fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: DreameBot D10s Pro robotstøvsuger

Test: DreameBot D10s Pro robotstøvsuger

Så er det blevet tur til endnu en robottest, der skulle klare det hårde arbejde, mens vi blot skulle skrive og rapportere derpå. Denne gang er det Dreame Bot D10s Pro, som vi har fået ind. Den har både LIDAR og kamera til at navigere så det er spændende i sig selv.

Hvad er der i æsken?

Kassen til DreameBot D10s Pro er relativt flad og fylder ikke voldsomt meget. Alligevel er der plads til en semistor robot og dennes nødvendige ladestation, kabel og moppe foruden det obligatoriske papirværk naturligvis.

Design

Også denne gang ser det ud til at denne serie af Dreame Bot kun kan fås i sort. Min bedre halvdel synes at det burde være et valg man kan træffe selv for hun ville selv altid vælge en hvid robot, som hun føler er mindre iøjefaldende og mere moderne.

Det generer dog ikke mig og synes at det vigtigste ved et apparat som Dreame Bot D10s Pro, der skal stå på gulvet, er at det er nogenlunde præsentabelt og det må man sige at den er. Den er lavet stilrent med en rund form, som ikke har mange detaljer og hele overfladen er holdt i det samme mørke design, så det ikke skiller sig ud.

På toppen af DreameBot D10s Pro er der en LIDAR sensor, som scanner alt omkring robotten kontinuerligt, således at robotten kan orientere sig og ikke slår ind i noget eller vælter udover trappen. Denne gang holdte jeg min terassedør lukket, så jeg fandt ikke ud af om den ville flygte på samme måde som det var tilfældet med den D9 jeg testede.

Udover LIDAR sensoren, så er Dreame Bot D10s Pro også udstyret med et kamera på fronten, som vi kommer nærmere ind på. Det kan måske undre at der er både et kamera og en LIDAR sensor, men de har hver deres formål.

Kamera på fronten af robotstøvsugeren

Toppen af DreameBot D10s Pro er en klap, som du kan vippe op og så får du adgang til en lille børste, som du kan bruge til at rengøre robotten eller dens støvtank med. Du kan også bruge værktøjjet til at rense børsten på undersiden med. Det er også her du finder støvtanken på 570 ml volumen, som du kan tage ud og tømme. Du kan også vaske den og støvfilteret, men det kræver at alt er tørt inden du sætter det tilbage i robotten igen for at undgå skader.

Låg på toppen så du får adgang til filter, støvtank og rensetool

På undersiden har du adgang til børsten som også bør renses i ny og næ, mens den lille børste også kan tages af og skiftes. Denne lille børste har til formål at skubbe ting ind under robotten så den kan sørge for at støvsuge det op.

DreameBot D9 Max venstre og DreameBot D10 Pro højre

Det er også her på undersiden at du finder robottens vandtank og moppe, hvis du sætter denne på. Den er relativt nem at sætte på, selvom man kan være nervøs for at vandet siver ud når det nu kun bliver holdt fast af en lille gummidut.

Funktionalitet

Det er måske ikke alle, som er glade for at de skal installere en app for at deres robotstøvsuger kan virke. Det er dog tilfældet med DreameBot D10s Pro, men man får så meget mere ud af det på denne måde. Det ville være en temmelig handicappet robot uden appen og så tænker jeg at det er derfor producenten ikke er interesseret i at det kan lade sig gøre.

Mapping af dit hjem foregår relativt hurtigt

Selve opsætningen og installation af appen er utrolig nem. Det går relativt hurtigt og du er snart klar med den første scanning, som robotten går i gang med. Den går nemlig ikke i gang med at støvsuge første gang, men tager derimod en hurtig omgang i de lokaler den kan komme til for at vide, hvor den skal starte og slutte og eventuelt lade op underejs.

Det er i øvrigt også muligt at sætte op med Google Assistant, Alexa eller Siri, hvis du vil styre robotten ved hjælp af din assistent og stemme. Det kan være ret smart, hvis man fx står i køkkenet med hænderne smurt ind og kommer i tanker om at en rengøring kunne være god på netop det tidspunkt. Andre kreative sjæle kan sikkert bedre komme i tanker om bedre scenarier end jeg lige diskede op dér.

I appen sætter du også afgrænsninger op i lokaler, så robotten eksmepelvis ved, hvor der er et tæppe, som den skal undgå, hvis den registrerer at moppen er monteret. Derudover kan du af andre årsager have interesse i at gulvet ikke må blive vådt enkelte steder og så kan du også afmærke det. Det var måske denne afmærkning, som drillede mest, men det var ikke meget. Det var mere at finde ud af, hvad de forskellige funktioner betød, men leger man med det i en times tid, så er jeg sikker på at man har sat sit hjem op fuldt ud og også lavet skema for, hvornår robotten skal støvsuge hvad. Længere tid tager det forventeligt ikke og så er den time også en smule overdrevet fra min side.

For at komme tilbage til formålene for de forskellige sensorer, så er LIDAR i toppen til for at bestemme afstand og størrelse på objekter, som DreameBot D10s Pro robotten skal navigere omkring. LIDAR sensoren gør den også i stand til at mappe et rum og måle det op så den ved, hvor den kan støvsuge og hvor ikke eksempelvis.

