mandag, november 25, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Samsung Shape M3 multi-room højttaler

Test: Samsung Shape M3 multi-room højttaler

LLO_2359_Lars

Der er efterhånden mange spillere på markedet indenfor trådløse streaming-højttalere, bl.a Sony, Bose, LG og Samsung har produkter til segmentet. Et segment der er domineret af Sonos. Vi skal her se nærmere på Samsungs M3 højttaler der er den nyeste, og mindste, højttaler i deres Multi-room serie.

Hvad er der i kassen?

Samsung M3 bliver leveret i en trekantet kasse, der passer til højttalerens trekantede design.

LLO_2358_Lars

I kassen finder vi M3 højttaleren, en fod så M3 kan stå på højkant, et strømkabel og en kort brugsvejledning.

Design og funktionalitet

Samsung M3 er som jeg fik til test er som sagt en trekantet højttaler, lavet i blankt, sort plastik på top og bund, og med et metal gitter der dækker hele fronten. Den findes også i en hvid model. Det er den mindste model i Samsungs Multi-room serie, og måler kun ca 25 cm x 15 cm x 12 cm.

LLO_2359_Lars

Bag gitteret sidder en lysdiode der viser forbindelses status og om enheden er tændt. På toppen af M3 finder vi et betjeningspanel med touchknapper til at aktivere internetradio, bluetooth tilstand og TV-parringstilstand (virker kun med nyere Samsung TV) Til højre på toppen sidder et hjul til volumenkontrol, og en mute-knap.

LLO_2361_Lars

Bag på M3 højttaleren er der tilslutningsmuligheder til Ethernet og strøm. Der sidder en USB-port, men den bruges kun til firmware opdateringer. Over USB-porten er der to knapper, den ene er en WPS knap så M3 nemt kan komme på hjemme netværket, den anden er en knap der starter parringstilstanden så man kan koble M3 til en hub (mere om dette senere).

LLO_2364_Lars

M3 er lavet til at ligge ned, men hvis man ønsker den skal stå på højkant så kan man skrue den medfølgende fod på. Det kræver kun en almindelig stjerne-skruetrækker.

LLO_2369_Lars

Samsung M3 kan spille musik fra mange kilder. Det simpleste er via Bluetooth. Et tryk på bluetoothknappen og så kan man koble sin telefon til M3 og spille sin musik. Men hvis man bruger WPS knappen (det er klart det letteste, hvis din router også understøtter WPS) og kobler M3 på det trådløse netværk, og derefter henter Samsungs MultiRoom app, så kan man spille både internetradio, musik fra lokale DLNA shares i netværket (desværre er simple filshares ikke understøttet) og musik direkte fra mobilen. Har man et Samsung TV (det har jeg ikke, så jeg har ikke kunne teste funktionaliteten) så kan man koble M3 til TV’et og få lyden fra TV’et ud af M3 højttaleren.

Nu hedder det et Multi-room system, så jeg lånte to stk M3 højttalere så jeg kunne teste den funktionalitet. Har man mere end en M3 højttaler og vil benytte multi-room funktionen, så skal man også købe en hub. Det er en lille sort kasse der bliver koblet til netværket via Ethernet kabel, og så styrer den fordelingen af musikken til det antal M3 (eller andre højttalere fra serien) som man nu har til rådighed.

LLO_2370_Lars

LLO_2371_Lars

Og her stødte jeg på problemer. Jeg kunne ikke få den anden M3 højttaler til at koble til hub’en. Den medfølgende vejledning er noget mangelfuld hvis der er noget der fejler undervejs. Jeg blev henvist til at downloade en komplet manual fra Samsungs hjemmeside. Det tog noget tid, men da den var downloadet fulgte jeg guide og det virkede stadig ikke for mig. Det var først da jeg læste at alle højttalere skal være på Wifi at jeg fik det til at virke. Jeg har haft Sonos udstyr i mange år, og her er det kun “hub’en” der skal være på netværket, alle andre enheder kobler sig på hub’en (eller bridgen som det hedder i Sonos universet), derfor forvirringen. Og den noget kryptiske fejlbesked fra MultiRoom app’en hjalp heller ikke synderligt.

IMG_3326

Efter begge M3 kom på det trådløse netværk, så kunne jeg parre dem med hub’en ved at trykke “Add speaker” knappen på M3 og hub’en, og så dukkede de op i MultiRoom app’en.

MultiRoom app’en understøtter adskillige streaming tjenester, som det ses på dette skærmbillede

IMG_3328

Lad mig lige komme med et par kommentarer ang. MultiRoom app’en. Jeg har testet den på en iPhone 6, som burde have rigelig med overskud til at afvikle den. Men det var ofte at man blev mødt med et “vent lidt” ikon når man valgte f.eks. musikkilder.

IMG_3327

Og hvis man går ud af app’en (f.eks. for at svare på en SMS, eller hvis mobilen når at låse) så starter app’en helt forfra med startsiden når man vender tilbage (efter den har vist “vent lige” skærm i adskillige sekunder) Det er bestemt ikke brugervenligt, slet ikke hvis man har klikket sig langt ned i musiksamlingen. Her er Sonos app langt foran i brugervenlighed.

