tirsdag, november 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Asus Strix 7.1 gaming headset

Test: Asus Strix 7.1 gaming headset

Asus er kommet med en ny serie indenfor gaming-udstyr, som de har navngivet efter det gamle romerske og græske navn for uge, nemlig Strix, og det er med udgangspunkt i at uglen havde noget af den bedste hørelse og syn, hvilket må siges at være ret væsentligt på slagmarken. I denne omgang skal vi kigge på Asus Strix 7.1 gaming headsettet som skal give dig som gamer både en fordel over konkurrenterne, men også en bedre spilleoplevelse lydmæssigt. Indledningsvist er det nævneværdigt at 7.1 surround effekten leveres af hele 10 lyddrivere.

Hvad er der i æsken?

Sammen med headsettet får man en aftagelig mikrofon, styringsenhed, USB-kabel som splittes i to USB der sluttes til computeren og HDMI-splitter til 3.5mm kabel.

Design

Asus Strix 7.1 er et kæmpestort headset sammenlignet med mange andre jeg selv har testet og haft mulighed at have mellem hænderne, men det er der ikke noget at sige til når der også skal være plads til hele fem drivere i hver ørebøf. Den tekniske del af designet kommer jeg dog lidt mere ind på senere for indledningsvist vil jeg ytre min begejstring for et design, der har en mening og er så gennemtænkt som Asus Strix 7.1. Det skyldes at man har taget konceptet fra uglen (Strixen) og overført det direkte til designet af headsettet og det er lykkedes rigtig godt. Når man flipper ørebøfferne indad og placerer dem på bordet eller hænger dem, så er det som om der er tale om et par ugle-øjne der kigger på en. Effekten bliver intensiveret af at der inde i ørebøfferne også er belysning så man kan vise omverdenen hvad der er tale om her. Man ser nok ikke så meget til denne effekt selv da man sidder med headsettet på hovedet, men denne del af logikken er gaming tilbehørsproducenter for længst holdt op med at ty til.

Rvn3mBczpoBn1Rbu_setting_000_1_90_end_500

Selve Asus Strix 7.1 headsettet er af plastik, men føles robust og tungt når man holder det i hænderne. Jeg lavede min obligatoriske vridetest og konstateringen er at jeg nærmest føler dette headset kunne tåle at blive kørt over af en bil. Det er naturligvis ikke tilfældet og jeg ligger ikke op til at man prøver hellere, men om jeg tror det kan holde til en gamers til tider hårde behandling, er mit klare indtryk at det kan. Selve hovedbøjlen går et godt stykke over hovedet og i stedet er det den inderste, fleksible og polstrede ramme der hviler på hovedbunden for at holde headsettet på plads.
IKQ8IFoRzdDFBhf8_setting_000_1_90_end_500

Ørepuderne på Asus Strix 7.1 er af protein-læder, hvad end det så er, men summarum er at det minder meget om læder og det er meningen at det skal give luft til ørerne og være behageligt at have på hovedet. Det vil jeg naturligvis også teste senere, da komfort er en væsentlig del hos et headset, der skal holdes på hovedet i timer ad gangen.

Selve mikrofonen på Asus Strix 7.1 er både fleksibel og aftagelig. Fleksibiliteten er til den grad at man kan bøje og vippe mod den retning man har lyst til, men der er alligevel en smule modstand i materialet til at det bøjer tilbage så at sige.

Med Asus Strix 7.1 er der en medfølgende styringsenhed, som naturligvis er uundgåelig og det er faktisk dén som får al magien til at ske. Det er en sekskantet base med tre fødder, der går op ad siden så det hele får et futuristisk look nærmest. Der hvor fødderne ikke går op er der så udgang til USB, HDMI og på den sidste frie plads finder man drejeknappen til at vælge, hvad man vil justere på, hvor justeringen foregår på den store drejeknap, der er at finde på toppen. Skrueknappen på toppen kan der trykkes på for at mute hele pivtøjet i øvrigt. Ellers er der LED-lys omkring denne store drejeknap til at indikere graden af det man skruer på. Under den store drejeknap er der fire knapper til henholdsvis Surround, AMP, mikrofon og højtalere forbundet via HDMI-stikket. Disse fire knapper er ligeledes med LED-indikator og derfor er det lidt underligt at man har glemt en sådan indikator på den mindre skrueknap da dennes indikator blot er et lille hul og det er umuligt at se i mørke. Når man eksempelvis skal skifte den kanal man ønsker at skrue på skal man enten gætte, hvad man skruer på eller lyse på den. Denne lille mangel og selve størrelsen på basestationen er det negative jeg ikke kan holde i mig længere omkring dette ellers fede headsets design. For nogle vil størrelsen på selve headsettet måske også være en udfordring, men det vil jeg lade være en smagssag.
2miVJVvPrjh0hYtW_setting_000_1_90_end_500

