søndag, januar 5, 2025
ForsideAnmeldelserTest: HP Omnibook X 14

Test: HP Omnibook X 14

Vi skulle vente længe før Windows var klar til for alvor at køre på ARM arkitektur, men nu skulle det være og vi har fået HPs bud i form af deres OmniBook X 14 med Snapdragon processor, som blandt andet byder på mere end tyve timers batteritid.

Hvad er der i æsken?

Æsken til OmniBook X 14 er ikke synderligt spændende og indholdet består egentlig blot af selve computeren og en oplader af spændende sager. Der er fokus på miljøet, så jeg spotter ikke umiddelbart noget plastik eller unødvendigt fyld hellere.

Design

Umiddelbart forestiller jeg mig at OmniBook X 14 vil dele vandene en smule for selvom den er pæn, lækker og ret clean i designet, så tangerer vi også på at den er for simpel vil nogen nok mene.

Selv er jeg dog ret stor fan af designet, som ikke tiltrækker sig unødig opmærksomhed og er mindre kileformet end jeg har set andre af HPs produkter være det. Dermed ikke sagt at jeg foretrækker det ene over det andet, men jeg synes at ensartetheden i OmniBook X 14 på en eller anden måde oser af stil.

Når man kommer tættere på og mærker efter, så kan man godt se at man fra HP også har set pænere og mere premium laptops, men OmniBook X 14 er bestemt lækker med sit aluminiums kabinet. HP kalder farven for Meteor Silver og det er en lidt mørkere sølv nuance, som lidt ligner den æble-konkurrent jeg tror de forsøger at ramme.

HP OmniBook X 14 har en ræt lækker skal og med buede kanter så virker den utroligt “blid” i designet. Det er jeg stor fan af og så har man gjort det sådan at portene som maskinen tilbyder ikke bryder med lækkerheden af dette design. Tværtimod så er de to USB-C porte, jackstikket og USB-A porten fint integreret. USB-A porten er en port med en lille flap, som skal åbnes, men det betyder at man kunne holde den slanke profil på den bærbare for os, der ikke bruger USB-A til så meget.

Maskinens grå farvenuance beholdes på resten af designet også. Det eneste sted den er anderledes er den sorte ramme omkring skærmen. Rammen er dog relativt tynd, især i siderne, så det bemærker man ikke så meget.

Det vil sige også tastaturet er gråt og her er den meget store font med til at ødelægge lidt af den premium feel resten af maskinen har. Fordelen er dog at du kan se tasterne på flere meters afstand, hvis du skulle have behov for det. Jeg ved at tastaturet temmelig meget består af genbrugsmaterialer og det synes jeg helt sikkert er positivt, men jeg synes ikke om designet af det må jeg bare erkende.

Funktionalitet

Den helt spændende del af denne test er dog, hvordan HP OmniBook X 14 fungerer i dagligdagen. Teknikken er relativt ny, selvom OmniBook X 14 ikke er den første Snapdragon maskine jeg nu har leget med.

Vi er dog nået til et punkt, hvor man kan kalde teknologien klar til masseproduktion og hvor fordelene også kan komme til udtryk. Jeg fik udleveret OmniBook X 14 klar til brug og var derfor ikke i stand til at køre opsætningsprocessen for at sætte min egen bruger på, men jeg står alligevel med en maskine, som bare er klar så snart jeg løfter låget på den.

Den følelse som man påstår at få, der minder om brugsoplevelsen af en smartphone er der og skærmen tænder så snart jeg løfter den eller trykker på en tast, selv hvis det er første gang jeg tager OmniBook X 14 i brug den pågældende dag.

Dét til trods er det en telefon, der kan holde strøm i ualmindeligt lang tid og så stadig være klar når jeg skal bruge den. Computeren mister såmænd strøm henover natten, men jeg har også efterladt den henover en weekend og så havde jeg stadig masser af strøm på fjerdedagen. I hvert fald nok til at komme i gang og finde en lader til opladning.

