Vi har endnu en gang fået mulighed for at lege med et af QPADs produkter og i denne omgang er det blevet tid til deres MK-75 mekaniske tastatur, som byder på RGB lys, Cherry MX switche, et robust design og en aftagelig håndledsstøtte. Dermed er features-listen lang og vi bryder det ned i vores test her.
Hvad er der i æsken?
Jeg må blankt sige at æsken til QPAD MK-75 ikke just er indbydende sammenlignet med mange andre gaming tastaturer i samme klasse. For mig er det et meget lidt vigtigt emne når jeg skal vælge et tastatur, men jeg kan da forestille mig andre har højere forventninger og især, hvis de kigger på tastaturet i en butik eller lignende. Indholdet er beskedent om end forventeligt og består blot af selve tastaturet, en manual og så den aftagelig håndledsstøtte under det hele.
Design
Med en kampvægt på 1,26 kg så er det blandt andet dét man ligger mærke til som det første når man tager QPAD MK-75 ud af æsken. Det vejer en hel del og er ikke sådan lige at rykker undt på skrivebordet. Dét til trods for at tastaturet kun er udstyret med to relativt små gummifødder på undersiden, som altså yderligere skal hjælpe til at tastaturet forbliver på plads.
Når vi nu er ved undersiden, så er denne også udstyret med to små fødder, der kan vippes op og bringe tastaturet i en lidt højere vinkling, skulle man foretrække denne måde at sidde og arbejde på. Vinklen er ikke voldsom, og især hvis man bruger den medfølgende håndledsttøte så er den bestemt medgørlig, om end jeg personligt foretrækker et tastatur, som står fladt på skrivebordet.
Håndledsstøtten, som i øvrigt er på 45 cm x 8,8 cm x 2,2 cm er dækket på overfladen med blød polstring og kunstlæder. Det gør at det er en smule mere behageligt at hvile hænderne på end en håndledsstøtte af ren plastik eksempelvis. På den måde er håndledsstøtten en ganske kærkommen feature, men lige i QPAD MK-75s tilfælde, så er det desværre ikke en som står særlig godt fast. At den sidder løst foran tastaturet har vi set designs af før, men disse sidder på en eller anden måde bedre fast. Der er ingen vægt i håndledsstøtten til QPAD MK-75, hvilket kan være årsagen til det manglende greb. Jeg kan kun sige at jeg var pænt irriteret og undlod helt at bruge håndledsstøtten efter at have testet den igennem.
Håndledsstøtten er i øvrigt en anelse bredere end selve tastaturet, som med sine numeriske taster i siden ender op i et fuld størrelse tastatur med 44,8 x 15 x 3,8 cm og overfladen er rent plastik. Indvendigt er den forstærket med en metalplade til de mekaniske switche og denne robusthed kommer til udtryk i både den førnævnte vægt, men i særdeleshed også når man vrider i tastaturet og det simpelthen ikke giver sig. Dog føles plastikken og selve designet en smule billigt og hult, hvilket er ærgerligt, da jeg er sikker på at kvaliteten bestemt ikke fejler noget.
Kablet til QPAD MK-75 stikker ud i højre side af tastaturets top og er ikke til at rykke andre steder hen, hvilket altså kan være en udfordring for dem, som har deres skriverbord indrettet på en måde, hvor det kabel kan komme i vejen. En bette men efter min mening vigtig detalje at tage med i betragtningen.
Tasterne på QPAD MK-75 er relativt høje, hvilket ikke burde komme som nogen overraskelse for dem, der kender Cherry MX switche, som dette tastatur altså er udstyret med. Mere specifikt, så er det Brown switche, som måske ikke er enhvers kop te, men de er bestemt min favorit fra Cherry. Selve tasterne og deres brug kommer vi nærmere ind på i næste afsnit. Hver tast på QPAD MK-75 har i øvrigt sin egen LED-diode, hvilket gør at lyset er ret kraftigt og forstærkes af at undersiden af tasterne er farvet hvidt, så effekten forstærkes af refleksion.
