fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Dreame D9 robotstøvsuger

Test: Dreame D9 robotstøvsuger

Dreame er endnu et “Xiaomi” brand der indtil videre har fokuseret på håndholdte støvsugere, deres sortiment er nu udvidet med den første robotstøvsuger kaldet D9. Modellen skal tage kampen op mod bl.a. Roborock’s S5 Max som er enormt populært i norden.

Indhold i kassen

  • Dreame D9
  • Moppeenhed
  • Moppeklud
  • Sidebørste
  • Ladestation + strømkabel
  • Vejledninger

Udvalgte specifikationer

  • LDS Lidar navigation
  • Understøtter kort med rum-inddeling, no-go/no-mop zoner
  • 3000Pa sugestyrke
  • 5200 mAh batteri
  • Op til 150 minutters drifttid
  • 65 dB(A)

Opsætning

Dreame D9 har indbygget Wi-Fi og opsætning sker nemt via app på smartphone. App, Xiaomi Home, hentes gratis på app store. Kender man ikke app’en i forvejen, så er dette stedet hvor du kan samle alle dine smart enheder der understøtter ex. Google Home.

I app’en vælger kan blot at tilføje en ny enhed, vælger “Dreame D9” og gennemfører trin-for-trin opsætningen – det er både nemt og ligetil.

Design og features

Dreame D9 kommer kun i én farve, hvid – hvilket passer meget godt til den nordiske indretning. En hvid robotstøvsuger er typisk lidt nemmere at gemme af vejen, da den blender ind i den øvrige indretning. Derudover så er der mindre tendens til mørke mærker på hvide døre og paneler, ulempen er så at den hvide robotstøvsuger måske lidt nemmere bliver beskidt og støvet at se på, ift. en sort udgave.

D9 har samme runde form som vi kender fra andre robotstøvsugere og på toppen har vi 3 knapper, spot-clean, on/off og en hjem/dock-knap. Knapperne vil man måske sjældent bruge, men det er meget praktisk lige at kunne starte/stoppe, eller bede den køre tilbage til laderen – uden man skal have telefonen op af lommen.

I midten sidder LiDAR sensorerne, hævet lidt over selve robotstøvsugeren for 360 graders synsvinkel. LiDAR/LDS benytter usynlige laserstråler til at måle afstand og opfange forhindringer, en meget præcis og hurtig metode til navigering.

Under låget sidder støvbeholderen med filteret, den klikkes nemt ud og tæmmes i skraldespanden. Støvbeholderen tømmes mens filtret bliver siddende i beholderen, så filtret rengøres for sig – filtret er iøvrigt vaskbart, hvilket er med til at forlænge levetiden. Støvbeholderen rummer 570 ml., hvilket er væsentligt mere end konkurrenterne – så den skal ikke tømmes nær så ofte. Under låget finder man også en lille børste/kniv der gør det legende let at fjerne hår og skidt fra børsten under bunden.

Under bunden på D9 finder man i midten selve børsten af gummi, med nylonbørster. Denne kombination er velkendt og fungerer ret fint, selvom en “ren” gummibørste/valse som bl.a. findes på iRobot’s dyrere modeller er nemmere at holde fri for hår – da de har det med at sidde fast i nylonbørsterne.

Sidebørsten er i gummi, med nylonhår yderst – igen en velkendt og velafprøvet løsning, dog er nylonbørsterne måske knap så slidstærke som hvis det havde været gummibørster. Under bunden er også flere sensorer der bruges til både navigering og til at undgå at den kører ud over kanten ved eksempelvis trapper eller lign.

Moppemodulet består af én enhed, vandtank og moppemodul i ét – dette klikkes fast på undersiden af D9. Moppemodulet har en vandtank der rummer 270 ml., hvilket faktisk også er mere end mange af konkurrenterne. Vandtanken er med elektronisk vandkontrol og man kan, via app’en, indstille vandmængden i 3 niveauer alt efter hvor den skal moppe. Moppekluden kan vaskes i vaskemaskinen ved 60 grader og tørretumbles uden problemer. Man kan med fordel vride moppekluden op i vand og sæbe inden den slides på moppemodulet, så slipper man (som oftest) for striber på gulvet. Bemærk at der ikke må hældes rengøringsmidler i vandtanken, kun rent vand.

