tirsdag, november 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB væskekøling

Test: Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB væskekøling

Vi fortsætter med at kigge på udstyr til forbedring af ens computeroplevelse i det skjulte, nemlig ved hjælp af effektiv køling, som muliggør en bedre performance og eventuelt også overclocking. I denne omgang kigger vi dog ud over blot ydelse også på æstetikken, idet Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB er bestykket med RGB belysning, hvilket også fremgår af navnet. MasterLiquid ML240L RGB står med tre funktioner værende ydelse, stilhed og belysning og vi ser naturligvis på alle parametrene i denne test.

Hvad er der i æsken?

Æsken til MasterLiquid ML240L RGB er ikke lille, men der skal jo også være plads til en stor radiator, et par faner og resten af systemet samt redskaber til at sætte det hele fast med. Indholdet består af radiator, 2 x 120 mm faner, køler, kabler, fjernbetjening (til RGB), skruer og monteringsværktøj til diverse sockets.

Specifikationer

  • CPU socket kompatibilitet: Intel® LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 775 socket / AMD® AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 socket
  • Radiator: Aluminium / 277 x 119,6 x 27 mm
  • Blæser dimensioner: 120 x 120 x 25 mm
  • Blæser hastigheder: 650 – 2000 RPM
  • Blæser air flow: 66,7 CFM (Max)
  • Blæser lufttryk: 2,34 mmH2O (Max)
  • Blæser levetid: 160.000 timer
  • Støjniveau: 6-30 dBA
  • Pumpe levetid: 70.000 timer
  • Pumpe støjniveau: < 15 dBA

Design

Personligt synes jeg ikke at enkeltstående PC-komponenter er sexede i sig selv, men når de på en ordentlig måde bliver sammensat i en færdig PC kan de være kunst. Det kræver at folk gør sig en smule umage og så har de lige pludselig en PC de kan fremvise til venner når de kommer på besøg.

At se godt ud er ikke MasterLiquid ML240L RGB’s primære formål, men alligevel har man valgt at montere overtræk på FEP-tuberne, hvori væsken flyder omkring, for at give produktet et eksklusivt look. Disse såkaldte sleeves er metalliske og glimrer en smule når der bliver kastet det rigtige lys ind på dem.

Lyset kan så komme fra både pumpen lokaliseret oven på selve processoren eller også det lys som kastes hen af fanerne. Sidstnævnte kræver naturligvis at disse er monteret indad og mod kablerne. Selvom der er tale om RGB lys og det i realiteten kan være alle regnbuens farver, så er man bundet af 6 foruddefinerede effekter, som man skifter mellem på den medfølgende controller. Controlleren er relativt lille og kan nemt gemmes væk i selve kabinettet, men den forbliver altså inde i selve kabinettet med mindre man har mulighed for at føre kablerne ud et eller andet sted i sit kabinet.

Helt igennem føles MasterLiquid ML240L RGB som værende ret solidt bygget og det gælder både pumpe, radiator, fanerne samt delene, der skal holde det hele sammen. På fanerne har man monteret gummi til at absorbere nogle af vibrationerne når disse kommer i omdrejninger. En meget lille detalje, men måske også vigtig. Det vil vi komme nærmere ind på senere under afsnittet om støjniveau.

Funktionalitet

Opsætningen af MasterLiquid ML240L RGB er temmelig lige til. Man får en IKEA-manual at knytte sig til og inden man går i gang skal man blot finde ud af, hvilken CPU-socket man skal koble sig fast til for at man kan sørge for at montere de rigtige forlængere og skruer til selve pumpen. Tingene er nok mere ligetil for den trænede builder, men bør ikke skræmme nogen væk. Husk blot at fjerne plastikken fra bunden af pumpens metaldel og klæbe lidt kølerpasta mellem de to enheder.

Ydelse

Selve pumpen er udstyret med et dobbeltkammer til væsken, hvilket gør den i stand til at separere den kolde væske fra den varme. Dette for at give brugeren den optimale ydelse og køling på processoren, selv når det går hedt for sig.

Det som en bedre køling kan være med til at give brugeren er både en køligere CPU, hvilket har både en direkte og afledt effekt. Den afledte værende at fanerne skal spinne med lavere hastighed for at holde denne kølig og på denne måde sikrer man et lavere støjniveau. Denne del kommer vi ind på, men den mere interessante i dette afsnit er dog ydelsesforbedringsmuligheden.

Med en “almindelig” og helt billig CPU-køler fra Thermaltake var jeg i stand til at holde min AMD Ryzen 1700X på cirka 48 grader ved almindeligt surf og arbejde, mens et spil sagtens kunne pushe den op over 65 grader. Med MasterLiquid ML240L RGB monteret blev det til en ret anden sag og min såkaldte “idle” temperatur faldt til 38 grader mens jeg i spillene kunne kravle op på 54 grader. Det betyder at jeg faktisk har mulighed for at booste kernens clock til at yde mere og stadig forblive kølig nok til at det er sikkert for processoren. Man kan altså forbedre ydelsen af sin computer og stadig holde temperaturen under smertetærsklen for ens CPU.