I brug lover HP mere end 26 timers batteritid og mine kalkulationer siger nok at det ikke er helt ved siden af. Jeg sad i hvert fald en hel dag og skrev og surfede på maskinen og mistede ikke det halve af strømmen. Her kiggede jeg ikke meget YouTube og skærmens lysstyrke var på cirka halvdelen.

Til trods for den gode batteritid, så er OmniBook X 14 utroligt responsiv. Den åbner applikationer og vinduer ret hurtigt og man føler at den har en ret flydende overgang fra den ene opgave til den anden.

Udstyret med en Snapdragon processor betyder ikke kun at maskinen har en anden arkitektur under “motorhjelmen”. Det er også en CPU, der af Microsoft er klassificeret til at være en CoPilot+ kompatibel maskine. Dette betyder at den har nok kræfter til at kunne afvikle en del AI offline og uden adgang til skyen. Det er ikke noget, som er så nemt at måle for det kræver at applikationerne understøtter dette, men det betyder for OmniBook X 14s vedkommende at den blandt andet bruger AI til at optimere batteritiden ved at lære brugerens brugsmønstre at kende.

Ydelsesmæssigt føler jeg i hvert fald ikke at jeg mangler noget. OmniBook X 14 er en laptop, der for mit vedkommende og de opgaver jeg smed efter den ikke brokkede sig. Tværtimod så hørte jeg under min testperiode og almindelige brug ikke dens blæsere gå i gang.

Tastatur og touchpad

Under brug blev jeg en smule mere glad for tastaturet i OmniBook X 14. Det skyldes nok at jeg ikke kigger på det når jeg skriver og dens faste vandring er ikke helt skidt. Jeg foretrækker en endnu fastere vandring, men jeg har såmænd også mærket blødere taster, hvor de ingen feedback giver til mig som bruger. Her får jeg trods alt en fin fornemmelse af tasterne og hvornår jeg har aktiveret dem.

Jeg er ikke fan af den blå farve på tasten her

Det samme gør sig gældende for touchpadden, som har en lidt mat overflade, så min finger ikke bare flyver henover. Windows 11 er kommet godt i gang med at understøtte gestures, så man kan styre computeren ved at anvende flere fingre på touchpadden. Også her er OmniBook X 14 ganske fint ydende og reagerer ret prompte.

Rent visuelt har OmniBook X 14 også en 14″ skærm at byde på med en lidt skæv 2240×1400 opløsning med 16:10 format. Jeg er ret glad for at PC producenterne er begyndt at understøtte denne og for mig er det en langt mere behagelig brugeroplevelse. Det hjælper så også gevaldigt at skærmen på OmniBook X 14 er ret flot, farverig og står knivskarpt.

Skærmen på OmniBook X 14 har “kun” 300 nits at gøre godt med, men den føles langt mere kraftig i lysstyrken. Jeg savner i hvert fald ikke noget, om end jeg ikke havde nogle solrige dage at teste den i udenfor.

Konklusion

OmniBook X 14 ender med at levere det essentielle og mere til. Her er der tale om en laptop, hvor designet er utrolig flot og rent. Samtidigt er ydelsen til den daglige bruger mere end rigeligt og samtidigt med det får du en batteritid, der svarer til adskillige dages brug uden opladning selvom du bruger den flere timer om dagen. CoPilot+ elementerne skal man lede længe efter, men det betyder dog at den er “fremtidssikret” når softwareudviklerne regner ud hvordan de kan udnytte den lokale NPU-regnekraft som maskinen altså besidder. Indtil da kan du nyde en let, mobil, hurtig og stille maskine, der er klar så snart du løfter låget. Tastaturet er det eneste jeg sådan for alvor ikke er fan af, men lær tifingersystemet, så behøver du heller ikke kigge på dét.

Positivt

  • Design
  • Lydløs i drift
  • Lang batteritid
  • Hurtig og responsiv

Negativt

  • Tastatur

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi skulle vente længe før Windows var klar til for alvor at køre på ARM arkitektur, men nu skulle det være og vi har fået HPs bud i form af deres OmniBook X 14 med Snapdragon processor, som blandt andet byder på mere end...Test: HP Omnibook X 14