fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Logitech G560 LIGHTSYNC-gaming højtalere til PC

Test: Logitech G560 LIGHTSYNC-gaming højtalere til PC

Man kan ligeså godt affinde sig med at RGB er kommet for at blive. Nogle produkter giver belysning mere mening på end andre, men Logitechs gaming afdeling mener alligevel at have fundet endnu et produkt, hvor gamere kan have gavn af RGB belysning og det er på et sæt højtalere. Derfor har de i denne omgang forsynet os med et Logitech G560 højtalersæt, som er det første højtalersæt af denne type med RGB-belysning. Foruden belysningen er det et ganske almindeligt 2.1 sæt, men det betyder ikke vi ikke sætter den gennem hele testmøllen, som du kan læse med om her.

Hvad er der i æsken?

Som forventet kommer Logitech G560 i en relativt stor kasse, for der skal være plads til den store subwoofer i dette 2.1 system. Selve satelliterne er dog heller ikke så små, men foruden disse tre objekter er der ikke meget andet i æsken end en manual og USB-kabel.

Specifikationer

  • Samlet effekt i watt (maks.) 240 W
  • Samlet effekt (RMS): 120 W
  • Subwoofer
  • Bluetooth version 4.1
  • Pålidelig 25-meters radius
  • USB-indgang x 1
  • Stik til hovedtelefoner x 1
  • Knappen til etablering af Bluetooth-binding er placeret på bagsiden af den højre højtaler. G knappen og knapperne til styring af lydstyrken er placeret øverst på den højre højtaler. Tænd/sluk-knappen er placeret på bagsiden af den højre højtaler.
  • Frekvensgang: 40 Hz – 18 KHz
  • Maks. SPL: 97 dB ved 426 B
  • Følsomhed: 84 dB ved 1 m/1 w
  • Impedans: > 10.000 ohm

Design

Logitech G560 består af to mindre skrivebordshøjtalere og en subwoofer, som så mange andre 2.1 lydsystemer, så på den front er der ikke noget nyt. Hvis man ser bort fra selve subwooferen så er formen ret afrundet og uden spidse kanter. For mit eget vedkommende noget, der passer ganske fint til mit skrivebord. De små højtalere er lavet således at de har en bue i siden, som der er hul igennem på. Dette hulrum er til at “opfange” lyset og skabe en effekt, der er synlig for den der sidder foran computeren uden at lyset er vendt direkte mod én.

På den højre af de to mindre højtalere finder man de knapper, som sættet er udstyret med. Der er på toppen en Logitech G knap som man gennem softwaren kan programmere til forskellige funktioner og på toppen finder man også + og – tasterne til justering af lydniveau. På bagsiden har man et 3.5mm jackstik, hvis man skulle ønske at slutte noget ekstra tilbehør til foruden at man her også finder tænd/sluk knappen samt Bluetooth-parringsknappen. Hvis højtaleren står relativt tæt på den som bruger den, så er Logitech G560 ret nem at gå til. De to knapper, som Logitech G560 er udstyret med er forskellige, således at man med fingeren kan mærke forskel på dem og ikke skal famle i blinde. En lille men vigtig detalje efter min mening.

På bagsiden er begge de mindre højtalere udstyret med et semi-transparent hvidt plastik, som så tillader at lyset, som skabes ved hjælp af nogle LED-lys bag denne plastik, kan spredes bredt ud bag højtalerne. Derudover er der også “hul” igennem til den bue, som så vender fremad som nævnt foroven. Dermed er lysspredningen ret bred.

Mens både satellithøjtalerne og subwooferen består af plastik hovedsageligt, på nær indmaden naturligvis, så er højtalerne betrukket med noget stof på fronten, som så skjuler selve driverne og faktisk samtidigt gør at de virker ret lækre på skrivebordet.