D9 er angivet til at klare forhindringer/dørtrin mv. på op til 2 cm. højde, og så har den automatisk registrering af tæpper hvor den øger presset for endnu bedre opsamling af støv og skidt.

Docken, eller ladestationen, er enkel og udført i samme hvide farve som D9 robotstøvsugeren. Den er enkel at placere og kræver ikke specielt meget plads omkring sig.

Daglig brug

Dreame D9 indstilles og styres generelt via app’en, Xiaomi Home. Det er her man finder kortet, ændrer på indstillinger, opsætter tidsplaner og meget andet – uden app’en er robotstøvsugeren ikke særlig “smart”.

Det første der møder en på hovedskærmen er et “blankt” kort over ens hjem, efterhånden som robotstøvsugeren kommer rundt i hjemmet danner den kortet. Man kan fremskynde processen ved at lave en kørsel hvor den forsøger at danne så detaljeret et kort som muligt, uden at støvsuge eller moppe. Når man gør dette, bør man rydde grundigt op, åbne alle døre og sørge for at robotstøvsugerne kan komme til alle vegne, så får man det bedst mulige udgangspunkt for dannelse af kort. Flytter man et bord, en sofa eller noget tredje skal robotstøvsugeren nok selv finde ud af det, men man sparer både tid og energi ved at lade den danne et godt kort fra start.

Når kortet er klar, kan man inddele hjemmet i rum – idéen med dette er man efterfølgende kan nøjes med at rengøre ét rum, eller specifikke rum, i stedet for at skulle rengøre alle rum, eller huske at lukke af til de rum der ikke skal rengøres.

Det er også muligt at oprette såkaldte “no-go” zoner eller virtuelle vægge, hvis der er områder i hjemmet man ikke ønsker skal støvsuges eller moppes, det kunne eksempelvis være et område hvor man ved der opbevares meget legetøj, et rum hvor gulvet altid flyder med ting der kan ende, utilsigtet, i støvsugeren eller noget helt tredje. Selv har jeg bl.a. brugt virtuelle vægge og no-go zoner i “problem-områder”, eksempelvis har vi en lænestol med ben som alle robotter har en tendens til at hænge fast på – så her er det oplagt at lave en no-go zone, så den kører udenom denne forhindring. App’en er faktisk overraskende god til selv at opdele rummene, men er man utilfreds med opdelingen, man kan selv opdele, eller samle, rummene – ligesom rummene kan navngives, denne del er praktisk hvis man bruger stemmestyring til start/stop af robotstøvsugeren.

Dreame D9 understøtter også flere etager, så man har ét kort for hver etage – det gør det nemt at bruge den i et flerplanshus, uden at skulle have flere dock/ladestationer, da den kan flyttes fra etage til etage og ved præcist hvor den er.

Man kan starte en rengøring på flere måder, enten ved at køre en fuld rengøring hvor Dreame D9 vil støvsuge (og moppe, hvis denne er monteret) alt hvad den kan komme til. Alternativt kan man vælge de rum man ønsker at rengøre, slutteligt kan man angive en zone på kortet som man ønsker rengjort. Herhjemme er funktionen med rengøring af udvalgte rum klart den der bruges oftest, da vi sjældent rengør alt på én gang, ligesom zone-rengøring er smart hvis et barn er vadet ind med beskidte støvler, eller man har tabt havregryn ud på gulvet foran køkkenvasken eksempelvis. Man slipper for at rengøre mere end højst nødvendigt og det sparer både tid og energi.

