fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserSkærmeTest: Dell UltraSharp UP2718Q 4K HDR monitor

Test: Dell UltraSharp UP2718Q 4K HDR monitor

Dell har lanceret en skærm til de professionelle brugere, som ikke kan tillade sig at gå på kompromis med billedekvalitet og farvenøjagtighed. Med Dell UP2718Q bringer man HDR10 på bordet sammen med en out-of-the-box prekalibrering. På blot 27″ har man med en 4K skærm at gøre, som er spækket med tilslutningsmuligheder. Det har alt sammen en lidt høj pris, men om det er dét værd kan du læse med om i vores anmeldelse her.

Hvad er der i æsken?

Af en 27″ monitor at være, så har Dell UP2718Q en ganske fin størrelse kasse, som den gemmer sig i. Selve kassen er temmelig diskret i en dyb mørk sort for det meste af overfladen. Indholdet er rigt og består af følgende:

  • Skærm med fod
  • 1 strømkabel
  • 1 mDP- til DP-kabel
  • 1 HDMI-kabel
  • 1 USB 3.0-upstreamkabel
  • Medie med drivere og dokumentation
  • Vejledning til hurtig start
  • Oplysninger om sikkerhed, miljø og overholdelse af lovgivningen
    • Rapport over kalibrering fra fabrikken04

Specifikationer

  • 27″ 10-bit IPS panel med 3840×2160 (4K UHD) opløsning @60Hz
  • 16:9 Aspect ratio
  • HDR10
  • Kontrast: 1000:1 / 20.0000:1 (HDR)
  • Lysstyrke 400 cd/m2 (typisk) / 1000:1 cd/m2 (optimalt)
  • Responstid 6 ms (grå til grå)
  • Porte: 1 x DisplayPort 1.4, 1 x mini DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0a, 2 x USB 3.0 (upstream), 4 x
  • USB 3.0
  • Højde: 402,6-547,1 mm (sammenfoldet / udfoldet)
  • Bredde: 626,4 mm
  • Dybde: 200,3 mm

Design

Dell må anses for at være en af de helt store spillere på det professionelle marked for monitorer. Derfor har de også en del forskellige modeller på markedet, men i en serie adskiller disse sig uhyggeligt lidt fra hinanden. For eksempel er der typisk den samme type af fod eller det overordnede design. Lidt skuffende er det også, hvad der kendetegner Dell UP2718Q, som på ingen måde føles ny eller speciel, selvom den har specielle features at byde ind med.

Tværtimod, så er Dell UP2718Q hverken med den tynde InfinityEdge ramme eller slanke design. At en monitor er “tyk” er ikke noget, som rører mig i virkeligheden, idet den alligevel er vendt mod mig og resten ser jeg ret sjældent, men det er ikke nødvendigvis alle, der har det på denne måde.

Ser man bort fra ovennævnte to elementer, så er det faktisk de eneste kritikpunkter, som jeg har til selve designet af Dell UP2718Q, der på skrivebordet fremstår ganske elegant og ikke for flashy. Det synes jeg er en vigtig “egenskab” så at sige, da det for mig har en værdi at tingene fremstår simpelt, men flot.

Man fristes nærmest til at sige at Dells skærm-fod er noget af deres bedste påfund, idet denne står klippefast og samtidigt er den fleksibel nok til at give adskillige indstillingsmuligheder. Indstilling er nem og det uanset om man vil dreje eller vippe. Hvis man vil dreje Dell UP2718Q på højkant så skal man vippe den en smule frem for at den ikke slår sig på sin egen fod eller bordkanten, men ellers er selve processen ganske problemfri.

Foden på Dell UP2718Q har desuden et stort rundt hul i midten og skulle man være i tvivl om dennes funktion, så er det her man skal føre sine kabler ind, således at disse bliver ledt væk fra brugeren. Kabelstyring er en vigtig del af ethvert skrivebord.

Dell havde i øvrigt i en periode på deres UltraSharp monitorer valgt at den bagerste del, hvor man finder tilslutningerne, skulle være dækket af med en plade for at have et mere clean look bag på, men faldt bare ikke i god jord for de brugere, der oftere end normalt skulle bag skærmen og skifte kabler, for det betød besvær med at skulle fjerne pladen og sætte den på igen. Dette designvalg er man heldigvis gået bort fra og af denne problematik lider Dell UP2718Q derfor ikke. Den er tværtimod nem at nå til, om end man skal bukke sig ind over den eller også skal man dreje skærmen i opadrettet stilling, så man nemmere kan se indgangene ved blot at kigge på dem fra siden.

