mandag, oktober 7, 2024
ForsideAnmeldelserTest: JBL Tune 130NC

Test: JBL Tune 130NC

Der er gang i JBL’s produktionsapparatet og vi ser endnu en gang på en ny kreation fra dem i form af deres earbuds, navnlig JBL Tune 130NC, som byder på både design, IPX4 rating og angiveligt masser af lyd. Vi ser nærmere på det i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

Æsken til JBL Tune 130NC er stykket således sammen at der er en blanding af pap og plastik. Plastikken er gennemsigtig og designet således at du kan se igennem bagsiden, hvor du så kan se de to øredutter, der ligger løst i æsken og ikke i etuiet. Foruden øretelefonerne har man det nævnte etui, USB-C ladekabel og tre yderligere størrelser øredutter i hvidt gummi foruden dem, som er påmonteret allerede. Dertil er der naturligvis det obligatoriske papirværk om produktet.

Design

Med JBL Tune 130NC er der tale om et såkaldt True Wireless sæt eller earbuds i daglig tale for andre. Kært barn har mange navne, men betegner alle disse efterhånden velkendte slags øretelefoner, hvor højre og venstre øretelefon forbinder trådløst til din enhed via Bluetooth uden at de to er forbundet med hinanden.

JBL Tune 130NC fik vi i en lækker og helt hvid udgave, hvor både øretelefoner, øredutter og etui var i rent hvidt design. Opladekablet som følger med er det eneste, der skiller sig ud og er i JBLs ikoniske orange farve. Om du vil kan du dog også få sættet i mørkeblåt eller sort.

På forsiden er etuiet til JBL Tune 130NC udstyret med tre små hvide LED-lys, som fortæller dig om batteristatus på etui og headsettet indeni. Man skal tage headset ud for at se batteriniveau for etuiet mens lysene fortæller om dit sæt er i gang med at lade eller er fuldt opladt.

I selve etuiet har du magneter, der trækker øretelefonerne ind på plads. Disse er kraftige nok til at man nærmest kan slippe øretelefonerne ind i etuiet og de så selv kommer på plads. Det kræver dog at man sætter højre og venstre ind rigtigt, hvilket ikke er helt nem for JBL-logoet vender ens på de to øretelefoner når de er i æsken. Det betyder også at JBL-logoet på selve ydersiden af øretelefonerne er læselige uanset om folk kigger på dit højre eller venstre øre.

Man vænner sig dog til, hvordan de to øretelefoner skal vende ret hurtigt. Selve etuiet er kun udstyret med én port og denne er på bagsiden i form af et USB-stik, som bruges til opladning af sættet. USB-C standarden er velkommen for hvis man ikke er helt tilfreds med de små 10 cm kabel man får i æsken, så kan man bare bruge hvilket som helst andet kabel.

JBL har ikke valgt at implementere nogen form for hank eller lignende for at få øretelefonerne til at sidde fast i ørerne. Derfor er jeg også spændt på at se om de kommer til at sidde fast i mine ører, som i forvejen ikke er glade for in-ears. Det er designmæssigt klart pænere at se på, når der ikke er disse “vinger”, men min erfaring siger mig blot at så skal man passe lidt ekstra på for ikke at miste sine earbuds under løb eller træning.

Funktionalitet

Du kan sætte JBL Tune 130NC op uden brug af software ved blot at forbinde dem via Bluetooth til din enhed. Den understøtter forbindelse op til to enheder, men kun en ad gangen.

Du har også mulighed for at sætte dem op via JBL appen til din smartphone, som jeg klart vil anbefale, fordi denne app giver dig langt mere kontrol over dine earbuds og de bliver mere funktionelle end “bare” et almindeligt sæt earbuds.

Med JBL appen får du mulighed for at indstille equalizer og hvordan knapperne virker for på ydersiden af øretelefonerne kan man trykke med fingeren for enten at besvare opkald, skifte sange eller skifte ANC funktionen.

Det er i øvrigt i appen man ser den detaljerede batteristatus for sættet. Batteritiden er i øvrigt oplyst til at være 40 timer på en fuld opladning uden brug af ANC eller Ambient Aware. Mine beregninger gav mig nok nærmere omkring 33-35 timer, men det er ikke helt ved siden af for man skal tænke på at man ofte bruger sine øretelefoner forskelligt og producenten oplyser den tid man kan opnå under optimale forhold og uden at skrue voldsomt højt op i lydniveau.

ANC og Ambient Aware

JBL Tune 130NC er udstyret med Active Noise Cancellation (ANC), hvilket betyder at du kan sætte enhedernes mikrofoner til at arbejde mod støjen omkring dig og give dig en mere isoleret lydoplevelse. For mit eget vedkommende var ANC effekten bare ikke effektiv og jeg kunne knap høre, hvornår den var aktiveret. Jeg prøvede ellers både på kontoret, såvel som i egen bil og ved at tænde for hvid støj på computerens højtalere for at se om det ville screene noget af lyden væk, men lige lidt hjalp det. I trafikken blev støj omkring mig en anelse dæmpet, men det var ikke godt sammenlignet med eksempelvis sæt fra andre brands, såsom Jaybird fx. Dog skal man generelt ikke forvente en særlig effektiv ANC fra in-ears har jeg generelt erfaret.

