fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Logitech MX Keys Mini tastatur

Test: Logitech MX Keys Mini tastatur

Rigtig mange af os bruger ikke særlig mange taster på vores tastatur. Derfor er små tastaturer også steget i popularitet og Logitech har udstyret os med en mindre udgave af et af deres mest populære keyboards i form af MX Keys Mini.

Hvad er der i æsken?

Kassen til MX Keys Mini er nærmest så lille, som det fysisk kan lade sig gøre. Der er nemlig intet med til tastaturet foruden et kort USB-C kabel og en tynd lille manual. De hurtige vil derfor lægge mærke til at man altså ikke har en USB-dongle til den trådløse forbindelse med i æsken. Forbindelse og funktion kommer vi dog mere ind på senere. Udpakningen er altså på sin vis ikke gjort særlig spændende, men derimod mere miljøbevidst og minimalistisk, hvilket jeg intet har imod.

Design

Selvom Logitech MX Keys Mini er mindre end sin storebror, så føler jeg ikke at de er gået på kompromis med byggekvaliteten, hvilket var det første jeg frygtede når nu man lavede en mindre version. Dog kan det siges med det samme at MX Keys Mini i vejledende udsalgspris fra Logitech kun koster en hundredemand mindre end storebroren, som altså har en del mere knapper – og en USB-dongel i øvrigt.

Selvom Logitech ikke beskriver det sådan, så er MX Keys Mini bedst beskrevet som et 65% tastatur i størrelsen, eftersom den har alle tasterne til venstre for piltasterne og også piltasterne, hvis altså man sammenligner med et traditionelt fuldstørrelsestastatur.

Foruden de almindelige bogstaver, tal og F-taster, så er MX Keys Mini også udstyret med genveje, som gemmer sig forskellige steder på tastaturet og aktiveres ved hjæp af FN-tasten. FN-tasten er så lidt atypisk at finde på venstre side af tastaturet, hvor jeg personligt foretrækker det er på højre side, men den venstre placering kender man forventeligt fra sin laptop.

Der er en del gængse genvejstaster, som gemmer sig bag F-tasterne, hvilket er ganske almindeligt. Selve genvejstasterne er dog ikke nødvendigvis at kalde gængse eller almindelige, for MX Keys Mini indeholder lidt specielle genveje foruden dem man normalvis kender. Dette er eksempelvis en tast til at tænde og slukke for mikrofonen eller knappen til at diktere i Windows. Diktation virker dog ikke på dansk, så det skal man lige være opmærksom på, men er man i Teams eller Word og ønsker at skrive på engelsk, så kan man altså hurtigt tale til sin computer. Husk dog på at dette ikke er en MX Keys Mini funktion, men at tastaturet blot har en genvej til det, så man hurtigt får adgang til det.

Jeg fristes til at sige at MX Keys Mini ligner sig selv temmelig godt, på nær at det vejer næsten 40% mindre og er lige lidt mere end 30% smallere, hvilket bestemt ikke er lidt. Stiller man dog de to tastaturer ved siden af hinanden, så ser man både ligheden i designet og så også forskellen i størrelsen. Fordi MX Keys Mini er så lille, som det er, så er det faktisk ganske nemt at transportere med rundt og jeg kan ikke forestille mig man kan have en taske, hvor man kan have sin laptop uden også at have plads til dette tastatur.

Ligesom sin storebror, så er MX Keys Mini med en indbygget fod på den bagerste del af tastaturet, hvor batteriet også gemmer sig under. Det er ikke et batteri man kan tage ud, med mindre man skal smide tastaturet på lossepladsen og så skal splitte det ad i henhold til manualen for at skille sig af med dette batteri miljømæssigt korrekt. Dette parti agerer således også som fod og løfter tastaturet op så det har en lille hældning. For os som foretrækker flade tastaturer, så er dette lidt en udfordring, idet hældningen ikke er noget man kan gøre noget ved. Du kan således heller ikke få en større hældning, hvis du derimod foretrækker dette.

På bagsiden af MX Keys Mini i den del, som peger ind mod din skærm, der har du en tænd/sluk knap samt en USB-C port. Porten bruger du til at lade tastaturet op med og det virker også helt fint, mens det lader op.

Selve tasterne på MX Keys Mini er med en rund fordybning på midten, hvor ens fingre så kan hvile. Dette mærker man ikke så meget til i dagligdagen når man anvender tastaturet, men mens fingrene hviler på tastaturet er det faktisk ganske rart. Tasterne er Logitechs egne udviklede og med et såkaldt “scissor-style”, som gør at de springer op efter man har trykket dem og slipper dem. Det giver en ganske rar skriveoplevelse må jeg ærligt erkende. Der er også rigtig god afstand mellem tasterne, så MX Keys Mini designmæssigt slet ikke føles formindsket. Altså mine fingre er ikke mere klemt end ved fuldstørrelse udgaven med alle taster og det synes jeg er rart.