Dreame D9 har 4 sugestyrker, quiet, standard, strong og turbo – forskellen er naturligvis hvor stærkt den suger og jo stærkere – jo mere larm og større strømforbrug. Personligt har jeg primært benyttet mig af “strong” sugestyrken, da jeg her får en god opsamlingsevne, men samtidig et støjniveau der gør at den sagtens kan køre mens man er hjemme, uden at genere. Har man behov for den skal køre om natten, tidligt om morgenen eller lign. kan “quiet” funktionen bruges, men man skal naturligvis bare være opmærksom på den ringere sugeevne. D9 er også udstyret med en “carpet boost” funktion, så sugestyrken automatisk justeres når den kører over et tæppe, det er en ret fin funktion, som dog er set i andre robotstøvsugere.

Moppen har også 3 indstillinger for vandmængde, low, medium og high – og her skal man måske lige være opmærksom på hvilke gulve man har, da nogle gulve tåler vand bedre end andre.

Batteritiden for D9 er angivet til 150 min. i standard tilstand, og den kører selv hjem og oplader hvis den er ved at løbe tør – hvorefter den fortsætter hvor den slap. Det er altså smart! Vores hjem er er et klassisk parcelhus på ca. 150 m2 og det kan snildt rengøres på én opladning ved “strong” sugeevnen.

Via app’en kan man også opsætte rengøringsplaner, hvis man ex. ønsker at bryggers skal rengøres hver dag kl. 09.00, børneværelserne 2 gange om ugen kl. 12 og køkken/alrum 2 gange dagligt. Via planen er det også muligt at vælge i hvilken rækkefølge rummene skal rengøres samt indstille sugestyrke og vandmængde for rengøringsplanen.

I app’en gemmer sig også en komplet oversigt over rengøringskørsler, samt mulighed for at se hvornår man bør udskifte filter, børster og lign. Man har således nem adgang til at se hvor meget den er/bliver brugt.

Konklusion

D9 er Dreame’s første robotstøvsuger, men det mærker man bestemt ikke! Robotstøvsugeren er gennemført, både ift. kvalitet og funktioner, app’en fungerer perfekt og den byder på en række gode, og velfungerende features.

Opsætningen er lige til og den får hurtigt dannet kort over hjemmet, som efterfølgende kan inddeles yderligere, der kan oprettes no-go zoner mv., så den kun rengør hvor det er tiltænkt.

Selve støvsugningen klarer den også rigtig fint, den fanger det meste og kun helt inde i hjørnerne kan der gemme sig lidt støv – men det er samme “problem” med næsten alle robotstøvsugere med denne form. Når den støvsuger, så kører den tæt på kanterne, men uden at banke unødvendig hårdt ind i hverken fodpaneler eller døre – den er meget skånsom ved bolig såvel som møbler.

Moppefunktionen er også glimrende og selvom den bare tørre gulvet over, så giver det rigtig god mening for alle os med hårde gulve, for gulvet fremstår bare mere pænt og rent når det er tørret over med en våd klud. Gamle pletter og ting der sider godt fast kan moppe ikke tage, da den ikke “skrubber” som man selv ville gøre med en moppe, men til dagligdagsskidt er den rigtig fin. Vandtanken er forholdsvis stor, men ved max. vandmængde skal man alligevel lige sørge for at fylde den op undervejs, hvis man rengør hele huset på én gang.

Med Dreame D9 får man en smart robotstøvsuger der kan moppe til en absolut rimelig pris – den har stor beholder til både støv og vand og sugestyrken er også blandt de kraftigste på markedet (3000Pa). Den støvsuger/rengør skånsomt og effektivt hjemmet via LDS navigation og en velfungerende kortfunktion som endda understøtter flere etager.

Pris og tilgængelighed

Set til ca. 2800,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Brugervenlighed
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Dreame er endnu et "Xiaomi" brand der indtil videre har fokuseret på håndholdte støvsugere, deres sortiment er nu udvidet med den første robotstøvsuger kaldet D9. Modellen skal tage kampen op mod bl.a. Roborock's S5 Max som er enormt populært i norden. Indhold i kassen Dreame...Test: Dreame D9 robotstøvsuger