Designmæssigt er QPAD MK-75 altså ikke noget vidunder, der vinder designerpriser, men det gør sit formål og fokus er nok mere på funktion end æstetik. Jeg synes især at de små firkanter og ikoner omkring højre top af tastaturet trækker det overordnede designindtryk ned af en eller anden årsag, jeg ikke kan sætte fingeren på, men måske et billede siger flere ord herom.
Funktionalitet
Designmæssigt havde QPAD MK-75 ikke just efterladt det bedste indtryk og tager man dens pris i betragtning, så skulle der altså være lidt mere plads til lækre materialer og detaljer. I de næste afsnit bevæger vi os dog mod de funktionelle dele og måske her QPAD kan indhente lidt af de tabte point.
Med Cherry MX switche går man sjældent galt i byen. Disse er et kvalitetsstempel i sig selv og er også det sikre valg. Selve tasterne på toppen af switchene kan man dog altid ødelægge, så at sige, men det har QPAD heldigvis ikke og selve tasterne føles trods alt ret robuste og kvalitetsfulde.
Da der er tale om Cherry Brown switche, så skal man være opmærksom på at der er tale om lidt tunge taster, som giver lidt modstand når man trykker på dem. Personligt er jeg stor fan af Cherry Brown for jeg kan godt lide de faste taster med en taktil feedback, men uden at klik-lyden overdøver alt andet. Nu bor jeg i et rækkehus med ret tynde vægge, så de andre i hjemmet sætter også pris på den manglende larm. Switche er en smagssag og vil altid være emne for diskussion for nogen vil hellere have Blue, som kan være hurtigere og lettere at arbejde med for nogen. Cherry swtiche har i øvrigt en levetid på 50 millioner anslag per tast, hvilket alt andet lige betyder at tastaturet her vil leve adskillige år i hænderne på den gennemsnitlige bruger.
I ægte gaming stil er QPAD MK-75 tastaturet udstyret med Anti-Ghosting på samtlige taster. Det vil sige at tasterne ikke låser fast selvom man sætter flere taster i spil på samme tid. Det er en feature som de fleste gaming tastaturer i dag har eller i hvert fald bør have, for mange spil kræver eksempelvis at man aktiverer flere spells samtidigt. På samme tid har man også N-Key Roll Over, som gør at tastaturet ikke aktiverer en forkert tast når flere taster kommer i spil samtidigt hellere.
Selvom de fleste gaming tastaturer nu om dage er mulige at programmere på, således at tasterne kan sættes til at gøre forskellige ting, så er dette altså ikke en mulighed med QPAD MK-75. Her har man nogle basale funktioner i form af ændring af lyssstyrke i tasterne, lyseffekter og så medietaster til at styre musikken med. Det hele styres bag FN-tasten, så der er heller ikke ekstra knapper på tastaturet til formålet. Dette til trods for at der på kassen til QPAD MK-75 står angivet at den kan programmeres, men jeg kan altså ikke se hvad det er man kan kalde programmerbart.
Foruden de begrænsninger er QPAD MK-75 et ganske fint tastatur med en god komfort takket være håndledsstøtten, som dog under brug ikke ville forblive på sin plads. Denne del trækker også komforten en smule ned, men bruger man så ikke håndledsstøtten, så er QPAD MK-75 ikke voldsomt høj eller vinklet, hvilket gør at den er fint behagelig at spille og skrive på selv uden håndledsstøtten.
Konklusion
QPAD MK-75 er et solidt tastatur, som virker godt bygget og udholdende nok til at blive brugt i lang tid selv af krævende gamere. Om den helt er prisskiltet værd er jeg lidt i tvivl om. Det er blandt andet grundet den manglende programmeringsmulighed at jeg mener QPAD MK-75 ikke helt kan bære den høje pris, til trods for at det ellers er et fint gaming tastatur med nogle gode taster, et robust om end lidt outdated design og en fin lyseffekt. Håndledsstøtten havde været en rigtig fin addering til tastaturet, men det trækker ned, idet det ikke står fast på skrivebordet eller til tastaturet, idet der ingen forbindelse mellem håndledsstøte og tastaur er.
Positivt
- Robust
- God lysstyrke
- Simpelt
Negativt
- Pris
- Design
Pris og tilgængelighed
Set til 1.120,-
- Køb QPAD MK-75