IMG_3330

I selve app’en kan vælge at spille forskellig musik i hver højttaler, eller de kan spille det samme. Går man ind i Surround indstilling fra forsiden i app’en, har man også mulighed for at lave en stereo-indstilling.

IMG_3329

Det er også fra forsiden i app’en at man kan gruppere sine højttalere så de spiller det samme.

IMG_3331

Gruppering og opsætning af stereo går ganske nemt, dog er det ikke så intuitivt at man skal trykke på navnet for en højttaler for at komme til musikmenuen. Fra musik menuen kan man vælge netradio via TuneIn, som har et enormt udvalg. Man kan gemmme tre stationer som favoritter, og som man så efterfølgende kan starte ved at trykke på internetradio knappen på selve højttaleren. Man kan vælge at spille musik der ligger på mobilen. Man kan også vælge at spille musik fra en af de understøttede streaming services. Til sidst kan man vælge at spille musik fra enheder på netværket. Og her er det at man lige skal være opmærksom på at man skal dele sin musik via DLNA, for MultiRoom app’en kan ikke umiddelbart finde indholdet på et almindeligt netværksdrev. Efter man har vænnet sig til de små (og nogle gange større) underligheder i MultiRoom app’en, så går betjeningen nogenlunde, dog stadig med de nævnte irritationsmomenter som ventetid og at app’en starter forfra hvis man forlader den. Men lydkvaliteten er jo vigtigst, og her vil jeg dele den op i tre dele. Lyden som enkeltstående højttaler, enten via wifi eller Bluetooth er ganske god. Den har en god balance mellem mellemtone og diskant, dog kunne jeg godt tænke mig lidt mere dyb bas, men størrelsen taget i betragtning, så gør det den faktisk fint i den dybe ende af frekvensskalaen. Den lyder ikke så åben, det er som at musikken ikke rigtigt kommer ud og bliver levende, men den er dog behagelig at lytte til. Solist stemmer lyder roligt og ikke anstrengt, og trommer kommer præcist og tørt. Stortrommer lyder dog lidt “små”. Lyden med to M3 der spiller det samme er noget helt andet. Her tror jeg at der er en smule forsinkelse på lyden mellem de to højttalere, solist stemmer lyder metalliske, og musikken lyder i det hele taget mere anstrengt. Det er ikke den gode oplevelse som når det kun er en enkelt M3 der spiller. Dog kommer der naturligt mere lydstyrke og en smule bedre bas når der er to højttalere til at trække læsset, men musikalsk er det ikke. Sætter man to M3 op til at spille hver sin kanal i stereo så får man et noget mere luftigt lydbillede, igen med mere kraft og lidt bedre bas, men dog kommer lyden ikke helt ud af højttaleren, de har en smule lukket lyd. Her kan man, med lidt kritisk lytning, også fornemme en tidsforsinkelse mellem de to højttalere. Det er ikke lige så udtalt som ved dobbelt-mono, men den er der, og det farver lyden så den bliver en smule anstrengt i længden. Jeg kan ikke lade være med at sammenligne med Sonos, hvor jeg ikke kan høre nogen forsinkelse mellem højttalerne overhovedet.

Konklusion

Samsung MultiRoom er oppe mod spillere der har været længe på markedet. Et marked hvor lydkvalitet og brugervenlighed skal gå op i en højere enhed for at opnå succes. Her har Samsung M3 potentialet til en god lydkvalitet, men bliver desværre holdt nede af en betjenings app af ringe standard.

M3 har et flot design og udover den gængse Wifi tilslutning, også mulighed for direkte bluetooth forbindelse. Den understøtter et surround setup med Samsungs nyere TV, det er nemt at spille forskellige numre på forskellige højttalere, og den har en ganske glimrende lydkvalitet. Alt sammen ting der trækker i den rigtige retning. Desværre så er MultiRoom app’en bare ikke god nok endnu, og lydkvaliteten daler betragteligt hvis man spiller det samme musik på to højttalere i samme rum (det bliver bedre i stereo, men stadig ikke rigtigt godt).

[checklist]

  • Flot design
  • God lydkvalitet
  • God multi-room funktionalitet
  • Understøtter bluetooth

[/checklist]
[badlist]

  • Dårlig mobil app
  • Ringe lydkvalitet ved dobbelt-mono og tildels ved stereo.
  • Mangelfuld brugsvejledning.

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til ca. 1100,-

Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Test: DJI Neo drone

Test: Logitech Ergo M575S

Test: Logitech MX Ergo S

Reklame

Seneste kommentarer

Der er efterhånden mange spillere på markedet indenfor trådløse streaming-højttalere, bl.a Sony, Bose, LG og Samsung har produkter til segmentet. Et segment der er domineret af Sonos. Vi skal her se nærmere på Samsungs M3 højttaler der er den nyeste, og mindste, højttaler i...Test: Samsung Shape M3 multi-room højttaler