Styringsenheden på Asus Strix 7.1 har trods sin størrelse ikke nogle AUX-indgange så man eksempelvis kan afspille musik fra sin telefon eller lignende og det er klart en mangel synes jeg for nogle gange er det meget rart at have denne mulighed og især når lydsystemet ellers er så avanceret som dette er.

Funktionalitet

Asus Strix 7.1 hverken kræver eller har en dedikeret applikation til dens indstilling. Den er plug-and-play (på Windows 10 for mit vedkommende) og driveren installeres automatisk, hvor resten af styringen foregår på selve basestationen og dette er efter min mening ganske velkomment når der er tale om et headset med det antal funktioner der nu engang er. Så er det også nemmere at styre mens man er i selve spillet eller hvad enten ellers man foretager sig.

Lyd generelt

Da jeg så Asus Strix 7.1 efter udpakning var jeg mildest talt en smule overrasket, selvom jeg på et billede havde set det og forventet det var massivt så var det alligevel endnu større end jeg havde forberedt mig til. Jeg erkender at jeg dermed fik nogle fordomme op omkring det, da det jo er et gaming headset, og tænkte at det måtte buldre og brage og ellers misse alle andre toner end bassen. Jeg var heller ikke helt ved siden af, hvis man tester det med fuld skrue og alle kanaler tændt samt AMP det rigtige sted. AMP er i øvrigt Asus Strix 7.1 forstærkeren så at sige, som forstærker nogle lyde for at give en mere levende spilleoplevelse i de fire forskellige presets, som det er født med (FPS, footsteps, Action/RPG og Racing). Jeg var ikke i stand til at spille særlig længe med fuld volumen for jeg følte virkelig der var knald på fra alle sider og bassen var rigtigt nok ganske høj, men overdøvede ikke resten af spektret. Asus Strix 7.1 kan spille højt, men samtidigt krystalklart og tydeligt. Til gaming er der rigtig godt knald på i hvert fald.

Hvis man vil høre musik, skal man være opmærksom på to ting. Den ene er at Asus Strix 7.1 ikke løber fra den mængde af bass den pumper igennem, men det er der også mange der foretrækker. Den anden er at man skal huske at slukke for surround og aktivere stereo så man får mest muligt ud af sin musik. Jeg lyttede til lidt af hvert i det og kunne nærmest holde små koncerter for mig selv for lyden var ganske glimrende og isolationen fra omverdenen var helt i top. Man lever i sin egen lille verden når man har Asus Strix 7.1 på hovedet og næste lille afsnit forklarer endnu mere hvorfor.

Selve basestationen har en mikrofon indbygget i toppen, som dog ikke bruges til kommunikation, men som en slags støjreducerende enhed, der opsnapper udefrakommende lyde og modvirker dem for dig inde i selve headsettet. Dem der ikke kender til det så minder det om Sennheisers NoiseGard teknologi og mange andre, som er bygget til at modvirke støj fra tog eller fly eksempelvis. I hjemmet er der dog ikke så mange af disse monotone lyde, som en sådan støjreducer opfanger, men bor man tæt på en trafikeret vej eller lignende så er det guld værd. Jeg testede Asus Strix 7.1 ved at lade en lydfil fra en Boeing 747 spille i baggrunden og det var en smule screenet væk fra baggrunden, men ikke nær så meget som jeg havde forventet når der nu var en dedikeret mikrofon til formålet.

