mandag, november 25, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ADATA XPG SPECTRIX S40G RGB

Test: ADATA XPG SPECTRIX S40G RGB

ADATAs subbrand XPG er klar med endnu et drev til masserne og denne gang med RGB belysning. Det er deres Spectrix S40G RGB, som vi har fået lov at se nærmere på i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

Da der er tale om et relativt lille produkt, som skal bygges ind i din computer, så er det ikke fordi æsken er voldsomt stor. Indholdet er ligeså beskedent og består blot af selve drevet godt beskyttet af sort skum omkring sig.

Design

Normalt ville jeg sige at designet på et produkt som XPG Spectrix S40G RGB er mindre væsentligt, idet det skal gøres til en del af bundkortet nærmest og være ude af syne mere eller mindre. Det er dog ikke helt tilfældet med lige denne SSD, som har til formål at skabe lidt opmærksomhed omkring sig selv.

Designet er en smule “tvetydigt” om man må sige for den del der kommer til at vende mod bundkortet ter blot mekanik og kedelig, mens toppen er den, som der er gjort en smule ud af. Selve drevet er bestykket med otte LED lys i udkanten, som kan skifte farve. Selve effekten af dette RGB lys bliver intensiveret, idet Spectrix S40G RGB er udstyret med en top af sort og hvid plastik. Den hvide del er lettere gennemsigtig og gør at lyset fra drevet bliver intensiveret. Selvom denne top ligner en heatsink, så er den altså lavet af plastik og har med al sandsynlighed ingen effekt på køling.

LED lysene i XPG Spectrix S40G RGB er mulige at indstille efter eget ønske, deraf RGB, men for at gøre dét er du nødsaget til at installere ADATA softwaren hertil. Overraskende nok virker denne software ganske fortrinligt og uden at det hverken fejler eller er langsomt at arbejde med. Det er derimod simpelt at gå til og du kan styre hvert enkelt lys for sig eller med forskellige effekter. Det er også muligt at indstille fire forskellige profiler somdu kan skifte mellem. Der hvor kæden hopper lidt af er at profilerne følger softwaren og det betyder at denne skal være installeret og køre for at drevet gør som du har sat det op til. Derudover fandt jeg ikke mulighed for at de forskellige profiler var afhængige af hvilket spil man var i gang med eksempelvis, men det er en mindre detalje.

Foruden bling og lir, så er ADATAs XPG Spectrix S40G RGB et drev af hvad jeg ville kalde normal størrelse i faktoren M.2280 og altså med 22 mm i bredden og 80 mm i lægden. Tilslutningen er ligeledes standard “M” Key og bør derfor passe i de fleste computere. Grundet den påmonterede plastik “heatsink” så er der ikke plads til drevet i en laptop, men RGB effekten ville jo også forsvinde, så hvorfor skulle du også gøre det?

Funktionalitet

Udefra kan man godt fristes til at tænke at al flash hukommelse vel ligger nogenlunde på ydelse, men der er ret mange faktorer, som spiller ind på ydelsen af et drev som XPG Spectrix S40G RGB, hvor det starter fra selve kvaliteten på selve drevet og måden det er stykket sammen på. Dernæst har man også controlleren, som skal flytte al den data man beder drevet om og gøre det læsbart for din computer. XPG Spectrix S40G RGB er udstyret med en Realtek RTS5762 controller.

De hastigheder som drevet optimalt kan komme op på afhænger faktisk også af drevets størrelse og det har noget at gøre med hvor meget buffer den kan have til at komme op i gear så at sige. Et større drev betyder højere hastigheder, men den når også et punkt, hvor det bliver mere og mere udjævnet og vores testeksemplar på 512 GB står til at kunne yde næsten ligeså højt som de større 1 TB og 2 TB drev, der også findes og altså væsentligt hurtigere end 256 GB drevet.

Størrelsen på disken har også betydning for dens levetid og denne skalerer med størrelsen på drevet, idet tallet afspejler, hvor meget data man kan skrive til drevet. Denne er udtrykt med TBW (TeraBytesWritten) og vores eksemplar er på 320 TB, mens ADATA yder en femårig garanti, så uanset hvad er man godt dækket. Måske sågar så længe teknologien er aktuelt og skal skiftes ud alligevel.

Det var en masse om hvor holdbart og flot XPG Spectrix S40G RGB er, men i virkeligheden handler det mindst ligeså meget om, hvor godt drevet så yder når det bliver sat i brug. Hukommelsen i drevet er Micron 3D TLC teknologi, så derfor ikke den hurtigste af slagsen, men altså en meget udbredt teknologi, som har en fin balance mellem pris og ydelse. I teorien burde drevet nå op på hhv. 3000 MB/s i skrivehastighed og 3500 MB/s i læsehastighed, hvilket vi også af nedenstående kan se, den topper ganske fint i vores test på ATTO og CrystalDisk.

I et andet scenarie så har vi selve filoverførsler, hvor store filer er dem, som kan presse drevet op i max hastighed og en film på 5 GB vil snildt kunne tage omkring 10 sekunder at overføre. Denne hastighed afhænger af resten af ens opsætning og hvordan drevet er sat op, formateret og hvor hurtig resten af comptueren er også. Drevet kommer ikke op på sin tophastighed ved at overføre mindre filer og en mappe med billeder og filer på 10 GB tager derfor lidt over et minut i en test.

Sidstnævnte benchmark bør også give dig en indikation af, hvorfor et drev som XPG Spectrix S40G RGB kun i begrænset omfang giver bedre performance i spil. Sammenlignet med meget langsommere drev så vil dette drev give dig hurtigere loadtider af baner, men det er ikke drevet som kan give dig FPS. Med mindre du selvfølgelig har et system, hvor kun drevet er flaskehalsen, så vil der være lidt at hente, men det er ikke grundet FPS man køber en SSD.

Konklusion

Alt i alt synes jeg at ADATAs XPG Spectrix S40G RGB er et ganske fornuftigt bud på en SSD, hvor der er tænkt ligeligt på ydelse som bling. Hvis man er til RGB effekter og noget der skiller sig ud, så er RGB effekterne i dette drev ganske fine og nemme at indstille sågar. Ydelsen er slet ikke skidt hellere når man tænker på at det er et drev der kører PCIe 3×4 og er dermed ganske fornuftig til langt de fleste brugere. Så kan man vælge at se RGB effekterne som et ekstra plus, men også være opmærksom på at de driver prisen for drevet en del op sammenlignet med andre, hvor det kun er ydelsen, som har været i fokus.

Positivt

  • Flot RGB effekt
  • Solid ydelse og hastighed

Negativt

  • ADATA software skal køre for at RGB effekter slår igennem

Pris og tilgængelighed

Set til 526,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Test: DJI Neo drone

Test: Logitech Ergo M575S

Test: Logitech MX Ergo S

Reklame

Seneste kommentarer

ADATAs subbrand XPG er klar med endnu et drev til masserne og denne gang med RGB belysning. Det er deres Spectrix S40G RGB, som vi har fået lov at se nærmere på i denne omgang. Hvad er der i æsken? Da der er tale om et...Test: ADATA XPG SPECTRIX S40G RGB