Foruden den naturlige bedre ydelse så er der også en dør, der åbner sig når man har noget ordentlig køling og det er overclocking. Jeg fik presset en AMD Ryzen 1700X op på 3,9 GHz og fik en temperatur i idle til 46 grader, men fanerne var allerede dér i gang så jeg ønskede ikke at dette skulle være en ny standard for min maskine. God køling giver dog mulighed for ydelse.

Støjniveau

Støjniveauet på enhver kølerløsning (burde være sådan i hvert fald) afhænger naturligvis af hvor meget man stresser den. Det er dog efter min opfattelse sådan at jeg nærmest ikke burde kunne høre min PC når jeg ikke laver noget på den og den bare står tændt i Windows. Dette er også heldigvis tilfældet med MasterLiquid ML240L RGB.

Når jeg udsætter den for krævende opgaver såsom videoredigering eller spil, så forventer jeg naturligvis at blæserne skal lidt op i omdrejninger for at kunne holde processoren kølig nok til at temperaturen ikke skal stige. Blæsere er også for det meste nødvendige i væskekølede systemer som MasterLiquid ML240L RGB, idet der er noget, der skal stimulere radiatoren, som køler den varme væske ned der cirkulerer rundt. Der er dog i dette MasterLiquid ML240L RGB system ikke nogle faner direkte oven på processorens socket.

Jeg er meget tilfreds med støjniveauet i MasterLiquid ML240L RGB. Eftersom min PC står på mit skrivebord har jeg dog lagt mærke til at ved høje workloads, såsom krævende spil, da begynder jeg at mærke en summen i skrivebordet og op igennem musen, som jeg holder på. Det har jeg ledt tilbage til at det er fanerne der vibrerer når de kører rigtig stærkt.

Grundet manglende udstyr er det desværre ikke muligt at måle det nøjagtige decibel-niveau, men noget tyder på at producentens oplysninger nok holder meget godt stik, idet computeren er fint stille under brug uanset om man spiller eller ikke gør.

RGB og lyseffekter

RGB kræver adgang til remoten, hvilket ikke er så nemt eller også skal man stille sig tilfreds med et af de foruddefinerede farve-effekter og så lade det være ved det. Der er seks af disse presets på fjernbetjeningen som nævnt og det er forskellige farvekombinationer. Jeg fandt den jeg gerne ville bruge og holdte mig til den, så løsningen her er nok ikke ligeså velegnet til dem, der ønsker at skifte mellem farverne gennem Windows.

Når nu MasterLiquid ML240L RGB er koblet til CPU og køler denne, så havde det faktisk været rart med mulighed for at bruge RGB-belysningen til at illustrere temperaturniveauet i enten kabinettet eller direkte på CPU’en. Det er ikke muligt, så vidt jeg kan finde frem til i hvert fald, men eksempelvis kunne maskinen lyse rødt når temperaturen var ved at nå et kritisk punkt, så man på denne måde var klar over det.

Konklusion

Et væskekølet system er ikke blot til show, hvilket MasterLiquid ML240L RGB ganske fint illustrerer. Man opnår en lavere temperatur på ens hardware og kan dermed, om man vil, overclocke sin CPU til at yde en tand bedre uden at denne lider skade. Samtidigt med det er MasterLiquid ML240L RGB stille under drift så man ikke bliver generet af en irriterende blæserlyd i baggrunden mens man arbejder eller spiller. Som prikken over i’et er der tale om et flot system som også er i stand til at lyse sig selv op, så lidt show er der dog alligevel over det. Til fornuftige penge får man med MasterLiquid ML240L RGB altså god ydelse, en stille PC og lidt belysnings-lir til den indre drengerøv.

[checklist]

  • God ydelse
  • Relativt stille
  • Nem opsætning
  • Flot design

[/checklist]
[badlist]

  • RGB-lys styres gennem fjernbetjening

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

Set til 570,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

  1. Efter hvad jeg kan læse på producentens hjemmeside kan man styre det med ASUS aura sync 🙂

    Passer det ikke?

  2. Hej Mathias,
    Jo det passer, men der skal være forbindelse til den på bundkortet 🙂
    Mvh
    Goran

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi fortsætter med at kigge på udstyr til forbedring af ens computeroplevelse i det skjulte, nemlig ved hjælp af effektiv køling, som muliggør en bedre performance og eventuelt også overclocking. I denne omgang kigger vi dog ud over blot ydelse også på æstetikken, idet...Test: Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB væskekøling