Det som kameraet gør til gengæld er at den scanner ting, som LIDAR sensoren har fundet og så benytter en form for AI til at identificere dem. Jeg tænke i første omgang at det var underligt, men allerede ved første opsætning gav det mening. Her genkendte Dreame Bot D10s Pro nemlig et bundt kabler i hjørnet og undveg dem. Tidligere har jeg oplevet at robotstøvsugere, inklusive den nævnte D9, fangede sig selv på et kabel og sad fast til jeg kom hjem fra arbejde. Så det giver fin mening med kamera, især hvis man er en børnefamilie og børnene ikke altid sætter ting på plads inden støvsugningen finder sted.

I de fleste tilfælde synes jeg at kamerafunktionen virkede i vores hjem i hvert fald. Her undveg den de kabler jeg havde lagt ud på gulvet og også andre objekter. Det interessante var dog at den til tider havde svært ved at spotte mærke ting på mørke overflader, hvor den kørte over et enkelt kabel på en mørkegrå flise, men uden at sidde fast.

Dreame Bot D10s Pro husker hvor den er nået så den kan støvsuge hele hjemmet og lade op midtvejs. Så heldig er jeg ikke at vi har et så kæmpe stort hus i ét plan, men jeg kan følge med i appen og tænker at DreameBot D10s Pro på den måde husker, hvor den er nået, hvis den skulle løbe tør for strøm.

Ladestationen

Hvis du har flere etager så kan robotten også klare dette ved at du koder flere etager ind i mappesystemet i appen, men det kræver så at du fysisk flytter robotten fra det ene sted til det andet.

Rigtig kraftig sugeevne på 5.000 Pa giver ret gode resultater. Det er ikke så tydeligt på almindelige gulve, hvor jeg får samme resultatet som med Dreame Bot 9 stort set og Dreame Bot D10s Pro samler den samme mængde havregryn og ris op. Min test her består af at jeg hælder 50 gram af hver ud over gulvet og måler herefter, hvor meget robotten formår at samle op. Det ender med 48 gram havregryn og 49 gram ris fra et trægulv og den største årsag til at det ikke lykkes den at samle mere op er at børsten foran kommer til at skubbe nogle af stykkerne væk til steder, hvor robotten allerede har støvsuget og derfor kommer den ikke til at samle dem op.

For så vidt angår moppefunktionen, så må du ikke hælde andet end vand i tanken på Dreame Bot D10s Pro. Det vil sige du kan kun få en semi-mopning af gulvene så at sige. Min kollega Lars har dog foreslået at man vrider selve kluden i rengøringsmiddel for at få fornemmelsen af et nyvasket gulv, men garantien kan ryge på selve robotten, hvis dennes vandtank fyldes med andet end vand.

Før du starter robotstøvsugeren kan du vælge hvilken måde den skal rengøre på

Selve moppefunktionen er dog ganske udmærket og kan klare den mindre rengøring, som du så kan klare lidt oftere og så kan du tage en rigtig moppe i hænderne lidt sjældnere end normalt. Det samme gælder jo så også støvsugningen. Den daglige rengøring klarer Dreame Bot D10s Pro fint, men hjørner og fodlister kan den altså ikke nå og der bliver du nødt til at have en anden støvsuger ved hånden. Du slipper dog for at skulle gøre det dagligt. Det du bør gøre dagligt er lige at tjekke at robotten ikke skal tømmes eller moppen vaskes, men det bliver til en rutine, som man også kan overlade til børnene og så bliver daglidagen bare den smule nemmere.

Rens af filteret er relativt lige til. Man skal blot huske ikke at sætte den i robotten før den er helt tør, hvis man vælger at vaske den.

Når Dreame Bot D10s Proo er i gang med at støvsuge så går det i øvrigt ikke stille for sig. Jeg ville overlade denne opgave til robotten mens man ikke er hjemme for den kan sagtens høres og man ville ikke kunne slappe af foran fjernsynet med den tændt efter min mening.

Konklusion

Dreame Bot D10s Pro er en utrolig featurestærk robot, som bruger både en LIDAR scanner og et kamera til at orientere sig og mappe dit hjem, for at give en effektiv rengøring. Den har en god sugeevne og efterlader meget sjældent noget på gulvet. Det sker oftest fordi dens børste har skubbet noget væk fra dens bane, men det er ikke altid. Dens størrelse kommer man ikke udenom og det betyder at den kan have svært ved at komme forbi benen på enkelte stole eller under sofaer. Den er dog utrolig nem at sætte op og styre gennem en ret god app. Dens trumfkort er for mig dens moppefunktion, som kun kan anvende vand til rengøring, men gør et fint stykke arbejde. Den renser ikke ligefrem, men små pletter kan den godt “risikere” at fjerne alligevel og hjemmet oser af friskhed dét til trods. Alt i alt en god robotstøvsuger til at tage den daglige tjans og så kan den tilmed tage omgang med moppen.

Positivt

  • God rengøringsevne
  • Nem at sætte op og bruge
  • Bruger både LIDAR og kamera til

Negativt

  • Overser sorte objekter i mørke og kører derfor ikke udenom
  • Lille børste skubber til tider ting væk fra robotten

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Så er det blevet tur til endnu en robottest, der skulle klare det hårde arbejde, mens vi blot skulle skrive og rapportere derpå. Denne gang er det Dreame Bot D10s Pro, som vi har fået ind. Den har både LIDAR og kamera til at...Test: DreameBot D10s Pro robotstøvsuger