fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Netgear Nighthawk RAX200 router

Test: Netgear Nighthawk RAX200 router

Mens den nye WiFi 6 teknologi vinder indtog for alvor på markedet, så har vi fået et eksemplar af Nighthawk RAX200 af Netgear til test. En router, der må siges at have det hele – også et ret specielt design. Med Tri-band, WiFi 6 og et hav af features bør den være ideel til det moderne hjem. Vi kigger nærmere på den.

Hvad er der i æsken?

Skulle man befinde sig nede i butikken og læse lidt på æskerne til de forskellige routere kunne man hurtigt stirre sig blind i alle de mange features og termer, som er at finde på nævnte æsker. Også på Netgear Nighthawk RAX200s æske er der et hav af tekniske termer, men overordnet set er æsken ret tonet ned og illustrerer både produkt, features og brugscenarie.

Indholdet består af en router, som har sine “vinger” (antennet) sammenfoldet henover noget skum, så de ikke skal ridses under transporten. Dertil er der et ethernet kabel med RJ-45 tilslutning, strømforsyning med adapter til både et EU-stik, men også et UK. Og naturligvis finder vi også den obligatoriske

Design

Vi kan ligeså godt starte med det åbenlyse sted og det er ved vingerne. De er det mest iøjefaldende element ved Nighthawk RAX200s design. Det overordnede design af routeren er inspireret af bombefly, så den del har vi vænnet os til fra serien. At der dog skulle blive plads til deciderede vinger er dog alligevel nyt. De vippes sågar op fra udgangspunktet når man tager routeren op af æsken og stiller dem så på plads. De er dog ikke lavet sådan for sjov eller blot for at særlige. Designet gemmer derimod på hele otte antenner og jeg må da også tilstå at det er noget pænere at kigge på to “vinger” end otte antenner der stikker op. Så helt klart tommelfingeren opad for designvalget, om end det fylder ligeså meget i højden.

Der er dog en lille ulempe ved det smarte antennedesign, som er pænt at kigge på. Resultatet er nemlig at man ikke kan vinkle antennerne efter behov og som konsekvens heraf kan du ikke vippe dem ud i siden, hvis du eksempelvis benytter dig af muligheden for at montere Nighthawk RAX200 på væggen. Hullerne hertil er den ellers udstyret med, men den kommer til at fylde afsindigt meget på væggen at det for de fleste ikke vil give så meget mening.

Når vi nu er på rundtur omkring routeren, så kan vi ligeså godt også tage et kig bagtil, hvor du får fem LAN-porte og en WAN-port. Sidstnævnte er til opkobling af din internetforbindelse, mens de øvrige er til dine kablede enheder. Én af de fem porte er stillet ud i siden og vier 2.5 Gbps via Multi-Gig, som dog kræver en kompatibel enhed i den anden ende, men muligheden er der dog. De øvrige porte er “almindelige” 1 Gbps. Derudover har man to USB 3.1 porte og en knap til at tænde og slukke for LED-lamperne.

LED-lamperne, som fortæller om status på dit netværk og forbindelser med Nighthawk RAX200 er placeret bagerest på routeren og er ikke så nemme at se, hvis du skulle have interesse i at følge med i dem. Personligt synes jeg det er helt fint de er gemt væk gennem design, således at jeg ikke behøver slukke dem. På den måde kan jeg se status når jeg kommer tæt på routeren og muligheden for at slukke dem er på bagsiden også. som det også fremgår af nedenstående har Nighthawk RAX200 også en blæser, som skal sørge for at holde routeren kølig under drift og denne er ikke just helt stille hellere.

Foran på routeren har du to knapper. Modsat RAX40, som vi også har testet, så er disse knapper lidt nemmere at skelne da de ikke er “gemt” i det øvrige design. De to knapper er til henholdsvis at slukke for WiFi eller at forbinde WPS-kompatible enheder med én knap i stedet for at taste koden på netværket.

Netgear Nighthawk RAX200 er helt sort i designet, på nær på selve portene. Overfladen er skiftevis mat og blank og generelt er der tale om et fint og ikke så iøjefaldende design, selvom jeg forestiller mig at man grundet routerens størrelse alligevel nok vil have den gemt væk. Antennerne er som nævnt inde i selve designet af “vingerne” og er illustreret med et slags tværsnit i nedenstående billede.

Funktionalitet

Man har helt naturligt en vis forventning til, hvor godt en router i denne prisklasse yder. Både hvad angår internet, WiFi dækning, båndbredde i hjemmenetværket. Alt dette kigger vi nærmere på i de næste par afsnit.

Opsætning

Først skal vi dog have sat routeren op inden vi kan lege med indstillinger og alle de andre funktioner. Denne kan du vælge at lave via din computers browser eller en app på din smart-device. I browseren skal du nu ikke til at skrive lokale IP adresser, men derimod bliver du guidet til routerlogin.net, hvor du skridt for skridt sætter routeren op. Uanset om du vælger den ene eller anden fremgangsmåde skal du regne med cirka 10 minutters opsætning første gang.

Nighthawk RAX200 er understøttet af Nighthawk appen, som du efter opsætning kan bruge til at fintune indstillinger, blokere for adgang til visse enheder, begrænse hastigheden og meget mere. Appen er meget lige til, om end den til tider kan være lidt uoverskuelig for nogle indstillinger er fra forsiden, men andre tilgås ved at gå tilbage til hovedmenuen.

