fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Insta360 X3 kamera

Test: Insta360 X3 kamera

X3 er det seneste skud fra stammen fra Insta360, som er kendte for deres kameraer med den specielle feature at kunne optage i 360 grader. Måske det kan læses af navnet og ønsker du at dine videoer også skal adskille sig fra mængden, så læs med om X3 er dét værd.

Hvad er der i æsken?

I den lille nydelige kasse som ikke oser væk af salgstekst, der finder du under låget selve kameraet, en pudseklud, et USB-C kabel og en neopren lille taske til opbevaring af kameraet. Derudover er der en beskeden mængde af papir og to Insta360 klistermærker.

Design

Insta360 X3 ligner ikke et traditionelt kamera på nogen måde, men med de mange afarter af kameraer i dag er det efterhånden også svært at sige, hvordan et kamera bør se ud for at det ikke skiller sig ud.

Det som er særligt ved Insta360 X3 er at det har en kameralinse på begge sider af kameraet og de er placeret lige overfor hinanden for at kunne skabe det unikke 360 graders billede, som vi kommer nærmere ind på senere.

På den side, der er tiltænkt skal pege mod brugeren er der en 2,29″ touch-skærm med en pæn opløsning, så du kan følge med på det der bliver optaget eller for at skifte indstillinger.

Under skærmen er der to knapper, som er lidt svære at trykke på. Det er som om knapperne er smalle og med en bred gummikant omkring. Årsagen hertil er at Insta360 er vandtæt og kan bruges under van, men det gør knapperne på fronten en smule svære at trykke på. For mit vedkommende betød det at min tripod eller stick rykkede sig når jeg forsøgte at trykke på knapperne under kørsel, hvis ikke jeg huskede at holde hånden omkring kameraet.

Insta360 X3 er IPX8 certificeret ned til 10 meter, så du kan faktisk tage det med dig helt under vand. Du kan også tilkøbe et dykker case og så komme ned på 50 meter, hvis du virkelig vil have nogle videoer med fra dybet.

Det kræver dog at du har lukket alle åbningerne på dit Insta360 X3 tæt inden du begiver dig ud i vandet, idet eksempelvis batteridæksel og USB-C cover sagtens kan virke som om de er lukket uden at være det. Det er i hvert fald en god idé at dobbelttjekke.

I bunden af kameraet har du et 1/4″ gevind, så du kan montere Insta360 X3 på en tripod eller Insta360s egne sticks og tilbehør, som de i øvrigt har en del af. På den måde kan du udvide din brugsmuligheder. Eksempelvis kan du også købe en holder til cyklen og beskyttelse til linserne.

Overordnet set føles Insta360 X3 ret lækkert og robust udført. Jeg endte med at tabe den et par gange på gulvet uden at den tog skade, men jeg ville nok være mere påpasselig udenfor så længe der ikke er beskyttelse på linserne for dém tænker jeg ikke man skal stresteste for mange gange uden beskyttelse.

I bunden af kameraet på fronten har du en lille LED-lampe, som fortæller dig om status på kameraet, så du kan se om du er i gang med at optage eller om der mangler noget.

Funktionalitet

Umiddelbart tænker man at Insta360 X3 “bare” er et kamera, som kan optage i 360 og så burde der ikke være det store i at sætte det op og bruge. Det er egentlig også delvist korrekt antaget fra min side, men så opdagede jeg at man har et hav af muligheder “bare” fordi man har to linser på sit kamera, der peger hver deres retning.

Skærm kan være svær at se i direkte dagslys

En del af disse muligheder er fordi folkene bag Insta360 efterhånden har en del erfaring med at lave disse typer af produkter og så muliggør de en masse fede features. At de mange features ikke er helt nemme at finde rundt i er noget andet. Det var for eksempel ikke nemt for mig at vide, hvad de forskellige “modes” var og hvordan de skulle bruges. Det endte med at jeg lavede en Hyperlapse (Timelapse) som jeg troede kameraet ville have nok strøm til, men det blev drænet på under en times optagelse og der var forventingen højere.

Hyperlapse video på løbehjul. Vejen er den samme i forskellige retninger og på forskellige tidspunkter på dagen.