XZPyAuOkEcQeQaIB_setting_000_1_90_end_500

Surround

Der er mange headset og lydkort derude der kaster om sig med udtryk om surround mig dit og surround mig dat, men ganske sjældent ser man faktisk ægte surround i et par høretelefoner eller headset som Asus Strix 7.1. Her er ørebøfferne som nævnt udstyret med det antal højtalere/lyddrivere der skal til for at skabe en følelse af at lydene kommer fra forskellige steder. Det skabte en smule forvirring i starten for mig da jeg skulle vænne mig til at der var så meget dybde i mine spil lige pludseligt, men til sidste endte det med at jeg til enhver kamp CS:GO sad og fortalte folk, hvorfor de skulle investere i et surroundsystem a la det jeg sad med for jeg blev altid ved med at fortælle dem, hvor fodsporene af fjenderne kom fra. Jeg har prøvet virtuelle surroundløsninger og de kommer simpelthen ikke i nærheden af denne ægte vare og i Asus Strix 7.1 er det også veludført føler man. I spil, hvor man får lov at slå 7.1 eller sågar 5.1 til så mærkes forskellen prompte.

Det endnu mere imponerende er at styringsenheden med de to drejeknapper lader dig styre kanalerne individuelt så man kan tilpasse efter både ønske og behov. Det vil altså sige man kan lade headsettet fokusere på lyde bag ved én eller give mere bass.

Komfort

Asus Strix 7.1 er ganske vist overdimensionerede for at få plads til alle disse lyddrivere i ørebøfferne, men det til trods syntes jeg på intet tidspunkt jeg mærkede ubehag. Tværtimod så tror jeg at mit store hoved nød godt af den store størrelse for jeg spillede på et tidspunkt i mere end to timer i streg og mærkede absolut intet til headsettet på hovedet. Det oplever jeg sjældent er tilfældet fordi mit hoved er bredere end gennemsnittet og jeg har nærmest lært at leve med at skulle få ondt omkring tindingerne ved langvarigt gameplay. Vægten var nemlig ikke et issue for denne del har man tænkt over. Ja, Asus Strix 7.1 vejer væsentligt mere end hvad mange andre headsets gør, det modsiger jeg ikke, men det er stadig mindre end hvad man måske kunne forvente af denne størrelse/klasse.

dwSaTxoOREjhlSiF_setting_000_1_90_end_500

Konklusion

Jeg vil starte med at sige at Asus Strix 7.1 nærmest er et must have for dem der går op i at deres lyd giver dem fordel i eksempelvis skydespil for her kommer det fantastiske surroundsystem virkelig til sin ret. De 10 neodymiummagneter gør ganske vist at headsettet er enormt, men takket være godt design er det ikke tungt eller ukomfortabelt at have på hovedet. Med styringsenheden har man indstillingsmulighederne lige ved hånden så man kan tilpasse sin spil eller medieoplevelse til fulde. Det er ganske vist et lidt klodset setup da det er så stort, men det er en lille pris at “betale” for de fordele man ellers får. Prisen er en smule høj for Asus Strix 7.1, men endnu en pris man må betale for de features den er spækket med og ser man bort fra denne så får headsettet i sig selv tommelfingeren opad herfra.

[checklist]

  • Formidabel surround
  • Lydkvalitet
  • Komfort
  • Indstillingsmuligheder

[/checklist]
[badlist]

  • Ingen AUX
  • Ingen indikator på lille drejeknap – svær at se i mørke
  • Prisen

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1748,-
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

  1. Absolut! bedste bedømmelse jeg har læst hidtil af dette headset og jeg har læst og set mange! Ville jo bare gerne vide hvordan de lød og det lyder til at jeg bør skaffe dem til mit hoved 🙂 Tak for en ordentlig bedømmelse der kan bruges til noget. Det er ind til nu ca 1/20 af anmeldelserne der er brugbare. Så igen tak for at uddybe hvorfor dette kunne være et godt valg. Jeg er døv på højre øre, så tru 7.1/5.1 er det eneste der giver mening, da alt andet er totalt flat og meningsløst. Derfor er jeg glad for at der endelig er kommet et ordenligt true 7.1 headset. SVEDIGT!

  2. Hej Nikolaj,

    Tusind tak for din kommentar og beklager det sene svar. Der var udfordringer i denne ende.

    Det er sådanne kommentarer som dine og oplevelser som disse, der gør det ekstra fedt at være med til at drive eReviews.dk så endnu en gang skal du have tusind tak.

    Husk også at takke ASUS for deres fede produkt 🙂

    Med venlig hilsen

    Goran Popadic
    eReviews.dk

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Asus er kommet med en ny serie indenfor gaming-udstyr, som de har navngivet efter det gamle romerske og græske navn for uge, nemlig Strix, og det er med udgangspunkt i at uglen havde noget af den bedste hørelse og syn, hvilket må siges at...Test: Asus Strix 7.1 gaming headset