fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserAnmeldelse: PlayStation 4

Anmeldelse: PlayStation 4

For mere end et halvt år siden blev sløret officielt løftet for PlayStation 4 og allerede der var man på folks reaktioner ikke i tvivl om at Julen år 2013 ville blive stor. PlayStation 4 lovede på daværende tidspunkt fuld fokus på spilleren og sloganet i Europa lyder også “This is for the Players”. Lad os se om Sony lever op til de høje forventninger, for der er mange af os der har ventet i lange køer for at få fat i vores forudbestilling, som på launch nærmest var den eneste måde at få denne ellers eftertragtede konsol på.

Hvad er der i kassen?

Udover PlayStation 4 konsollen medfølger den nye DualShock 4 controller, USB-kabel til opladning af denne, et HDMI-kabel, mono-headset in-ear, AC-kabel og nogle papirer (der var ikke tid til at kigge på hvilke papirer der var tale om, men de var ikke nødvendige for at starte konsollen op).

4491_PS4_02

Design og funktionalitet

Konsollen

Det sorte design, som fra siden er udformet som et parallelogram, kommer som en overraskelse for de færreste indenfor spilverden da designet har været annonceret længe før udgivelsen. Det kan med det samme siges at det er meget pænere i virkeligheden end det er på billeder, hvor PlayStation 4 på billeder virker meget kantet og klodset er den i virkeligheden elegant og stilren. PlayStation 4 er i øvrigt overraskende kompakt taget i betragtning at den i henhold til Sony har komponenter, der er ti gange så kraftige som i forgængeren. Hele konsollen er sort, men på toppen har man splittet cirka 35% af venstre side til at være en pianosort blank overflade og resten af konsollen er udført i den matte og rå sorte som vi også kender det fra forgængeren. Det betyder at man ved transport skal tage fat i den matte ende for ellers efterlader man fedtfingre. I toppen af PlayStation 4 konsollen, hvor man har delingen mellem det pianosorte og det matte er der cirka 2 mm mellemrum, som oplyses af et LED-lys afhængigt af, hvilken status konsollen er i. På midten af konstruktionen har man lavet en tyk kant som adskiller toppen fra bunden hele vejen rundt, og udover at have en visuel effekt har man i denne åbning ligeledes valgt at placere Bluray slot-in drevet samt de to USB 3.0 porte foran. Bag til finder man strømstikket, ethernetport, HDMI-in, AUX-port til et PlayStation kamera og optisk lydudgang.

4495_PS4_06
Tekniske specifikationer på PlayStation 4:

  • AMD specialudviklet processor “Jaguar” med 8 kerner
  • 8 GB GDDR5 hukommelse til deling mellem system og grafik
  • PlayStation 4 yder op til 1,84 teraflop data på sin GPU
  • Bluray afspiller
  • Wifi 802.11b/g/n og Bluetooth
  • Strømforbrug: 80W i menu / 130W i spil / 8W i standby

Den nye DualShock 4

Når man ser den medfølgende DualShock 4 controller er man ikke i tvivl om dens afstamning, men når man får den i hænderne erfarer man også at i denne omgang er der sket en del udvikling og dette gør sig ikke blot gældende på de ekstra funktioner som DualSchock 4 har, men også det ergonomiske aspekt er veludarbejdet. Afstanden mellem ens hænder bliver helt automatisk gjort større med DualShock 4 og dette bevirker at man ikke har tommelfingre der støder ind i hinanden under skydespil, hvor de to analog-pinde flittigt bliver brugt i flæng. Overfladen er på toppen som vi kender den, mens bunden er lavet med et overflade mønster, som jeg ikke kender effekten af, men det føles blødere og rarere end DualShock 3. PlayStation knappen er rykket ned mellem de to analog-pinde fordi der nu skulle være plads til en touchpad i toppen. Touchpadden bruges som på en bærbar computer til at styre med og den virker til at være meget præcis, hvorfor det ikke er utænkeligt at den vil blive brugt i mange spil fremover for at give en varierende spiloplevelse man lever sig endnu mere ind i. Touchpadden er samtidigt også en knap, som man kan trykke på og har egentlig en passende størrelse til det den skal bruges til, selvom den fylder en fjerdedel af en touchpad på computeren. På hver side af touchpadden har man hhv. SHARE og OPTIONS knapperne. Options knappen siger sig selv, mens Share-knappen giver helt nye muligheder med PlayStation 4 som vi vil komme ind på senere. Indledningsvist må det dog nævnes at begge knapper er en smule dårligt placeret grundet tilgængeligheden. Når man blot sidder med controlleren i hånden og vil trykke på en af de nævnte to knapper så er det ikke noget problem, men at skulle gøre det samme i kampens hede er straks noget andet. Hvis man drejer controlleren mod sig selv ser man de nye triggers (R1, R2,…) som er skrympet en smule i størrelse, men føles bedre under fingerspidserne. R2 og L2 er endda nu med en lettere bue fremad så ens fingre ikke ligeså nemt glider af. Mellem disse knapper finder man mikro-USB porten og en stor flade med LED-lys, som fortæller om status og skal bruges til identifikation af spilleren der holder på controlleren. Dette LED-lys er en smule kraftigt og eftersom controlleren hovedsageligt peger mod skærmen giver det udfordringer med genskær, som de fleste nok vil finde irriterende.