Bare for at nævne nogle få af de features i øvrigt, så kan du optage i de 360 grader, som også er tiltænkt at skulle være kameraets absolutte es i ærmet. Her optager kameraet alt, hvad der foregår omkring det og så kan du via appen på din telefon eller din computer redigere videoen og sammensætte en eksporteret video, der viser dét du ønsker.

Det hele “ødelægges” dog lidt af at man virkelig skal nærstudere og lege med funktionerne før man begiver sig ud i dem. Der er en masse tutorial videoer i appen på telefonen og via YouTube, som man kan komme ret langt med. Jeg synes at appen på telefonen især var en del tung at danse med, mens man på computeren havde et bedre overblik. Det hjalp når man overførte filer til telefonen, men det kunne snildt tage en evighed grundet langsom overførselshastighed.

En anden måde du kan lave videoer på er timelapse, hvor kameraet kun tager billeder i de intervaller du sætter og så laver den en kort video ud af det. Det kan ende med at give nogle fantastiske videoer og hvis du kan sætte strøm til kameraet imens så kan det også køre en lang seanse, så længe du har nok plads på dit hukommelseskort, som i øvrigt skal være af en vis standard – UHS-I V30 for at dit billede kan følge med den høje opløsning.

Det er ikke altid at Insta360 x3 mikrofonerne er glade for vind.

Egentlig bør batteriet kunne holde til en dag eller nats optagelse, men batteriet er super hurtigt at skifte, hvis du skulle få brug for at tilkøbe nogle ekstra at have med dig. En opladning tager så cirka halvanden time, så du kan nøjes med to batterier i alt og så skiftevis lade dem op. Kræver du tager en powerbank med dig dog eller har adgang til strøm.

Opløsningen på Insta360 X3 kører op til 5,7K og en opløsning på 5760×2880, men så kan du også maksimalt gå op til 30 FPS, hvilket ikke bør være din foretrukne tilstand til actionvideoer i hvert fald. Det er fint til video under vand eller hvor der ikke nødvendigvis sker så meget. Du kan i øvrigt læse mere om de generelle specifikationer for kameraet ved at følge dette link.

En funktion som jeg virkelig var stor fan af med Insta360 X3 var at det holder billedet stabilt og vandret i videoen selvom eksempelvis børnene legede med det og ville vende det på hovedet. Kameraets indre gyroskop er altså i stand til at registrere disse bevægelser og retter billedet ud selv. Du kan så naturligvis ændre dette perspektiv via appen, men i udgangspunkt er kamera og software generelt ret smarte og jeg er kæmpe fan. Det betyder simpelthen at jeg som bruger skal redigere mindre.

Denne samme stabilisering gør sig i øvrigt også gældende når du cykler eller på anden vis bevæger dig med Insta360 X3 på tur. Der er også mulighed for at aktivere en endnu stærkere stabilisering, hvis du skal ud i skoven med cyklen eller lignende. Med det rigtige tilbehør kan du også montere Insta360 X3 på en bil eller motorcykel og så komme ud på en køretur.

Insta360 X3 kan bruges som dashcam, men døjer lidt med mørke (filmet kl. cirka 6:30 om morgenen)

Her er det smarte at du kan tilkoble et par høretelefoner og så lade mikrofonen fra disse være den som kameraet bruger til at optage lyd med. På den måde kan du kommentere på din kørsel eksempelvis og kameraet står ellers udenfor i vinden. Om det ellers er nødvendigt med en ekstern mikrofon når du “bare” bruger kameraet ville jeg nok ikke sige for de fire indbyggede mikrofoner i X3 gør det faktisk ganske udmærket.

En smart feature som Insta360 X3 har er at den får din selfiestik til at forsvinde. Den ved hvor dens midtpunkt er og fjerner en eventuel stik, der kunne være der monteret på gevindet i bunden. For mig virkede denne feature helt perfekt og på videoerne fremstod det som om kameraet svævede med mig. Det som dog nogen gange skete var at lysindfaldet på kameraerne var forskelligt og det resulterede i få instanser i at farverne for de samme objekter var forskellige på midten af videoen. Det kan man så arbejde med softwaren til at undgå at vise og jeg tænker det er lettere uundgåeligt med to kameraer på hver sin side af en enhed.

Tripod medfølger ikke

At du har to kameraer i Insta360 X3 er naturligvis en feature, men du kan aktivere kameraerne hver for sig også og på den måde anvende X3 som et ganske almindeligt kamera til både at tage video og billeder med.

