søndag, oktober 6, 2024
ForsideAnmeldelserTest: SteelSeries Alias Pro mikrofon

Test: SteelSeries Alias Pro mikrofon

Gaming mikrofoner er der efterhånden mange af og vi har også testet en del her på siden. I denne omgang har vi dog fået en af de mere omfattende løsninger ind ad døren i form af SteelSeries’ Alias Pro, som er en XLR mikrofon med dertilhørende Streammixer.

Hvad er der i æsken?

Det tog mig lige lidt snilde at finde ud af, hvordan æsken til Alias Pro skulle tackles. Jeg tænkte den var lavet mere fancy end den i virkeligheden var, men jeg kunne ikke finde alle tre klister, der holdte låget fast. Når så låget kom af så blev man mødt med pap og først derunder fandt man mikrofonen og Streammixeren i noget plastik. Med miljøet for øje tænker jeg godt man kunne have droppet plastikken og ladet det hele være beskyttet af pap, når nu der var pap når man løftede låget alligevel. Resten af indholdet består af to USB-A/USB-C kabler, XLR kabel, bordstativ, gevind til montering på mikrofonarm og så en manual.

Design

Det første man måske tænker når man ser Alias Pro er at den er relativt høj. Det er egentlig ikke fordi den er meget højere end mange andre bordmikrofoner jeg har set eller testet, men dens meget smalle form og stoffet, der går fra top til bund gør at den visuelt bare virker langt højere end den er (23 cm i højden når den er monteret på bordstativet).

Det næste iøjefaldende er stødmonteringen på bordstativet, som gør at designet er dét mere særligt end så meget man ellers ser. Det bliver spændende i lydtesten at høre om den også hjælper. For nu synes jeg bare den ser flot ud.

Designet er ret flot og jeg er især fan af at fronten er med stof hele vejen, så man ikke ser et brud, men derimod blot et SteelSeries logo i bunden og mere er der ikke til at forstyrre synsfeltet. Den er veludført og solidt bygget så den også føles som en premium mikrofon for det meste. Der er lidt plastik hist og her man måske kunne have gjort endnu mere lækkert, men alt i alt ser den ud til at være solidt bygget.

Apropos det nævnte synsfelt og højden på Alias Pro, så opdager jeg ved opsætning at højden ikke er helt ligegyldig. Dens relativt store fod gør nemlig at jeg ikke kan placere den hvor som helst på mit skrivebord og den ender med at gøre det svært at se dele af min skærm. Dét til trods for at jeg har min gamingskærm relativt hævet med en monitorarm.
For at imødekomme dette er det dog muligt at tage Alias Pro af bordstativet og overføre den til en mikrofonarm. Stødmonteringen følger med i givet fald

På Alias Pro udgaven er der i øvrigt ikke nogle knapper på mikrofonen, som der er på lillebroren. Til gengæld foregår styring af mikrofonens gain og mute via den medfølgende Streammixer. Streammixeren forbinder du mikrofonen til via XLR-kablet og så forbinder du ellers denne videre til din computer.

Der er to USB-C porte på Streammixeren, så du kan i realiteten lade den køre på to enheder samtidigt. Det er også på streammixeren du aktiverer Phantom power, som er nødvendigt for Alias Pro. Da streammixeren er XLR, så kan du dog også slutte andre mikrofoner til den og anvende disse og i visse tilfælde skal du så ikke bruge phantom poweren.

Streammixeren har to drejeknapper og to relativt store gummiknapper. De to rulleknapper er forskellige i størrelse og form, så man kan kende forskel på dem. Jeg synes de begge har fin modstand og så har de også en min og max som man rammer. Det vil sige de ruller ikke bare derudaf. Til gengæld er knappen til venstre lidt sværere at få fat omkring.

Gummiknapperne er store og nærmest ikke til at misse, hvilket jeg også tror er formålet med dem, da de i udgangspunkt er sat til at mute lyden, hvilket kan være noget man ønsker at kunne gøre ret hurtigt og præcist.

Der er RGB lys på Streammixeren, som slår igennem både omkring bunden og omkring knapperne. Du styrer selv, hvad farve lyset skal være. Indbygget har man dog indikation af hvornår mikrofonen opfanger lyd og hvornår den cutter for høj lyd eksempelvis. Så kan du tilpasse gain-niveauet efter det.

Det havde umiddelbart været nemmere at se disse indikatorer på selve mikrofonen, da Streammixeren for mit vedkommende ikke stod i mit synsfelt, men jeg tænker dog at det kan være svært at overføre dette signal via XLR-forbindelsen og det ville kræve ekstra kabling.

Funktionalitet

Designmæssigt er der altså styr på Alias Pro, som står flot på skrivebordet, eller hænger på en mikrofonarm, hvis du foretrækker dét. Nu sætter vi den dog til og op med henblik på at teste dens evner i brug.

