Siden den første lockdown i forbindelse med pandemien, så er flere af os blevet vant til at have flere virtuelle møder end før. Dertil er det vigtigt med det rigtige udstyr og her kommer Poly Voyager 4320 UC ind i billedet, som vi har fået lov at teste.
Hvad er der i æsken?
Kassen til Poly Voyager 4320 UC er målrettet professionelle brugere, hvor selve indpakningen ikke er så meget i fokus. I hvert fald ikke hvad angår æstetik, men derimod er der anvendt genanvendelige materialer og så meget pap som muligt i stedet for plastik. Det er en minimalistisk tilgang, men ofte bliver disse kasser også bare sorteret til affald end de gør i privaten.
Selve indholdet i æsken består af selve headset, USB-dongle, bærepose af stof og opladekabel.
Design
Det headset, som jeg har mest erfaring med på kontoret er det som min virksomhed har bestykket mig med i dagligdagen, en Plantronic Voyager Focus, som egentlig er forgængeren til det Voyager 4320 UC, som vi har fået lov at lege med i denne omgang.
I mellemtiden har Plantronics skiftet navn til Poly fra at have heddet Plantronics & Polycom og så har vi ellers fået Voyager 4320 UC ud af det. Det skal siges at Focus ikke er den direkte forgænger og der har været et par udgivelser inden, som gradvist er blevet til dette 4320 vi ser på nu.
Men siden det er Focus jeg har mest erfaring med og at der er sket mest på udviklingen dér vælger jeg at drage nogle paralleller herpå. Fra at Voyager Focus lignedede et decideret kontorheadset, så er Voyager 4320 UC blevet en del tonet ned på dette punkt. Fordi mikrofonen er så prominent, så er man ikke nødvendigvis i tvivl om at der er tale om et kontorheadset, men alligevel er designet af 4320 UC noget mere afdæmpet og “lukket”.
Til sammenligning har vi et ældre Voyager i samme serie i billedet overfor. Man ser af sammenligningen at der er kommet lidt mere “closure” i designet så at sige, men der er også ligheder at spore, såsom selve ørebøfferne. Disse ørebøffer er dog også anderledes på den side, som vender mod brugeren og der er mere luft til ørerne.
Mens man med Focus havde en tydelig metalbøjle, så er denne nu erstattet af nærmest ét stykke og det ser langt mere elegant ud. Jeg er i hvert fald mere fan af dette design, som selvom det er plastik, ligner noget, der er robust og kan holde til dagligdagen på kontoret, hvor man kan komme til at sidde med et headset på hovedet i mange timer.
Til denne længevarende brug har Poly så valgt at udstyre 4320 UC med en hovedbøjle, som på indersiden er med memory-foam overtrukket af tyndt kunstlæder. Selve komforten kommer vi nærmere ind på, men her er det nævneværdigt at puden ikke er iøjefaldende, selvom den faktisk er fint tyk.
Hovedbøjlen kan udvides, så headsettet kan tilpasses større hoveder og jeg havde ingen problemer med at udvide nok til at mit store hoved med en omkreds på 60 cm kunne have Voyager 4320 UC på uden besvær.
Poly Voyager 4320 UC fås i to udgaver. Mens vores testudgave var med stereo og altså to hovedtelefoner, så er det også muligt at erherve sig headsettet med mono, hvor man kan have det ene øre fri. Begge skulle dog ellers være ret ens.
Derfor er alle funktioner dog også placeret på den ene af de to hovedtelefoner og i dette tilfælde den højre. Selvom de virker ret symetriske, så er de indikeret med R og L for henholdsvis højre og venstre, men jeg kunne altså ikke selv mærke forskel om jeg tog det på rigtigt eller så at sige forkert.
Knapperne består så af styring af lyd, medier og opkald og så har man også på selve mikrofonarmen en enkelt knap, som er til at mute sin mikrofon med. Denne knap virker med både PC og mobil. På undersiden af hovedtelefonen har man så også en skydeknap, som man bruger til at tænde og slukke for ANC med.
Mikrofonarmen på Poly Voyager 4320 UC er i øvrigt ikke voldsomt fleksibel, så man kan ikke nødvendigvis bringe mikrofonen helt for munden, hvis man skulle have lyst hertil.
Funktionalitet
Fra design bevæger vi os mod form og funktion. De næste afsnit er skrevet efter at vi har haft Poly Voyager 4320 UC i brug og på hovedet, så her kommer jeg ind på, hvordan det er at anvende og konkluderer endeligt med om det er – ja – noget værd.
