Grundet den stigende popularitet af podcasts og gaming, så dukker der dagligt nye streamere til, som vil prøve lykken på den ene eller anden måde. Derfor er markedet for standalone mikrofoner også boomet en del på det seneste. En af de helt store spillere på netop dette marked er Blue Microphones, som blandt andet står for den efterhånden meget velkendte Blue Yeti mikrofon, som vi også har testet her på siden. Når det kommer til udvalget af mikrofonarme til disse streamere er markedet pludselig knap så gavmildt og det har man hos førnævnte producent valgt at gøre noget ved, simpelthen ved at introducere deres helt egen udviklede mikrofonarm, navnlig Blue Compass. Vi har været så heldige at være tilsendt et testeksemplar og kommer her med vores vurdering af den.
Hvad er der i æsken?
Kassen til Blue Compass er ret aflang og det skyldes at produktet kommer stort set samlet. Der er en arm, en fod og instruktionsmanual. Det har derfor været lidt svært at tage et ordentligt billede af som det kan ses af nedenstående.
Design
Blue ved at rigtig mange streamere og vloggere er stolte af deres udstyr, som de glædeligt viser frem til deres publikum nærmest som en del af showet. Det er som om man har brugt denne viden i designet af Blue Compass, som har et design, som jeg synes ikke minder om andre mikrofonarme jeg har set. Designet af selve armen er relativt flad i forhold til dens bredde. Det gør at man ikke har med stænger at gøre og det er rent visuelt et flot værktøj man altså sagtens kan vise frem.
På ledene har man spændere man drejer på for at justere, hvor stramt og fast Blue Compass skal stå når man bruger den. Nødvendigheden af dette afhænger naturligvis af vægten på den mikrofon man anvender. Dér hvor man spænder mikrofonen fast til Blue Compass er der et forgyldent mellemstykke med gevind, som nærmest bare er prikken over i’et i designets lækkerhed (jeg ved ikke om det er et ord – kald det bare dårlig skribent).
Lige inden Blue Compass blev annonceret havde jeg været forbi ebay og bestilt nogle velcro-strips, som jeg ville bruge til at få lidt mere orden i mine kabler og heriblandt ville jeg indlemme min egen mikrofonarm, således at den var en smule pænere at se på. Denne udfordring viser det sig bare at Blue allerede har tænkt på og i toppen af armen på Blue Compass er der derfor lavet en dyb rille hvori man kan gemme sine kabler og små plastik-clips til at holde dette kabel på plads og gemt væk fra offentlig skue. Selv det tykke XLR-kabel der følger med til Blackout Spark kan snildt gemmes deri. Funktionen findes sikkert andre steder, men jeg har ikke selv spottet det. Detaljen er dog fantastisk.
Apropos sidstnævnte så er detaljegraden i Blue Compass generelt bare helt i top og man indser lynhurtigt at det er nogen med erfaring indenfor faget, der har været med i hele udviklingsprocessen til denne mikrofonarm. Det clean look, som selve armen i sig selv har er noget man kan vælge at tage med hele vejen for der medfølger instruks og materiale til at man kan montere Blue Compass midt på sit skrivebord ved at borre hul i det. Det er fedt for dem, der går meget op i hvordan deres skrivebord ser ud.
Foruden at have et ganske rent look, så er Blue Compass også ganske sofistikeret i sit udseende, som ganske vist er en terminologi jeg låner fra producentens hjemmeside, men det synes jeg er helt ok, når man er enig. Den minder ikke om andre mikrofonarme og grundet dette design ser den ud af ret meget mere end den er. I virkeligheden er Blue Compass nemlig et ret så simpelt produkt, men det formår at udstråle kvalitet på en ret elegant måde.
Funktionalitet
Når man har fået monteret Blue Compass fast til sit skrivebord, enten ved at fæstne det fast i siden af bordpladen eller ved at borre det fast, så er det at man kan begynde at lege med indstillingerne. Det er ikke fordi der er så mange af disse, men Blue Compass har tre “led” så at sige. Det betyder at foruden foden har den tre bevægelige dele, som man kan pille ved og derudover kan den rotere 360 grader på foden.
Når man har indstillet den ønskede vinkel kan man spænde den tilhørende skrue og sørge for at mikrofonarmen så ikke rykker sig uhensigtsmæssigt under brug. Betjening af Blue Compass er nærmest så gnidningsfrit som det kan være. Dertil er den meget stille både når man justerer og drejer på den og det synes jeg er endnu et kvalitetsstempel til designet.
Jo mere vægt man smider på Blue Compass des mere skal man spænde og for mit eget vedkommende var det en Blue Blackout Spark med dertilhørende shockmount, som blev monteret på. Det betød at vægten på cirka 800 gram sammenlagt var under de 1,3 kg, som Blue Compass kan klare at bære på uden at falde sammen. Det krævede dog lidt håndkraft at spænde Blue Compass nok til at den nævnte mikrofon ikke trak den ned.
Når Blue Compass står oprejst kan man få armen til at stå vinkelret med bordet og det betyder så at når man drejer den mod og væk fra sin computer så optager den ikke unødig plads bagtil, hvilket ellers kan være en stor udfordring med de billigere og mindre kvalitetsfulde mikrofonarme. Under drift og betjening er Blue Compass i hvert fald en sand fornøjelse at have med at gøre.
Konklusion
Personligt kender jeg efterhånden Blue Microphones for at gøre tingene ordentligt. Deres første par headsets var af ganske glimrende kvalitet, selvom designet kunne bruge nogle tweaks. Deres nu første mikrofonarm er noget af det mest veludførte simple stykke værktøj jeg længe har set. Der er tænkt på brugeren og dennes behov hele vejen igennem. Helt fra det lækre design, der gør at man snildt kan fremvise det på sin stream til den rolige og nærmest lydløse betjening for ikke at snakke om den indbyggede kabelskjuler, som er tyk nok til at gemme på et XLR-kabel også. Prisen er højere end mange andre mikrofonarme, men personligt er jeg ikke i tvivl om at det er hver eneste krone værd.
[checklist]
- Lækkert design
- Kabelskjuler
- Nem og lydløs betjening
- Optager ikke så meget plads
[/checklist]
[badlist]
- Lidt svær at stramme
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 801,-