En af de mindre modeller i Dreames sortiment er blevet opgraderet til en kraftig sugestyrke. Vi skal her se nærmere på den helt nye D10s støvsuger.
Hvad er der i kassen?
I kassen finder vi udover selve Dreame D10s støvsugeren:
En kompakt dock der nemt kan gemmes væk under et højt møbel
En moppe med vandtank:
Og selvfølgelig en brugervejledning.
Design og funktionalitet
Dreame D10s har det klassiske runde design, og er lavet i hvidt plastik.
På toppen sidder et lille tårn som er hemmeligheden bag et ret stærkt navigationssystem. Det gemmer på en roterende LIDAR som med usynlig (og ufarlig) laser måler afstanden til alle genstande omkring støvsugeren adskillige gange i sekundet. Det gør at støvsugeren kan bygge et nøjagtigt kort af det eller de værelser den arbejder i.
Forrest på D10s sidder en stor “bumper” som standser støvsugeren og sender den afsted i en ny retning hvis den skulle ramme vægge eller møbler. Forrest på “bumperen” sidder en ekstra sensor der også måler afstand til omgivelserne, og som gør at det er meget sjældent at D10s kører frontalt ind i noget.
Tårnet på toppen af D10s har ligeledes en indbygget kontakt så hvis det skulle ske at D10s kører under et møbel hvor tårnet ikke kan være i højden, så standser den og bakker væk hvis tårnet rammet noget.
Der sidder også to knapper på D10s, en tænd/sluk knap, og en knap der sender den til docken for opladning.
D10s er en af Dreames billigere modeller, og der er derfor ikke flere sensorer på toppen af maskinen. Hvis vi vender den om, så kan vi se 4 sensorer der forhindrer Dreame D10s i at styrte ned af en trappe.
Der sidder to i hver side, og to på hver side af det forreste hjul.
De to metalfelter er kontaktpunkter til opladning i docken. D10s har, som de andre maskiner i Dreames sortiment, en enkelt sidebørste der flytter krummer og fnug hen hvor de kan blive suget op. Børstearmene er lavet i gummi og ridser derfor ikke sarte møbler eller gulve.
Midt på maskinen er selve sugeåbningen. Der sidder en roterende rulle med gummilameller der løfter snavs og støv, hvorefter det bliver suget op i maskinen.
Støvet ender i en støvbeholder der tilgås fra toppen af D10s. Man åbner en stor låge bagerst på maskinen, og så kan den løftes ud.
Under lågen er der også en rensebørste med indbygget kniv så man let kan rense rullen for evt. lange hår der er rullet omkring den.
Selve støvbeholderen er på 570 ml, så den skal som oftest tømmes efter hver gang D10s har støvsuget huset.
Hvis man fylder og monterer den medfølgende vandtank med moppe, så kan Dreame D10s både støvsuge, og tørre gulvet over med en fugtig klud i samme arbejdsgang.
Det er vigtigt at understrege at den ikke vasker gulvet i dybden, men fjerner det fine støv og giver gulvet den lækre nyvaskede fornemmelse. Man må ikke komme rengøringsmiddel i vandtanken, men jeg vred den aftagelige microfiber moppe op i sæbevand inden jeg satte den på, og gulvet duftede nyvasket da D10s var færdig.
Man styrer D10s med DreameHome app’en, og opsætningen foregik let ved at følge guiden i app’en.
Det første man kan gøre er at oprette et kort over de værelser D10s skal køre i. Det er en automatisk process hvor D10s kører på opdagelsesrejse gennem huset og opretter et kort i app’en.
Når det er gjort så kan man manipulere med kortet og dele det op i rum og områder. Jeg roterede det og opdelte det i de tre rum jeg har i stueetagen.
Derefter er det blot at vælge om D10s skal rengøre hele området, et eller flere værelser, eller er specifikt område man vælger ud på kortet. Man kan følge med på kortet hvor der bliver tegnet et spor hvor støvsugeren har været. Under rengøring bliver kortet også forfinet og tilpasset og her kan man f.eks. både se spisebordet med 6 stole i midten af kortet, og benene på sofabordet nederst til højre.
Fra app’en man f.eks. også vælge hvor våd moppen skal være under gulvvask, og hvor kraftigt D10s skal suge. På kraftigste indstilling suger den med hele 5000 Pa, som er helt i top når det drejer sig om robotstøvsugere, og som gør D10s meget anvendelige hvis man har tæpper. Dog så støjer den også en del ved kraftigste indstilling, men den kan selvfølgelig indstilles til at støvsuge mens man ikke er hjemme.
Jeg har testet den ved at få den til at suge havregryn op fra et glat gulv, og her har den lidt samme fejl om de øvrige Dreame støvsugere vi har testet. Sidebørsten kører simpelthen for stærkt hvis man arbejder på et glat gulv. Som det ses på filmen, så skubber den faktisk nogle havregryn væk så de ikke bliver suge op i første forsøg. Men det skal dog siges at resten bliver suget meget overbevisende op.
Jeg lavede samme test på gulvtæppe, og her sugede den alt op i første forsøg, der var ikke noget som helst tilbage.
Den indbyggede navigation er helt i top. På intet tidspunkt mistede den orienteringen eller kørte forkert. Tegnede man et felt på kortet hvor man f.eks. havde spildt noget, så tog den den lige vej hen for at støvsuge det op. Der er et par dørtrin på ca 2 cm mellem rummene, og dem kan den køre over. Nogle gange i 3. eller 4. forsøg, men den kom over hver gang.
Konklusion
Dreame D10s er en robotstøvsuger uden så mange ekstra detaljer. Den støvsuger og kan tørre gulvet over med en våd moppe. Og det gør den rigtigt godt og med en god hastighed! Den har et meget kraftigt sug og en god batteritid. Docken er lille og kompakt og gør at man kan “parkere” D10s under et højt skab eller bord så man sparer plads. Navigationen er helt i top, på trods af meget få sensorer. Den hverken kørte ud over trappen, sad fast eller “farede vild” på noget tidspunkt under min test.