Apropos kabelstyring, så er Dell UP2718Q efter min mening en af de mest rige monitorer når det kommer til antallet af tilslutningsporte. Man finder sågar to upstream USB porte til tilslutning af flere enheder til samme skærm, for ikke også at nævne 2 x HDMI 2.0a og DisplayPort 1.4, så man dermed understøtter den helt store 4K opløsning på skærmen.

Funktionalitet

Enhver Dell UP2718Q er sat op fra fabrikken til at yde den mest præcise farvegengivelse i Adobe RGB og sRGB farvespektraen. Dette er for at sikre en optimal ydelse for professionelle brugere, som denne skærm også er tiltænkt. Dermed ikke sagt at når man tænder sin Dell UP2718Q for første gang, så spiller det bare out of the box, idet skærmen faktisk er sat til sin standard-profil når man starter denne op og for at få del i goderne skal man altså vælge den rette profil. Faktisk er standardprofilen alt for lys og jeg var nødt til at skrue ned for denne med det samme for at få en behagelig arbejdsoplevelse med Dell UP2718Q.

Det som Dell UP2718Q har fået gjort rigtigt og som samtidigt har en høj værdi for brugerne efter min mening er rigtige knapper til indstilling, valg af kilde osv. Knapperne på denne skærm er nemlig fysiske og nemme at ramme. De befinder sig i højre del af skærmen under rammen.

I de næstkommende afsnit kigger vi nærmere på skærmen og dens anvendelse i hverdagen.

OSD menu

Når det kommer til indstilling og opsætning i øvrigt, så er det OSD (On Screen Display) menuen, som er afgørende for, hvor glad man er til at bruge sin skærm i det daglige. Om man vil det eller ej, så er der skærme, der simpelthen har tabt fordi de ikke fik denne del på plads, til trods for at panelet ikke fejlede noget.

//media.ereviews.dk/#!album-265

OSD menuen på Dell UP2718Q er ganske intuitiv og nem at gå til. Som en af genistregerne, der er værd at nævne er at skærmen gemmer hvilken undermenu man befandt sig i sidst, for at smide en tilbage hertil når man genbesøger menuen. I enkelte tilfælde vil dette faktisk ikke være hensigtsmæssigt, men for hovedparten synes jeg faktisk personligt det giver rigtig god mening.

De fleste funktioner er nogenlunde ligetil og nemme at finde og navigere i. Uden at vide, hvordan det skulle kunne gøres bedre, så vil jeg dog påpege at jeg mest sloges med PiP indstillingerne, som i øvrigt er en mulighed for Dell UP2718Q at håndtere og dét med forskellige indstillingsmuligheder.

Foruden PiP og de mange andre indstillinger, så er det naturligvis også bag OSD menuen at man finder USB-upstream insdtillingerne. Dette vil sige at med Dell UP2718Q kan man faktisk sætte den ene USB port til en videoport og den anden USB port til en anden. På denne måde kan man arbejde med det samme tastatur, mus, headset (forudsat det er sat i skærmens USB-hub), selvom man sidder med forskellige computere. Det er ideelt for dem af os, der har vores arbejds-PC til nogle opgaver og eventuelt en privat PC (eller Mac) til andre.

Billedkvalitet

Den høje opløsning på Dell UP2718Q er enten noget man vil elske eller hade, for med 27″ er der ikke meget plads, hvis vi skal være ærlige. Jeg vænnede mig til den høje opløsning, selvom jeg skulle lege lidt med Windows 10s skalering. Dog bruger jeg en skærm som en almindelig kontorskærm og dem der går efter 4K og HDR arbejder en del anderledes end jeg gør.

Apropos arbejdsgange og værktøjer, så er Dell UP2718Q med HDR10 et arbejdsredskab for nogle som så meget andet og derfor kan små såvel som store forskelle gøre en verdens til forskel i det daglige arbejde. Den præcise farvegengivelse i Dell UP2718Q er støttet af at denne har en høj kontrast og lysstyrke og det kan ses. Nedenstående billede viser den kalibreringsrapport, som blev udført på fabrikken.