I bund og grund er DualShock 4 controlleren en klar opgradering både ergonomisk og på funktionaliteten. Et af de punkter der behagede undertegnede var at luften på de analoge pinde virkede til at være elimineret,  hvilket der var meget lidt af på forgængeren, men nok til at det til tider kunne mærkes. Hvad man naturligvis har bibeholdt fra den gamle controller i DualShock 4 er det indbyggede genopladelige batteri, som muliggør trådløs gaming. Dette betyder at man ikke kan skifte batterierne på den og når den er ved at løbe tør skal man finde et strømkilde, som kan være ens PlayStation 4 konsol, hvis denne er tæt nok på, for at man kan spille videre. Der er fordele og ulemper ved denne metode, hvor fordelen naturligvis er at man ikke skal bekymre sig om hele tiden at skifte og købe batterier, så er det heller ikke muligt at spille trådløst konstant skulle man have en lang dag med gaming uden at lade op. Hvis batteriet var udenpå controlleren som ved Xbox One (og Xbox 360 for den sags skyld), så var det muligt at tilkøbe batteripacks som kunne skiftes mens en anden oplades. DualShock 4 controlleren har en væsentligt kortere batterilevetid end sin forgænger, hvilket ikke er så underligt når man tager det store LED-lys i betragtning samt de flere funktioner som både konsol og controller tilbyder. Som allerede nævnt har DualShock 4 controlleren en headset udgang og vi mærkede ikke væsentlig forskel i batteritiden når denne blev anvendt kontra når den ikke gjorde.

Menu og system

Så lidenskabeligt som Sony havde kæmpet for ikke at ændre noget ved den grafiske UI på forgængeren kunne man have frygtet at denne bare ville blive ført videre over på PlayStation 4, især fordi der næsten ikke blev vist nogle reele videoer/billeder af denne indtil lancering nærmest. Heldigvis dog er der sket en del,  selvom nogle elementer er genkendelige.

01_Home_1380034393
Menuen er igen i hovedtemaer på en vandret række, men nu skifter indholdet afhængigt af det man som bruger anvender mest. For at teste netop dette skal man dog bruge en smule mere end en håndfuld spil og apps som er tilgængelige ved launch, men ikke desto mindre kunne man dog tydeligt se at rækkefølgen under fx spil blev listet i kronologisk rækkefølge i henhold til sidst anvendte.

Hvis man har hørt om begrebet “zen”, hvilket nogle anser som værende en religion og andre livsstil og oprindeligt stammer fra Asien, men ikke desto mindre omhandler det i korte træk om harmoni, afslapning og meditation. Musikken i menuen på PlayStation 4 virker til at være inspireret af netop denne tankegang, hvilket bestemt ikke er en dårlig ting. Man føler sig i et med musikken til trods for at det ikke nødvendigvis er den musik man normalt ville lytte til, men på intet tidspunkt irritere den. Det var i øvrigt tilsyneladende ikke muligt at ændre menumusikken så man måtte affinde sig med den eller slukke for den.