Hvis man derimod bruger sin browser, så er Nighthawk RAX200 efter min mening langt mere konfigurerbar, idet browsertilgang åbner op for flere features, såsom QoS, DMZ og meget mere. Alt sammen funktioner, som er ligegyldige for den menige bruger, men højst sandsynligt ikke for den, der køber en router i denne prisklasse for andet end blot at slutte en masse enheder til den og sørge for god hastighed. Brugerfladen, også kaldet GUI, er meget simpel og den bliver ikke meget mere kompleks af at man vælger at vise avancerede indstillinger.

Hastighed og ydelse

På papiret kan Nighthawk RAX200 klare højere hastigheder over det trådløse netværk end hvad mange af os er vant til gennem kablede netværk, hvorfor min båndbredde-test også krævede ekstra udstyr i form af en USB til 2.5 Gbps port adapter. Derudover krævede det naturligvis en WiFi 6 kompatibel enhed, som til den ultimative test blev en Dell Latitude5490 laptop. Softwaren i brug var endnu en gang iPerf 3 og nedenstående resultater er hvad jeg fik ud af Nighthawk RAX200. Hastigheden peakede tit og ofte via 5 GHz og WiFi 6 på 1,43 Gbps mens den stabiliserede på lidt lavere under 1,35 Gbps og uanset hvad er det imponerende hastigheder, som sikrer at netværket hjemme sagtens kan køre adskillige streams i høj opløsning. 2.4 GHz båndet var en smule mindre imponerende, men medgørlige 165 Mbps.

Hastighed på 5 GHz (WiFi 6): 1352 Mbps
Hastighed 2.4 GHz: 165 Mbps

Igen må jeg påpege at disse hastigheder sjældent har nogen indflydelse på internethastigheden man får ind i hjemmet, som for nuværende alligevel er lavere, men når mange enheder på et netværk forsøger at tilgå data, så skal der bare noget båndbredde til at overlevere data hurtigt og uden at nogen oplever forstyrrelser. Hvis alt ellers spiller burde både gamere og streamere kunne leve harmonisk under samme tag.

Jeg testede også min Samsung Galaxy Note 10+ af da denne ligeledes er udstyret med et 802.11ax kort, men fik “kun” en lille forbedring i resultatet sammenlignet med en Netgear R8500. På Nighthawk RAX200 toppede båndbredden via en android iPerf test på 813 Mbps, mens denne kun var på 777 Mbps via R8500. Det vil sige at den nye Nighthawk RAX200 bedre kunne udnytte min telefons potentiale, men de helt høje hastigheder kunne telefonen altså ikke præstere, som jeg fik gennem Dell Latitude 5490 laptopen.

De høje hastigheder i Nighthawk RAX200 skyldes den teknologi, som er i routeren (det går selvsagt). Systemet understøtter det nye 1024-QAM og 160MHz support, som er det sidste nye indenfor teknologien, som er “offentligt” tilgængelig. Der er tale om et 12-stream netværk, hvilket betyder at selv os med rigtig mange internet-forbundne enheder ikke bør være udfordret med hastighedstab eller udfald. Vi var herhjemme i hvert fald på intet tidspunkt begrænset og om nogen er vi heavy users.

Egentlig bare for at sætte lidt op, så er Nighthawk RAX200 udstyret med en 1,8 GHz processor med fire kerner. Ikke skidt og det er efterhånden også, hvad der skal til for at styre den mængde af data vi som forbrugere konsumerer nu om dage. Især her under corona-isolation, hvor man er ekstra meget på nettet.

Dækning

Jeg anvendte WiFi analyzer appen på min Android telefon til at teste styrken på WiFi signalet i Nighthawk RAX200 og blev både glad og skuffet. I dagligdagen kører den fint nok også når jeg bevæger mig rundt i vores 3-etagers rækkehus, men sammenlignet med den tidligere testede R8500 fra samme producent, som i øvrigt er en ældre sag, så er signalet bare ikke ligeså stærkt. Om det skyldes at jeg ikke kan vinkle antennerne efter ønske er lidt svært at sige.

Konklusion

Mens folk snakker om at prisen på smartphones er stukket helt af, så er det altså ikke langt fra for routere ligeså. I hvert fald, hvis man vil have mulighed for at udnytte noget af den seneste teknologi på markedet, som det eksempelvis er tilfældet med Nighthawk RAX200, der nu reelt byder på kabel-hastigheder via det trådløse bånd. Det kræver at du naturligvis har nogle kompatible 802.11ax (WiFi 6) enheder, eller har planer om at købe nogen, men i så fald er denne router også med til at sikre dig god båndbredde i lang tid endnu. Det vil i hvert fald ikke være den, som er flaskehalsen på netværket i hjemmet og takket være indbyggede to USB 3.1 porte har du også mulighed for at lade den agere som en slags hjemme-sky. Der er tale om en router, som tager sig godt betalt, men til gengæld har du nem opsætning, styring via smart app, fantastisk båndbredde, masser af porte og meget lidt at sætte fingeren på i virkeligheden. Jeg kan kun nævne at jeg ville ønske selve WiFi dækningen var ligeså kraftig som selve hastigheden. Dertil så kan man i et helt stille lokale også godt høre blæseren summe svagt. Alt taget i betragtning, den ultimative router til det moderne hjem med streamere, gamere og massevis af andre.

Positivt

  • Hastighed og ydelse
  • Opsætning og styring
  • Multi-Gig 2.5Gbps port
  • Flot design (af en router at være)

Negativt

  • WiFi dækning (i forhold til prisen)
  • Blæseren

Pris og tilgængelighed

Set til 3.499,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Mens den nye WiFi 6 teknologi vinder indtog for alvor på markedet, så har vi fået et eksemplar af Nighthawk RAX200 af Netgear til test. En router, der må siges at have det hele - også et ret specielt design. Med Tri-band, WiFi 6...Test: Netgear Nighthawk RAX200 router