Farvedybden bliver en helt anden med den høje kontrast og billederne står utrolig skarpt. Jeg havde under testforløbet ikke udstyret i orden til at teste for HDR10, hvorfor min erfaring er baseret på et andet setup, men for dem der går op i det ultimative billede og multimedieoplevelse er det dét værd.

Betragtningsvinklerne fejler heller ikke noget, hvilket også var at forvente. Om man som professionel bruger sidder alene foran skærmen eller med andre på sidelinjen ved jeg faktisk ikke, men med Dell UP2718Q har man i hvert fald mulighed for at invitere kolleger forbi sit bord, så man kan vise dem, hvad man arbejder på uden at man skal slås om at sidde i midten.

Gaming

HDR er langt mere udbredt for de nyeste konsollers vedkommende, mens teknologien endnu ikke er ligeså bredt modtaget blandt PC-brugere.
At kalde Dell UP2718Q for en gaming skærm ville dog efter min mening være en smule synd. Til casual gaming er den ganske fortrinlig, idet det for den almene forbruger af videospil ikke er så vigtigt med de hurtige bevægelser. Her kan det være man sætter mere pris på en god fortælling med skønne farver og så stråler Dell UP2718Q virkelig igennem. Den har dog en responstid på de 6 ms og spiller man med behov for en hurtig skærm, så er det ikke Dell UP2718Q man skal kigge efter.

UFO-testen, som jeg ikke har videnskabelige resultater for, som ellers ville kunne understøtte min oplevelse med Dell UP2718Q er at denne skærm netop ikke er bygget til hurtige bevægelser henover skærmen. Den har en enestående farvegengivelse og klarhed, som man kun kan være glad for. Andet ville også være underligt, men til spil skal man nok finde noget andet for der er både ghosting og screen-tearing, som med sikkerhed ikke blot vil ødelægge spilleoplevelsen, men i multiplayerspil også vil betyde at man er dårligere stillet end sine modstandere.

Lydkvalitet

For mit eget vedkommende har lyden egentlig ikke den store værdi, men jeg kan nu godt forstå, hvis man er afhængig af at have en eller anden form for lyd og man hverken har headset eller højtalere til rådighed. Med Dell UP2718Q er det dog ikke muligt med mindre man dækker sig selv af, idet modellen ikke er udstyret med integrerede højtalere.

Konklusion

Dell UP2718Q er ikke nogen almindelig skærm og det er ikke kun den høje opløsning, som får den til at skille sig ud fra mængden. Farverne og billedet står knivskarpt og det selv når man ikke har et HDR10 signal at smide efter den. Den høje opløsning er efter min mening på 27″ en smule for tæt til andet end et professionelt miljø, hvor enhver detalje tæller når man arbejder med enten billede- eller videoredigering. Det er også til denne brugertype at denne skærm er skabt og kommer altså prekalibreret fra fabrikken, om end man skal huske at dette kun gør sig gældende for de to RGB profiler.

Der er ikke tale om en gaming venlig skærm, selvom de nye konsoller understøtter HDR af den simple årsag at Dell UP2718Q har en for høj responstid og det er simpelthen ikke formålet med denne skærm, der, som prisskiltet indikerer, er lavet til det professionelle marked med det nærmest perfekte billede for øje.

Et af de andre højdepunkter foruden billedet er faktisk at den har en indbygget KVM-switch funktionaltiet, så man kan anvende Dell UP2718Q med to forskellige computere samtidigt. Den har mange gode sider, men fra profilen er den en tand for tyk, skulle det genere nogen.

[checklist]

  • Billedekvalitet
  • KVM-switch funktionalitet
  • Nem OSD menu
  • PiP/PbP
  • Pre-kalibreret

[/checklist]
[badlist]

  • Lidt for standard design og tyk ramme

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 16.160 kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Dell har lanceret en skærm til de professionelle brugere, som ikke kan tillade sig at gå på kompromis med billedekvalitet og farvenøjagtighed. Med Dell UP2718Q bringer man HDR10 på bordet sammen med en out-of-the-box prekalibrering. På blot 27" har man med en 4K skærm...Test: Dell UltraSharp UP2718Q 4K HDR monitor