Wearables er kommet for at blive og det ser man i højere og højere grad ved diverse teknologimesser, men et af de produkttyper, som har eksisteret længst tid og som der har været adskillige afarter af er smartwatches. Vi skal i denne omgang kigge på Samsung Gear S3, som ikke er det første skud fra stammen, som navnet også antyder. Derfor er der også store forventninger til et produkt, der har haft noget erfaring at drage af. Der er igen tale om et smartwatch, der forsøger at forklæde sig som et rigtigt ur, så lad os se om dette nu også lykkedes. Læs med i vores test af Gear S3 her.
Hvad er der i æsken?
Æsken til Gear S3 er cylinderformet, men ellers minder den om alt muligt andet teknologi indpakning. Når man godt kan lide ure, som det er tilfældet for mig, så kan man ikke undlade at tænke på, hvorfor man ikke gør smart watches æskerne lidt mere a la rigtige ures for at bryde lidt den grænse man har fra det ene til det andet.
Indholdet består af selve uret, to remme i forskellige størrelser, kontaktløs oplader og strømstik, samt en manual.
Design
Samsung er en af dem, der ikke er nye på markedet for smarte ure og de har forsøgt sig adskillige gange før Gear S3 med både mere og mindre heldige produkter. Gear S3 findes i øvrigt i to varianter, Classic og Frontier, hvor forskellen er de ydre funktioner, idet Frontier er designet til dem, der er mere aktive, mens Classic er mere stilren og det var altså en Classic vi havde fået sendt til test.
Vores udgave af Gear S3 er den klassiske, hvoraf navnet Classic også stammer. Det er et ovalt ur, der også er inspireret af “rigtige” ure. Yvan Arpa, som er en luksusur designer fra Switzerland har været involveret i designprocessen af Samsungs seneste bud og det kan mærkes i den finish, som uret har overordnet set.
Der er traditionelle kroner i siderne og en drejeskive, der alt sammen er i børstet stål, såvel som selveste uret. Remmene er i ægte læder og alle komponenter bidrager til at man får en fornemmelse af at man sidder med et rigtigt ur foran sig. Det er dog ikke tilfældet da Samsung Gear S3 er fyldt med temmelig meget teknologi sammenlignet med et traditionelt armbåndsur.
Hvis man ikke er tilfreds med de remme, der følger med Gear S3 så er uret kompatibelt med almindelige 22mm størrelse urremme fra enhver forhandler man kan finde. Foruden at Samsung selv stiller en hel del til rådighed.
Den cirkelformede skærm er på 1,3 tommer og er Super AMOLED, som gør at den virker knivskarp trods en opløsning på “blot” 360 x 360 pixels. Dette antal af pixels på så lille en skærm giver faktisk en pixeltæthed på 278 ppi så den fejler i hvert fad ikke noget.
Man kan sagtens anvende Gear S3 dagen lang i sine daglige gøremål, da den er vandtæt i henhold til IP68. Det betyder at man ikke kan dykke med den, men den kan tåle at være 1,5 m under vand i en halv time. Den ville derfor nok ikke gøre sig egnet at svømme med, for vandtrykket bliver for højt i forhold til, men man kan sagtens tage et bad uden problemer.
Funktionalitet
Samsung Gear S3 er drevet af en Exynos 7270 processor ovenpå et Tizen OS, som er et særligt operativsystem til wearables, som disse smarte beklædningsgenstande nu engang kaldes. Trods størrelsen er der plads til en masse teknologier, såsom GPS, WiFi, BlueTooth og 4 GB intern hukommelse.
Den interne hukommelse kan anvendes til enten at have noget musik liggende på eller til de cirka 10.000 apps, der er tilgængelige til den via Samsungs app store til uret. Selvom antallet lyder af at være rigtig mange, så er det faktisk et af de punkter, hvor Gear S3 skuffer en smule, for der er meget få af disse tusinder af apps, som rent faktisk er brugbare i hverdagen.
Der er også en masse brugbare apps, som gør ens hverdag nemmere ved at gøre ting tilgængelige uden at man skal have sin telefon op af lommen. Det kan eksempelvis være nyhedssites, rejseapps og sport, som særligt har en plads på et sådant device, som dette efter min mening. Man savner eksempelvis Spotify, som man gerne vil kunne skifte sange på osv. Uden at skulle hive telefonen op hver gang.