Ambient Aware er så det lidt modsatte, hvor sættet anvender mikrofonerne til at gengive støjen udefra til dig, så du eksempelvis netop kan være mere opmærksom på det som foregår omkring dig i trafikken når du eksempelvis træner eller hvis du lige vil kunne høre din samtale i butikken mens du betaler. Denne virker efter hensigten, så der har jeg ikke nogen anmærkninger i min test.

Lydkvalitet

Mens JBL Tune 130NC ikke performer så godt på ANC siden, så stråler den til gengæld på musikafspilning. Her er lyden utrolig detaljeret til prisen og ud af boksen også temmelig afbalanceret. Man kan få endnu mere ud af musikken ved at lege lidt med equalizeren, hvor man kan få endnu mere bass ud af sættet, selvom det egentlig ligger i den bedre ende sammenlignet med andre af denne type earbuds.

Sammenlignet med de JBL Reflect Flow Pro, som jeg havde til test for ikke så lang tid siden, så er det med 130NC ikke helt muligt at ramme det samme niveau af bass, selvom begge sæt skal tweakes op fra fabrikken (min smag), men 130NC er altså en smule svagere på dette punkt. Lydmæssigt er den dog ret komplet og man får en nuanceret lydoplevelse til trods for de små in-ear drivere.

Alt i alt dog en fantastisk lydoplevelse af et in-ear sæt at være og jeg oplevede heller ikke forsinkelse i lyden mens jeg afspillede film, hvilket jeg også ville være overrasket over skulle være en udfordring.

Komfort og brug

JBL Tune 130NC er utroligt lette og jeg mærker dem ikke i ørerne når jeg har sat dem i. Efter noget tid er det dog en lidt anden historie. Ikke fordi de bliver decideret ubehagelige, men fordi mine ører, som frygtet, ikke er i stand til at holde dem inde af sig selv. Det betyder at JBL Tune 130NC begynder ligeså stille at glide ud af mine ører og jeg har tabt dem på gulvet mere end en gang under min test. Det til trods for at jeg prøvede de forskellige størrelser og satte dem i på den måde, som angivet i manualen, hvor man drejer dem lidt skråt efter at have sat dem i vandret.

Jeg var dog bevidst om udfordringen fordi jeg ofte har det sådan med in-ear, men da jeg fik konen til at prøve JBL Tune 130NC havde hun stort set samme erfaring. De skal virkelig være til dem som kan passe dem, men når det så er på plads, så er de altså som nævnt lette at have i ørerne.

Når nu vi er ved de uhensigtsmæssigheder jeg har oplevet under min test med JBL Tune 130NC, så er en anden af disse at de konstant mistede forbindelsen til min mobiltelefon, som i øvrigt er en Samsung Galaxy Note 10+ med Android 11. Det var især, hvis jeg brugte øretelefonerne i såkaldt mono, hvor jeg kun satte den ene i for at tale med nogen og så hvis jeg satte den anden i, så ville de helt miste forbindelsen og jeg skulle sætte dem begge tilbage i etuiet for at tage dem op og reconnecte.

JBL Tune 130NC er lavet med IPX4 rating støv- og vandtæthed, hvilket betyder at du med ro i sindet kan bruge dem til træning. De er ikke helt vandtætte, som det fremgår af tallene, men en træning eller løbetur i regnen burde de kunne overleve. Det er klart en feature, som er mere og mere efterspurgt, fordi folk ikke ønsker at risikere deres træningsudstyr går i stykker bare fordi de sveder “lidt”.

Konklusion

Til trods for det flotte ydre, så er JBL Tune 130NC et sæt høretelefoner velegnet til sport og takket være en fremragende lyd, så er de også velegnet til de lidt mere audiofile af os. Der er god balance, om end jeg synes bassen skal skrues en smule op, men det har man heldigvis den simple app til at lege med også.

Jeg synes at JBL Tune 130NC er vellykket på rigtig mange punkter, fordi lyd og design er i top, men jeg har også mine små udfordringer med sættet, såsom at de falder ud af mine ører og at ANC ikke helt lever op til forventningerne.

Positivt

  • Lækkert design
  • God lydkvalitet
  • Solid app

Negativt

  • Sidder løst
  • ANC (mangel på samme)

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Der er gang i JBL's produktionsapparatet og vi ser endnu en gang på en ny kreation fra dem i form af deres earbuds, navnlig JBL Tune 130NC, som byder på både design, IPX4 rating og angiveligt masser af lyd. Vi ser nærmere på det...Test: JBL Tune 130NC