Poly Lens App
Det som adskiller Poly Voyager 4320 UC fra et almindeligt headset er at den har en såkaldt UC forbindelse foruden Bluetooth. UC står for unified communications og betyder at sættet er godkendt til brug med eksempelvis Microsoft Teams, som jeg ved mange er blevet bekendte med det sidste års tid. Foruden Microsoft Teams praler Poly med kompatibilitet med alle store kommunikationsplatforme, inklusive Zoom, Cisco, Google, Mitel og flere.
Det betyder at headsettet her forbinder forskelligt om man forbinder til telefonen eller computeren og det betyder også at sættet kan separere de to, således at man ikke mister sit opkald på computeren, hvis man får et opkald på telefonen og omvendt.
Disse ting har man dog mulighed for at indstille ved hjælp af Poly Lens Appen, som man kan installere på henholdsvis sin computer og telefon. Denne giver dig adgang til funktioner, som hvornår headsettet skal gøre hvad og om det overhovedet skal gøre noget.
Poly Lens understøtter dog også at din virksomheds IT-afdeling kan styre nogle politiker og indstillinger, såsom hvornår og hvordan firmware skal opdateres og installeres på headsettene, så det ikke er noget du som bruger skal bekymre dig om. Det er et sæt til den professionelle bruger og er altså dermed også understøttet af disse værktøjer, som man ikke er forpligtet til at benytte sig af, men det giver dig som bruger mere kontrol over din lydoplevelse.
Under mit brug af Voyager 4320 UC var der fin integration med Teams, som er den collab-program vi bruger i firmaet, men jeg oplevede også nogle få gange nogle uhensigtsmæssigheder, som jeg forventer at Poly netop fikser ved at opdatere firmwaren i sættet. Det var sådan at nogle gange, når jeg trykkede på mute-knappen på mikrofonen så tændte og slukkede mikrofonen adskillige gange før det stoppede på den indstilling man også ville have den til, men det var irriterende, for man kunne eksempelvis ikke begynde at snakke før den var igennem denne cyklus på 3-4 tænd/sluk seancer, hvis man ville vide sig sikker på at ens kollegaer kunne høre én.
Komfort
Med en vægt på blot 162 gram er det nærmest så lidt som de tunge gaming-mus var oppe og veje engang og det føles også virkelig let i hænderne. Jeg glemte at nævne at jeg naturligvis havde udsat headsettet for min obligatoriske vride-test. I denne test tjekker jeg om jeg føler headsettet er skrøbeligt eller lige ved at gå i stykker af at man vrider det mellem hænderne og her bestod Voyager 4320 UC ganske fortrinligt. Den afgav næsten ikke nogen lyde og designet virkede ikke som om det ville lige til at gå i stykker. Jeg forventer ikke man sidder og vrider sit headset i hænderne til dagligt, men når man tager det af og på hovedet, så bliver det alligevel over en periode udsat for lidt “tæsk” så det er rart at vide det alligevel er en smule robust trods alt.
Den ekstra luft til ørerne, som der er kommet ud af ørebøfferne på denne nye 4320 UC sammenlignet med det helt gamle Voyager vi havde lavet sammenligningen med i et tidligere billede betyder, for mit vedkommende, at mine ører bliver mindre varme end de gjorde før.
Generelt havde jeg en god oplevelse hvad angår komfort med Poly Voyager 4320 UC. Mine ører var ikke voldsomt varme, selvom det er et on-ear headset og ørerne bliver en smule klemt sammenlignet med de gaming-headsets jeg oftest bruger.
Mikrofon
Jeg er selv blevet ret følsom overfor dårlige mikrofoner nu, hvor teams møder er begyndt at fylde så meget som de gør. Det er vigtigt at man kan blive hørt tydeligt og klart når man vil have sit budskab frem, for man har ikke på samme måde muligheden for at bruge kropssprog og mærke stemningen i lokalet, som man kan med fysiske møder med folk.
Lydkvaliteten i mikrofonen på Voyager 4320 UC er god og klar. Der er næsten igen baggrundsstøj og man kommer tydeligt og klart igennem til sine medlyttere. Dog vil jeg sige at jeg synes i mine optagelser at Voyager 4320 UC døjer en smule med volumen-styring når jeg skifter tonalitet i min stemme og så lyder jeg en anelse mere “digital” end jeg egentlig havde forventet af et headset fra Poly i 2021.