Subwooferen er en smule mere kantet, men det jeg rigtig godt kan lide ved den er at den er højere end bredere. Det gør den langt nemmere at placere uden at den fylder for meget. Det er i al fald tilfældet for mit kontor og den står i øvrigt på fire bløde og høje fødder. Højden er til fordi selve lyddriveren peger ned mod gulvet. Subwooferen har ikke nogle lyseffekter i øvrigt. Subwooferen blev leveret med et klistermærke på midten af den, som fortalte lidt om sættet og dets egenskaber med et flot billede også. Et klistermærke man naturligvis ønsker at tage af for at produktet skal fremstå clean og det kan man også sagtens, men det er bare ikke helt ligetil. Hvis ikke man gør det langsomt, så efterlades der temmelig meget lim på subwooferen og så skal man derudover bruge en del kræfter herpå. En unødig irritation efter min mening.

Funktionalitet

Generelt ville man ikke have meget at kigge på af funktionalitet på et 2.1 lydssystem andet end lydkvalitet og hvor nemt det var at anvende/styre. Med Logitech G560 er det en lidt anden sag for her får man først det fulde ud af sættet, hvis man også installerer Logitech Gaming Softwaren (LGS) til styring af dens indstillinger, lys og genvejstast.

Softwaren åbner op for fem sub-menuer for sættet og det går fra at man lader den blive kontrolleret af Bluetooth-enheden eller at man selv kan indstille hvad G-tasten i toppen skal gøre når man trykker på den. Man kan lade G-tasten give en funktion på musen sågar, men for mit vedkommende forblev det ved muligheden for at tænde og slukke for RGB-funktionen. Den næste menu giver så mulighed for at indstille netop RGB-belysningen i henhold til nogle prædefinerede indstillinger eller åbne op for nogle mere avancerede funktioner. Dernæst har man equalizeren, som man kan bruge til at justere lyden jf. den måde man foretrækker balancen er sat sammen og sidste undermenu giver mulighed for opsætning og aktivering af DTS surround. De enkelte ting der giver mening at gå i dybden med går vi nærmere ind på.

Lydkvalitet

Lydmæssigt skuffer Logitech G560 sættet bestemt ikke. Man kan heller ikke ligefrem kalde Logitech for ny i denne sektor og jeg har tidligere også haft rigtig god erfaring med deres PC-højtalere. Dengang gjorde det mig ikke noget, at lyden var af den kvalitet den var, hvor der var fokus på god bass og masser af lyd. Med Logitech G560 er det stadigvæk en meget dominerende bund, der er til stede ab fabrik, men man kan heldigvis indstille den efter ens egen smag via equalizeren. Klarheden i lyden er efter min mening ganske glimrende og jeg kunne nyde både mine spil og musik på den, men der er altså ikke tale om et Hi-Fi sæt til audiofile.

Sættet spille uafsindigt højt når man tager dets størrelse i betragtning så på denne front mener jeg ikke man kan savne noget. Det skulle da lige være at det værelse man spiller I er på størrelse med en mindre hal, så kan jeg godt se man kommer til kort. Jeg skruede på intet tidspunkt op til mere end 35-40 % og det var også kun når jeg var alene hjemme og en god sang kom på.

Surround

Via LGS kan man aktivere Surround, som er en feature jeg anbefaler man slår fra når man hører musik, idet det giver en uhensigtsmæssig effekt på lyd, der skal være i stereo. Selve surround effekten havde jeg i udgangspunktet en meget lille forventning til. Jeg har naturligvis oplevet at stereo-højtalere og sågar soundbars kan give en nogenlunde fornemmelse af surround, men jeg blev alligevel med Logitech G560 positivt overrasket. Det er ikke dermed sagt at surround effekten er fantastisk og det kan på ingen måde erstatte et ægte surround system med det antal højtalere, der nu en gang skal til, men det var altså muligt at høre at lyden kom fra forskellige retninger.

Surround effekten kan derfor være med til at give en fordel i spil som CSGO, hvor man er dybt afhængig af at kunne høre, hvor fjenderne er henne, hvis man skal gøre sig forhåbning om at kunne vinde og blive bedre. For dem der ønsker denne surround effekt uden at skulle sætte 8 højtalere op rundt omkring på værelset så er Logitech G560 et ganske fint alternativ, men man skal altså ikke forvente det samme niveau af indlevelse. I LGS kan man dog justere lydeffekternes positionering så man kan tilpasse det sit rum. Min erfaring er at med virtuelle surround miljøer, så er der stor forskel på, hvordan vi individuelt oplever det, så at man kan justere det er en meget vigtig feature.