Insta360 X3 har også en dashcam version. Så kan Gjensidige bare komme med sine tillidsreklamer for du kan sætte kameraet til bare at vedvarende gemme den sidste periode af en video, således at du, hvis du skulle være så uheldig, kan have en hel ulykke optaget på video som dokumentation.

Hvis uheldet skulle være ude eller du bare anvender Insta360 X3 håndfrit, så kan den også styres med stemmen. Det virker ganske upåklageligt, men det kræver at du enten kan tale engelsk eller kinesisk.

Batteri på Insta360 x3 er ret nemt og hurtigt at skifte

Med Insta360 X3 bliver du hurtigt en avanceret bruger for med appen og de mange features så gik der, i hvert fald for mig, lidt legebarn i det og jeg blev ved med at fylde mit 128 GB microSD kort med ligegyldige videoer og projekter.

Der hvor Insta360 X3 dog kommer til kort er når man skal overføre filer fra sin telefon til en computer. Jeg er ekstra udfordret af at jeg har en Android og bruger MacOS på min computer. Det gør eksportfunktionen ikke nemmere for du kan ikke eksportere alle filer på en gang og så redigere dem efterfølgende på din computer.

Orange label fortæller at du ikke har lukket helt og vand kan trænge ind, hvis du tager Insta360 x3 med ud og svømme

Det eneste som er en smule tungt med appen er selve overførslen af videoerne, som du gør via den WiFi forbindelse du opretter mellem kamera og telefon. Det vil sige din telefon har ikke adgang til WiFi mens du optager og bruger appen. Du kan så enten overføre via microSD kortet eller tilkøbe en adapter, der gør selve overførslerne hurtigere.

En anden ting, som irriterede mig en smule med Insta360 X3 var at når vejret var godt og solen skinnede direkte på skærmen, så var det til tider svært at se, hvad der stod på skærmen. Det var mest når jeg var i menuerne og skulle læse mindre tekster og ellers var det at placere en hånd henover skærmen fra den rette vinkel.

Insta360 X3 har en lille ulempe og det er at fordi dens linser er lavet som de er så vil dine videoer ende med at have en lidt krumning eller såkaldt fish-eye effekt. Det gør sig også gældende på videoer du laver med blot en af linserne i stedet for 360 grader. Her tænker jeg det burde være sådan at optagelse på en linse bør være uden krumningen, men er det desværre ikke.

Alt i alt er videoerne på Insta360 X3 ret gode og stabile. Jeg kørte video med både bil, cykel og el-løbehjul og mærkede på intet tidspunkt at kamera og app ikke var i stand til at gøre videoerne “ryste-fri”. Det hele ender med at virke ret smooth selvom man kan have kørt hurtigt og have bump på vejen.

Konklusion

Insta360 X3’s absolutte stærke side er dens versatilitet efter min mening. Du kan bruge Insta360 X3 til et hav af forskellige projekter og en del af funktionerne er givet gennem kameraets menu sågar, så du ikke nødvendigvis behøver at redigere efterfølgende.

At du kan redigere via både mobil og computer er et ekstra plus og du kan lave videoer med både et fladt billede og naturligvis også i 360 grader, hvor softwaren ofte selv finder ud af at følge det som er spændende.

Insta360 X3 kan også bruges under vandet, hvor du med det rette udstyr sågar kan komme ret dybt. Der er et hav af forskelligt udstyr at tilkøbe, så du har også derigennem alsidigheden. Jeg ville dog ønske kameraet var en smule nemmere at finde ud af som nybegynder, men med lidt træning kan man faktisk lave ret fede projekter og relativt nemt. Dog er overførsel lidt trægt især trådløst til telefonen.

Positivt

  • Mange muligheder
  • God kamerakvalitet
  • Vandtæt design
  • Tilbehørsmuligheder

Negativt

  • App og eksportering af filer er besværligt
  • Ikke så intuitivt som man kunne ønske det

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

X3 er det seneste skud fra stammen fra Insta360, som er kendte for deres kameraer med den specielle feature at kunne optage i 360 grader. Måske det kan læses af navnet og ønsker du at dine videoer også skal adskille sig fra mængden, så...Test: Insta360 X3 kamera