Lydkvalitet
Selvom Poly Voyager 4320 UC ikke er et decideret musikheadset, så er det alligevel sjældent at jeg, og sikkert også mange andre, sidder i teams-møder dagen lang. Nogle gange skal man bare have lavet noget arbejde og ønsker ikke nødvendigvis at have flere headsets liggende til forskellige formål (om end jeg må tilstå at det har jeg). Når man vil lytte til musik med Voyager 4320 UC så er det jeg umiddelbart vil gøre opmærksom på er at man mangler noget detalje i forhold til et “rigtigt” musikheadset. Man mangler både mellemtone og bund til virkelig at nyde sin musik, mens lyde af stemmer til gengæld kommer meget godt igennem. Når man tænker på at det er et sæt til kommunikation, så er det måske heller ikke helt skidt at det forholder sig sådan.
Poly Voyager 4320 UC er udstyret med ANC, hvilket står for Active Noise Cancellation og går ud på at dens indbyggede mikrofoner arbejder aktivt mod den støj omkring dig til at skabe et stille og roligt miljø for dig når du sidder og arbejder.
Det som folk fejlagtigt tror om ANC er at headsettet så kan screene samtaler ude, som foregår lige ved siden af dig, men det er ikke korrekt. Det ville kræve langt mere kraft og batteri af headsettet og er altså ikke formålet i dette produkt. Det man til gengæld skulle mærke er at baggrundsstøjen i et åbent kontor bliver dæmpet. Det er de utydelige samtaler længere væk fra dig, som du alligevel ikke ville høre i detalje, der bliver lukket ude. Det er nemlig undersøgt og bevist at vores underbevidsthed forsøger at “tune” sig ind på disse samtaler, selvom de ikke er vigtige for os, fordi vores naturlige nysgerrighed ønsker at vide, hvad der foregår omkring os. Resultatet af denne aktive lytning til noget man ikke kan høre betyder at man bliver træt og det er blandt andet dét som ANC i Voyager 4320 UC ønsker at sætte en dæmper på – bogstaveligt talt. Jeg følte derfor eksempelvis ikke at Voyager 4320 UC gjorde det særligt godt med at holde støjen ude når jeg kørte bil og satte ANC til. Der var mit Razer Opus headset langt bedre til opgaven eksempelvis. På kontoret synes jeg dog at Voyager 4320 UC klarer det O.K. uden at være prangende for så vidt angår ANC.
Bemærk i øvrigt at der er forskel på lydkvaliteten afhængigt af om man forbinder til et kald via USB-donglen eller lytter til musik over sin telefon. Det er nemlig to forskellige protokoller man får anvendt. Lydkvaliteten bibeholdte jeg i øvrigt på tværs af kontoret, selvom jeg bevægede mig rundt i lokalet med op til næsten 30 meter fra min computer. Dog er det helt åbent kontoret, så der var heller ikke noget synligt imellem mig og computeren.
Batteritid
Jeg føler selv at jeg er storforbruger af headsets når jeg er på arbejde. Jeg både lyttede til musik, video og kolleger med Voyager 4320 UC gennem testperiode og alligevel var det kun en gang om ugen at jeg skulle lade det op. Producenten angiver 24 timers tale og op til 47 timers afspilning, hvilket altså ikke er helt ved siden af og det er godkendt i min optik. Med en fuld opladning på under to timer er dette også godkendt.
Konklusion
Når alt kommer til alt, så synes jeg at Poly har gjort et godt stykke arbejde med Voyager 4320 UC. Det er et headset, som på kontoret kan bruges til både musik og kommunikation og begge dele klarer den ganske glimrende, uden dog at være helt fantastisk til musikdelen. Mikrofonen er god til at holde støj ude, om end resultatet er at man selv lyder en smule digital, men til gengæld synes folk at jeg kommer tydeligt og klart igennem, hvilket er vigtigere end at det er min naturlige stemme, som de hører og så en masse baggrundsstøj som bonus.
Det er yderst behageligt at have på hovedet og man kan have det på lang tid ad gangen, både takket være den nævnte komfort, men også at batteritiden simpelthen er så fantastisk. Der er ikke noget decideret negativt at sætte fingeren på
Positivt
- Komfort
- Batteritid
- Indstillingsmulighed gennem app
- Lydkvalitet i mikrofon – god afdæmpning af baggrundsstøj
Negativt
- ANC er mellem