Menuen på PlayStation 4 byder på diverse nyheder og en af dem byder faktisk på netop nyheder og er et segment, hvor man kan følge med i hvad ens PSN venner laver, hvad de har spillet sidst, om de har delt nogle videor eller billeder fra de spil de har spillet og lignende. Her kan man finder inspiration til at se, hvad man kan foretage sig som det næste og om nogle spil er mere populære end man umiddelbart gik rundt og troede. Derudover er der også et segment der byder på Live streams verden over. Disse live streams er fra andre PlayStation 4 spillere, som har aktiveret SHARE-funktionen via deres controller/konsol og lader andre kigge med. Man kan sågar efterlade kommentarer og interagere med den person der “broadcaster”. Personligt var jeg vidne til en der spillede NFS Rivals, hvor en anden bruger spurgte ind til om hvorvidt spillet var pengene værd og prompte svarede den spillende via mikrofonen at det var det bestemt og spillede videre uforstyrret.

share_button_update_1380034396

Nøgleordet i både system og menu på PlayStation 4 er netop sidstnævnte i forrige afsnit, nemlig uforstyrret, for efter at PlayStation 3 har fået sine klø for at være for dårlig til multitasking har man nu tydeligvis lært lektien og gjort at PlayStation 4 ikke lider af samme problematik, med en hurtig menu, hurtigt skift mellem apps/spil og generelt en mere flydende spilleoplevelse. Er denne dermed perfekt? Desværre ikke, for invitationssystemet til multiplayerspil med sine venner er stadig en træg sag, hvor man modtager en invite på besked og denne slettes ikke autoamtisk. Denne burde slette efter man acceptere/afviser eller efter en rum tid er gået og denne må anses som værende ugyldig. Alt i alt er menuen lynende hurtig, hvis man altså ikke har opfanget det fra starten af afsnittet. Man kan nærmest øjeblikkeligt gå ud af et spil og se hvad ens venner laver for at finde ud af om man gider skifte spil eller bare gå hurtigt tilbage og fortsætte igangværende spil.

Når du gerne vil spille et spil skal dette til tider installere data fra skiven for at man kan komme videre og dette er der som sådan ikke noget nyt i, udover at det går adskillige gange hurtigere end ved den sidste generation, men det nye med PlayStation 4 er at når du køber et download spil fra PSN Store og gerne vil i gang med det så behøver du ikke vente til hele spillet er installeret for at du kan komme i gang. Battlefield installerer eksempelvis Single Player først så man kan gå i gnang med denne mens resten installeres i baggrunden og mens man spiller. Selv download foregår nu i baggrunden og bliver ikke pauset mens man spiller eller laver noget online.

Social gaming og multimedie

Vi har nu været inde på en del af dette aspekt i form af beskrivelsen af Twitch og share funktionen, hvor man kan komme tættere på sine PSN venner, men man er altså ligeledes i stand til at linke til PSN account til en twitter og facebook konto, så man kan holde sine venner her opdateret ligeså. De fleste af mine venner ville tænke dette var noget underligt noget og måske endda blokere for fremtidige statusopslag på facebook. Hvis man i lang tid har gamet med nogle PSN venner eller blot kender dem i virkeligheden, kan man nu lave en såkaldt “navne-anmodning”, som går ud på at udover online alias får man også oplyst personen rigtige navn på PlayStation 4 systemet. Dette er med til at gøre spilleoplevelsen mere personlig og mindre nørdet måske. Sony lancerede i forbindelse med PlayStation 4 lanceringen en kampagne der gjorde det muligt for spillerne at lave deres profilbillede om til at indeholde de fire populære tegn fra controlleren (kryds, bolle, firkant og trekant) og samtidigt udtale sig og sige “I AM A GAMER” for at vise at man kan være stolt over at være gamer, da det er en hobby, livsstil, interesse, job endda, ligesom så meget andet.

broadcast_yourself_in_play_1380034396
På nuværende tidspunkt er der en lang række applikationer klar til PlayStation 4 og nogle er, ligesom sidst, kun tilgængelige i udvalgte regioner. Vi prøvede lykken med Netflix som der ikke var noget revolutionerende ved andet end at den var hurtigere og mere sleek. Sony annoncerede i øvrigt for leden at den i stil med HBO og Netflix villle begynde at lave sine egne serier og vi må vente lidt endnu for at finde ud af nøjagtigt hvad dette går ud på. En overraskende mangel blev dog opdaget med PlayStation 4 for det viser sig nemlig at den ikke er i stand til at blive anvendt som mediecenter til streaming af medier fra eksempelvis vores QNAP NAS. Det kan undre, hvorfor en sådan feature er noget som Sony ikke har valgt at få med fra starten på PlayStation 4 når den var mulig på PS3.