Funktionalitet

Denne størrelse tastatur er ikke ny for mig, så derfor var det ikke nogen stor omvæltning at vænne sig til at bruge MX Keys Mini. Eftersom jeg også kender storebroren temmelig godt, så var dens taster heller ikke nogen overraskelse. Når dét er sagt, så kræver det ikke meget tilvænning at gå fra de større tastaturer til mindre, hvis hovedparten af det man laver alligevel er opgaver, som involverer skriveri for det meste. Det er straks værre når man begynder at savne nogle specialtegn og deres placering på et tastatur, som anvender genveje til disse i stedet for dedikerede taster.

Selve tasterne på MX Keys Mini er dog nok det nemmeste at vænne sig til, for man kan sjældent komme fra noget, som er bedre. Deres scissor-style vandring er utrolig nem at gå til og så er skriveoplevelsen utrolig behagelig. Tasterne er underligt nok både bløde og faste på samme tid. De føles bløde og behagelige under fingrene, men til gengæld er de meget præcise og kontante i deres vandring og jeg er faktisk stor fan.

Baggrundslyset i tasterne har bevægelsessensorer og tænder når dine fingre kommer hen til tastaturet og hviler over tasterne så selv før du begynder at skrive – mega nice. Lysstyrken kan i øvrigt gøres automatisk så det selv tilpasser sig til lysforholdene omkring tastaturet, men dette har jeg aldrig rigtig været fan af, fordi tasterne så skifter lysstyrke selv.

Genvejene bag funktionstasterne har Logitech valgt. Det har de måske valgt ud fra deres analyser om hvilke funktioner deres kunder brugte i den store udgave, men for mit vedkommende savner jeg at kunne skifte sange mere end jeg havde brug for diktationsknappen eller smileys for den sags skyld. Det vil dog være en smagssag om man foretrækker det ene eller det andet og Logitech Options softwaren lader dig trods alt vælge funktionerne selv.Jeg er kun irriteret over at genvejstasten på print screen er den native i Windows og ikke fx at jeg kan gøre det til Greenshot, som jeg anvender.

Logitech Options er i hvert fald en stor del af MX Keys Mini, selvom det måske ikke er softwaren man genbesøger ofte efter at have opsat tastaturet til den måde man ønsker at anvende det. Det kan have programafhængige genveje, hvilket nærmest ligestiller MX Keys Mini med et gaming tastatur. Mon ikke Logitech og deres gaming afdeling G har snakket sammen herom.

Til trods for hældningen på MX Keys Mini, så følte jeg på intet tidspunkt ubehag ved at skrive på tastaturet. Jeg foretrækker at ligge mine tastaturer fladt, men må dog også indrømme at de tastaturer jeg oftest skriver på også er noget højere end MX Keys Mini. Dog synes jeg alligevel at punktet ikke skal være usagt, for at dem der læser ved at de altså har med et tastatur at gøre, som på hældningssiden ikke er fleksibelt.

Logitech MX Keys Mini forbinder via Bluetooth med op til tre forskellige enheder. Disse vælger man på de første F-taster og kan altså hurtigt skifte mellem at skrive en mail på computeren til at skulle skrive en SMS på sin telefon. MX Keys Mini understøtter dog også den nye Bolt teknologi, som Logitech har udviklet til trådløs opkobling af deres kontorudstyr. Desværre medfølger en sådan dongel ikke og det synes jeg er ærgerligt, især når man tager tastaturets pris i betragtning.

Grundet Bluetooth forbindelsen egner MX Keys Mini sig ikke ligefrem som et gaming tastatur. Det er heller ikke dets primære formål, men skulle man ønske at have ét tastatur til både kontorbrug og gaming, så bør man få fat i en Bolt-modtager, der ikke gør MX Keys Mini ligeså hurtigt som Lightspeed teknologien fra Logitechs gaming-afdeling, men i hvert fald gør det muligt at game nogenlunde på alligevel.

Konklusion

Til trods for en kompakt størrelse, så trækkes MX Keys Mini op gevaldigt takket være gode genveje, en stærk software og ikke mindst nogle fantastisk behagelige og præcise taster. Det er et relativt slankt tastatur, som ikke kan vippes og samtidigt kommer med et heftigt prisskilt. Foruden disse to kritikpunkter er der virkelig ikke noget at sætte fingeren på (phun intended) for MX Keys Mini er en ganske fin mindre udgave af et i forvejen glimrende tastatur. Alt i alt, hvis man har pengene at smide, så har du et lommestørrelse (næsten) tastatur, som du kan tage med dig i tasken nemt.

Positivt

  • Fantastiske taster
  • Genvejstaster og mulig opsætning i Options
  • Kompakt størrelse
  • Robust design
  • Forbinder til op til tre enheder

Negativt

  • Pris kan ikke retfærdiggøres
  • Ingen hældningsmulighed (for dem der måtte have brug for det)

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Rigtig mange af os bruger ikke særlig mange taster på vores tastatur. Derfor er små tastaturer også steget i popularitet og Logitech har udstyret os med en mindre udgave af et af deres mest populære keyboards i form af MX Keys Mini. Hvad er der...Test: Logitech MX Keys Mini tastatur