Gear S3 gør ikke én uafhængig af ens telefon, især fordi denne skal være i nærheden for at funktionerne på Gear S3 virker, men uret kan gøre således at man ikke skal tage sin telefon op hver gang, der sker noget. Det vil sige at hvis man får en besked, kalenderpåmindelse eller opkald, så kan man nøjes med at se dette blot ved at føre armen op og her vurdere om det er nødvendigt at gøre yderligere via telefonen.
Denne øvelse betød for mit eget vedkommende at jeg mere sjældent fangede mig selv i at surfe efter nyheder eller på facebook, fordi jeg var i mindre kontakt med min telefon. Det vil sige at min effekt ved at have et smartwatch og have adgang til vigtige opdateringer lige ved hånden, så var jeg mindre tilbøjelig til at bruge telefonen til de ting jeg ellers også forsøger at holde mig fra, men som kan være svært at lade være med når man har telefonen fremme.
Netop til opdateringer er Gear S3 rigtig god, fordi man får statusopdateringer, der er vigtige for én og de gøres synlige på håndleddet uden at man skal gøre så meget. Det er sågar muligt at besvare opkald via Gear S3 direkte og så benytte den indbyggede mikrofon og højtaler til at føre en samtale. Det er måske ikke den mest vellykkede samtale man så får ud af det, men det er altså muligt i et nødstilfælde.
Gear S3 har også en indbygget assistent, som man kan bede om at udføre ting og søgninger for en eksempelvis, men det var meget svært at få denne til at lykkedes med noget som helst. Det til trods for at jeg vil mene mit engelske er udmærket. Den fejlede med dat forstå tingene selvom det var i stille miljøer man forsøgte at give hende ordre.
Brug
Gear S3 er ganske vist et Samsung produkt, men man har faktisk langt om længe fået deres smartwatches kompatible med andet end Android og vores test blev således også udført på en iPhone 7. Jeg har ikke erfaring med at køre dette via Android, så min erfaring er udelukkende baseret på brug med iPhone og her var der tale om en blandet oplevelse. Alt virker for så vidt som det skal og man får sine notifikationer og opdateringer løbende. Det er dog tit at man mister forbindelsen og især når man vil ind i appen på sin iOS enhed og hente flere skins eller applikationer at man skal ind i bluetooth indstillingerne på sin telefon for at kunne komme videre.
Man har fra Samsungs side gjort meget ud af at Gear S3 skulle føles som værende et “rigtigt ur” så at sige og det kom vi også ind på i sektionen om design. Man har mulighed for, som nævnt, at installere forskellige urskiver på sit ur via softwaren og på denne måde kan man vælge at gå den klassiske vej og lade Gear S3 ligne et ur eller man kan også udnytte den digitale skærm til at få et helt unikt look om man har lyst.
Det fede er i virkeligheden at man på denne måde nærmest kan have et nyt ur på armen hver dag og især, hvis man har nogle urremme ved hånden som man også kan skifte efter ønske og behov. Det er en af de fordele man kan have med et digitalt smartwatch., Det betyder dog ikke at man kan ligge skjul på at der er tale om en digital skærm, men rigtig mange, der spottede at jeg havde uret på hånden kom med en kommentar om at de synes det er super fedt at designet imiterer et rigtigt ur og er rundt.
For mit eget vedkommende kan jeg dog for det meste godt lide at tage mit ur af hen af aftenen når jeg kommer hjem fra arbejde, men det føler jeg dog ikke helt jeg kan tillade mig på samme måde med Gear S3, dels fordi uret måler ens bevægelser og samtidigt bliver man nærmest afhængig af at man kan få statusopdateringerne lige ved hånden.
Opladning
En lille hage jeg synes at have spottet med Gear S3 er dens opladning. Ikke fordi denne skal ske så ofte, som man kunne frygte. Rent faktisk kan man have uret på sig i nogle dage, førend dette skal lades op. Især hvis man kun har skærmen tændt når der er noget at se. Eller slukker skærmen faktisk automatisk når man bare bevæger håndleddet væk fra ansigtet. For det meste er dette en gesture, som uret er i stand til at genkende og når det fejler så ryster man en ekstra gang med armen og det er på plads. Det er dog at uret udelukkende kan lade med den medfølgende kontaktløse oplader, som man altså skal huske at få med sig på tur, hvis man vil have sit Gear S3 med over en længere periode. Hvis man glemmer denne oplader, så er det altså ikke muligt at anvende et hvilket som helst USB kabel, som man ellers hovedsageligt kan med sin mobiltelefon. I hvert fald er sandsynligheden for at nogen har en adapter eller oplader langt større for en telefon end det er for denne specielle løsning.