best_play_to_play_update_1380034396

Spillene

Hvis man skulle stole på Sony så skulle vi nu være kommet til det vigtigste for PlayStation 4, nemlig the games. Jeg vil ikke gå i dybden med enkelte spil, men blot nævne at det klart kan mærkes at der er flere kræfter i en maskine som PlayStation 4 og den virker til at være fremtidssikret lang tid ud i fremtiden. Spillene er et stort leap fremad fra PlayStation 3 og Xbox 360. Loadingtiderne er bestemt kortet ned, omend de ikke er fuldstændig væk som det ellers så fint blev fortalt under annonceringen og E3. Grafikken er sprød og med flere detaljer samt mulighed for større verdener takket være mere systemhukommelse og generel bedre teknologi. Især spil som Battlefield 4 viste hvad PlayStation 4 virkelig var i stand til, men man skal blot ikke forvente det samme spring, som man oplevede fra eksempelvis PS2 til PS3. Selvom oplevelsen med det grafiske og præstationerne var ganske glimrende så var det jo det samme i starten af PS3s levetid, men først da udviklerne forstod artitekturen bedre blev spillene endnu smukkere, se blot på det seneste God of War til PS3. Når man tænker på udviklingen fra launch titlerne til de spil der er kommet indenfor det seneste års tid eller to bevirker det at man er endnu mere spændt på hvad PlayStation 4 bringer i fremtiden.

Hvis man er en social gamer, som undertegnede, og foretrækker at spille med venner eller blot med og mod andre online skal man være opmærksom på at man som noget nyt nu skal være PlayStation Plus medlem for at åbne op for disse muligheder. PlayStation Plus er noget som varmt kan anbefales også selvom man ikke er til multiplayer, da man hver måned får et nyt spil, som man kan downloade kvit og frit og spille så længe man er plus medlem. Bare for at nævne nogle få fra sidste generation kunne man som download få det helt nye danskudviklede Hitman Absolution, Assassin’s Creed, Little Big Planet og mange mange flere. Det er dog ikke et krav at man er PlayStation Plus medlem for at man kan anvende alle online-funktionerne på PlayStation 4. Eksempelvis er det muligt at bruge Netflix uden Plus abonnement.

Konklusion

Der er mange aspekter man kan og bør overveje når man vælger ny konsol og vi mener at have berørt de vigtigste i ovenstående, hvor vi hermed konkluderer at PlayStation 4 rammer plet på de fleste vigtige aspekter. PlayStation 4 er først og fremmest en spillekonsol og her performer den mod forventningerne med enestående grafik og hurtig menu, mens den som multimediemaskine endnu ikke kan vise sig da den ikke understøtter DLNA på nuværende tidspunkt. Man er mere forbundet til omverdenen, hvilket også bør være tilfældet i denne generation, med en smart App til mobiltelefonen, forbindelse med facebook, twitter og twitch og ikke mindst bedre overblik over ens venners aktiviteter. Prisen er overraskende lav i forhold til forgængeren, hvilket nogle mener kom bag på Microsoft da deres konsol forventes at koste mere, men det som Xbox One pudsigt nok koster mere er nærmest hvad man vil forvente en ny Kinect sensor har af værdi. Bluray drevet var dog den store synder ved lancering af PS3 og da denne teknologi nu ikke længere er ny skal prisen jo også alt andet lige falde. PlayStation 4 får bestemt tommelfingeren opad fra eReviews.dk, omend der er nogle småting der trækker en smule ned.

[checklist]

  • Design
  • Ydelse
  • Menu
  • Pasform og størrelse af DualShock 4

[/checklist]
[badlist]

  • LED-lys på controller
  • Batteritid på controller
  • Ingen DLNA understøttelse

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til priser fra 3376,-

Find forehandler og den bedste pris på Playstation 4

REVIEW OVERVIEW

Design
Funktionalitet
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

For mere end et halvt år siden blev sløret officielt løftet for PlayStation 4 og allerede der var man på folks reaktioner ikke i tvivl om at Julen år 2013 ville blive stor. PlayStation 4 lovede på daværende tidspunkt fuld fokus på spilleren og...Anmeldelse: PlayStation 4