde vi ligeledes udfordringer indtil vi fik den opdateret på firmwaren, og man kan naturligvis argumentere for at det er dejligt producenten identificere problemerne og tilsyneladende også løser dem og at man har mulighed for at opdatere firmwaren, men det burde egentlig bruges til at rette små fejl og eventuelt tildele produkterne ekstra funktioner og ikke som i vores tilfælde fixe et defekt produkt.
Konklusion
Hvis du overvejer at hoppe på den nye konsolgeneration med bedre grafik, så er det kun naturligt at din lydoplevelse skal følge med kvalitetsmæssigt, hvilket man kan opnå med et headset som Astro A40, der for det første byder på en helt igennem gennemført lydside, men også features, der vil gøre ens hverdag nemmere og give fordel i nogle spil. Astro A40 kan spille højt, tydeligt og krystalklart, samtidigt med at de sidder rigtig godt på hovedet og ørerne. Prisen kan være en faktor, der skræmmer nogle væk, men for ”audio-philen” bør netop dette ikke være et issue når man vil have noget der nærmer sig perfektion, som Astro A40. Klart en gamer-anbefaling værdig herfra.
[checklist]
- MixAmp Pro funktionalitet, kvalitet og design er alle i top
- Lydkvalitet
- Lydniveau
- Daisy-chain funktionalitet
- Dolby Surrouund
[/checklist]
[badlist]
- Xbox 360 chat-kabel tilsluttes til MixAmp Pro enheden
- Strammer efter lang tids brug (Hvis man har et stort hoved)
- MixAmp enheden krævede i vores tilfælde en firmware-update
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 2199,-
Find forhandler og den bedste pris på Astro A40
Jeg har haft dette headset i 3 år og jeg kan overhovedet ikke nikke genkendende til det problem med at headsettet skulle begynde at stramme efter længere tids brug. Jeg kan snildt bruge 3-4 timer uden at jeg bliver træt af at have det på.
Jeg har derimod haft problemer med mixamp’en. Den er meget skrøbelig og er en gang gået i stykker for mig.
Jeg vil give dette headset 5 ud af 5 stjerner. Jeg har prøvet headsets fra turtlebeach og jeg synes ikke at de er nær så gode som Astro A-40.
Hej Kenneth,
Mange tak for din uddybende kommentar. Det er faktisk rart at høre andre erfaringer end vores egne, men desværre er headsets produkter, der skal passe forskellige typer brugere og nogle vil opleve nogle problemer, som andre, ligesom dig selv, ikke nødvendigvis oplever på samme måde.
Der er en kvalitetsforskel på Turtle Beach og Astro, uden tvivl, men når man tager deres priser, funktioner og alt i betragtning skal man også forvente at man ikke direkte kan sammenligne det antal af stjerner mde nødvendigvis har fået.
Når alt det så er sagt så håber jeg ikke at ovenstående anmeldelse giver indtryk af at vi var utilfredse med Astro headsettet, for det var jeg bestemt ikke.
Virker Astro 40 også kun, hvis man har optisk lydudgang på sin PC?
Har prøvet headsettet uden det optiske kabel, men der var kun lyd i det højre øre.
Eller er det mon et soundcard, der mangler?
er det nødvendigt med en mixamp eller kører det fint uden?
Hej O. Holm,
Tak for spørgsmålet.
Det kører såmænd fint uden en MixAmp. MixAmp enheden muliggør blot surround-sound, daisy-chain (flere høretelefoner sat til samme lydkilde) osv. Men som almindeligt stereo-headset er det ganske glimrende selv uden MixAmp.
S. Norup
Jeg har desværre først lige set din besked. Beklager meget. Du har sikkert fundet svar på dit spørgsmål nu, men her kommer det fra os også: Astro A40 med MixAmp virker fint blot via USB-indgangen. At du kun har lyd fra den ene er en fejl, altså enten i opsætningen eller også er det defekt.
Beklager endnu en gang det sene svar.