RGB effekter og lys

Dengang Philips kom med deres Ambilight fjernsyn var jeg en af dem der umiddelbart tænkte “hvad kan man dog bruge det til” indtil jeg oplevede det i en butik, hvor det var sat op ad en væg med masser af plads. Billedet på skærmen blev simpelthen udvidet og fornemmelsen var at fjernsynet var større og billedet fyldte mere. Derfor var jeg indledningsvist med Logitech G560 egentlig positivt stemt da jeg så det var hvad de var kommet med af nyheder. Med Logitechs såkaldte LIGHTSYNC system, som Logitech G560 altså er udstyret med, så kan man lade lysen blive styret af det der foregår på skærmen. Her blev min skepsis en smule vækket for hvordan skulle dette dog virke i praksis når det kom til stykket og ganske rigtigt oplyses det af producenten at LIGHTSYNC kan kræve at spillet er i Window-borderless mode. Det betyder at spillet ikke kører rigtig fuld skærm, men i et vindue der fylder hele skærmen. Det betyder at performance bliver et issue for nogle, der ikke har en så kraftig PC og så er der også andre udfordringer med at Windows ikke er sat i “baggrund”.

Min egen oplevelse var dog at denne problematik slet ikke gjorde sig gældende i alle spil. Eksempelvis kørte Battlefield 1 snor-lige også i “ægte” fuld skærm, mens PUBG skulle køre i Windowed mode for at det kunne du. Battlefield 1 var dog heller ikke konsekvent og jeg kunne risikere at det virkede den ene dag og den anden dag krævede det en restart af enten LGS, Origin eller Windows. Det tyder på at for at dette skal spille helt optimalt så er der behov for en lille firmware opdatering på enten enheden eller softwareopdatering i LGS. Desuden glæder jeg mig til at se at der kommer flere spil som understøtter denne funktionalitet.

Årsagen til at jeg glæder mig er at når LIGHTSYNC virker og man også lader andre LIGHTSYNC kompatible enheder spille sammen med Logitech G560, såsom Logitechs nyeste gaming tastatur, G513, så er effekten helt enestående. Lyset flasher og skifter farve i henhold til, hvad der foregår på skærmen således at spil som Battlefield 1, som i forvejen er meget fængende, bliver endnu mere immersive. Lyseffekten gør at billede bag skærmen føles som en del af spillet og det udvider spillet på en måde. Man kigger jo fortsat på skærmen når man spiller, så det er ikke fordi at billedet fysisk bliver større, men hvis man har en hvid væg bag skærmen og med masser af bredde så kan effekten være med til at udvide spillets “område” så at sige.

Konklusion

Kort fortalt er Logitech G560 et højtalersæt med de helt rigtige funktioner, såsom god lyd, surround, nem anvendelse og så er det et af de produkter, hvor RGB-belysningen virkelig giver mening og giver brugeren mulighed for at udvide sin spilleoplevelse. Når det virker. Der er nemlig lidt børnesygdomme her i begyndelsen ser det ud til og så er der ikke så mange spil, der understøtter funktionaliteten med LIGHTSYNC, som altså gør det muligt at integrere lys fra spillet til højtalerne, men når det virker er det en sand fornøjelse og dejligt at spille med. Der er nogle små hickups og nogle vil måske savne at der ikke er en fjernbetjening til styring af lydniveau, men kan man leve uden, så er Logitech G560 et ganske glimrende gaming højtalersæt, om end det er en smule dyrt.

[checklist]

  • Design
  • Anvendelse
  • LIGHTSYNC (når det virker)

[/checklist]
[badlist]

  • Pris
  • Få spil understøttet (I skrivende stund i hvert fald)

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 2099,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Man kan ligeså godt affinde sig med at RGB er kommet for at blive. Nogle produkter giver belysning mere mening på end andre, men Logitechs gaming afdeling mener alligevel at have fundet endnu et produkt, hvor gamere kan have gavn af RGB belysning og...Test: Logitech G560 LIGHTSYNC-gaming højtalere til PC