Aktivitetstracker
Med Samsung Gear S3 får man udover et ur og smarte opdateringer også en fitness tracker (om man vil naturligvis), som kan hjælpe en med at sætte nogle opnåelige mål med hensyn til antal daglige skridt. Det er også muligt at anvende uret under en løbetur til at tracke ens løb og hastighed. Hastigheden kan så benyttes i bil også eller på anden vis, da uret har en indbygget GPS.
Den indbyggede hukommelse kan man fylde med sin yndlingsmusik og så kan man koble uret til et headset og gøre dette uafhængigt af telefonen. Det er meget smart for dem, der eksempelvis ønsker at tage en løbetur uden at ville tage telefonen med sig. Denne kan nemlig være en belastning at have med sig.
Standard er der en højdemåler installeret, som nok er mindre spændende for os herhjemme, med mindre vi kommer ud og rejse. Derfor er det rart at man nemt og hurtigt kan fjerne denne widget fra oversigten og tilføje en der er mere relevant. Dette foregår ved at trykke kortvarigt på den aktive widget og fjerne den. På samme vis kan man om arrangere rækkefølgen i de widgets man rent faktisk benytter.
Man skal altså ikke lade sig skræmme af at Gear S3 findes i to udgaver, hvoraf den ene er tiltænkt den aktive type for Classic har stort set den samme indmad og kan tracke ens fitness mål således at man hele tiden kan føle sig motiveret til at yde mere.
Vigtigst af alt på dette punkt er dog at min erfaring med Samsung Gear S3 var at dens GPS var utrolig præcis. Både ved gå og løbe hastigheder var den i stand til at mappe min rute efterfølgende og vise hvad gennemsnitsfarten var på et sådant løb. Dette sammenkoblet med at man kan høre musik mens man lader telefonen blive hjemme gør at Gear S3 er en fin løbepartner. Man skal dog være opmærksom på at den medfølgende læderrem til Gear S3 Classic nok ikke kan tåle så meget sved på den lange bane.
Konklusion
Med Samsung Gear S3 har man et alsidigt ur med sig på farten. Det behøver sågar fra den ene dag til den anden ikke være det “samme” ur man har med sig på armen da man hurtigt og nemt kan skifte udseendet på det og det er en vigtig feature for os, der godt kan lide ure og det at have flere af dem, som man kan skifte mellem dem i henhold til humør og andet beklædning. Man er dog ikke i tvivl om at der er tale om et smartwatch og det på både godt og ondt. Man skal lade uret med mindst et par dages mellemrum, men ellers har man et urlignende device på håndleddet, der hjælper én med at følge med i diverse opdateringer og dét ved at gøre en mindre afhængig af telefonen. Man kan hurtigt se om en besked eller et opkald er vigtigt for at man skal tage sig af det eller om det eventuelt kan vente. Oveni alt dette får man en præcis og mangfoldig aktivitetstracker, hvilket er vigtigt for os, der gerne vil bevæge os noget mere og samtidigt holde motivationen oppe ved konstant at have en oversigt. Når man tænker på at Gear S3 ikke er Samsungs første smartwatch, så har den stadig nogle “børnesygdomme”, som man måske kan tillade sig at kalde teenageproblemer, idet den mangler brugbare apps. Det er dog dejligt at se at den nu langt om længe virker med iPhones system om end det også har nogle udfordringer med at holde forbindelsen, men den kan man måske skyde begge veje. Gear S3 er et anbefalelsesværdigt produkt af den simple årsag at man har et lækkert designet smartwatch, man faktisk vil gide at have på armen som en del af sit outfit og det kan man desværre ikke sige om alle smartwatches derude, i hvert fald for mit vedkommende og så er det takket være ringen omkring urskiven nemt at betjene.
[checklist]
- Design
- Aktivitetstracking
- God batteritid
- Nem betjening
- Mange skins og kompabilitet med “rigtige” urremme
[/checklist]
[badlist]
- For få apps
- Forbindelse med iOS driller nogle gange
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 2.797,-
- Køb Samsung Gear S3 Classic hos wupti.com