Det kræver at du installerer SteelSeries softwaren og Sonar at kunne sætte Alias Pro op sådan rigtigt. Du kan ikke aktivere dobbelt-PC opsætning uden og du går også glip af en masse andre funktioner og indstillingsmuligheder. Mikrofonen virker ganske enkelt ikke uden. Du kan godt bruge mikrofonen uden appen, men du kan ikke meget andet end at styre volumen og gain.

Sonar og GG softwaren er ret gode adderinger til indstilling af mikrofonen, selvom den virker “fint” bare som mikrofon ud af boksen, men så tænker jeg at du har givet lidt for mange penge, hvis bare den skal agere som dét. Der har Alias Pro en lillebror, som bare er en USB-mikrofon og som i øvrigt har sine fordele, såsom Gain-indikator direkte på mikrofonen. Jeg ville dog i alt dette ønske at softwaren var en smule nemmere at finde ud af at sætte op og bruge. Jeg havde eksempelvis ikke luret at man skal aktivere Streamer Mode for at kunne lave binds om på de højre knapper på controlleren.

SteelSeries Sonar giver dig et hav af indstillingsmuligheder. Du kan bruge de indbyggede eller lave dine egne lydprofiler relativt nemt. Der er en god beskrivelse af det hele og et detaljeret kig på, hvordan tingene spiller sammen. Det er en rigtig fed app, som er en del af SteelSeries’ GG-miljø, hvor du kan få mange forskellige elementer ind. Lidt for mange til min smag, men for andre kan det være rart at det er samlet. Det fede ved Sonar delen, som er den del du styrer lyd igennem, er at den også virker med andre enheder end SteelSeries produkter. I hvert fald for nu.

Det kan potentielt koste SteelSeries at de gør deres software frit tilgængeligt uden at gøre det afhængigt af om man har SteelSeries lydprodukter tilsluttet, men jeg synes det er mega sejt at det er sådan. Måske de har en skjult agenda og håber på at du med tiden skifter til SteelSeries via nudging – who knows.

Med den rette gain indstilling så opfanger Alias Pro mikrofonen ikke mit Akko tastatur med penguin switche, selvom tastaturet er lige foran mikrofonen. Den opfanger mange andre tastaturer med den samme lave Gain-indstilling, men hvis du altså har et par silent switche, som det er tilfældet for mig, så kan det altså være du kan game med mikrofonen på bordet uden at genere dine medspillere. Forudsat at du kan se din skærm naturligvis.

Jeg forsøgte at smide forskellige lyde og støjniveauer efter mikrofonen og fik også nogle af dem igennem mikrofonen, men generelt set er jeg yderst imponeret af Alias Pro evne til at holde støj ude og opfange min stemme. Det var den endnu bedre til når jeg monterede den på mikrofonarmen i øvrigt.

Alias Pro gør det på lydsiden ret godt, som det burde fremgå af ovenstående klip. Jeg er både imponeret og ret tilfreds med dens evne til at screene støj ude. Jeg har ikke selv så meget støj, der hvor jeg spiller, men til tider tester jeg larmende mekaniske tastaturer og det virker til at SteelSeries har fået ret godt styr på at screene disse ude også.

Detaljegraden i lyden er ret høj og det fede er at man kan indstille så meget så man kan få sin afspilning til at lyde, som man ønsker det. Med lidt leg kan man direkte via Sonar softwaren lave en indspilning og lyde som to forskellige personer om man vil. Man kan også tilpasse lyden til henholdsvis en podcast og så det som man ønsker at bruge når man gamer med sine venner.

Hvis man bruger to forskellige computere kan man jo så have den samme mikrofon til at gøre begge dele i realtid. Indstillingsmulighederne er nemme og det er også ret nemt at finde ud af.

Konklusion

SteelSeries formår at overraske positivt med deres første rigtige dedikerede gaming mikrofon, hvor vi så har testet den store af modellerne, Alias Pro, der leverer et fantastisk lydmæssigt resultat. Det hele er forstærket af en mindst ligeså stærk software i form af GG og Sonar, men uden en ret solid mikrofon-teknik/-magi så var softwaren også overflødig. Det er en rigtig god mikrofon til dem der indspiller meget stemme (jeg havde ikke mulighed for at teste instrumenter), så hvis man kan leve med prisen, så er der virkelig ikke meget at sætte fingeren på. Det skulle da lige være at det ret tykke og ikke så fleksible XLR-kabel peger bagud og kan være svært at få plads til med den forkerte mikrofonarm. Ellers er der ikke noget at være efter den for.

Positivt

  • God lydkvalitet
  • Tilslutning af to computere samtidigt
  • Sonar software
  • Indstillingsmuligheder
  • Evnen til at screene støj ude

Negativt

  • Stejl læringskurve på Sonar
  • Design er lidt “under” prisen

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Gaming mikrofoner er der efterhånden mange af og vi har også testet en del her på siden. I denne omgang har vi dog fået en af de mere omfattende løsninger ind ad døren i form af SteelSeries' Alias Pro, som er en XLR mikrofon...Test: SteelSeries Alias Pro mikrofon